Toni Orsulic (M), ordförande i trafiknämnden, vill bygga fler parkeringshus i centrala Göteborg.  Bild: Robin Aron
Toni Orsulic (M), ordförande i trafiknämnden, vill bygga fler parkeringshus i centrala Göteborg. Bild: Robin Aron

Moderaterna: Bygg fler p-hus i centrala Göteborg

Moderaterna i Göteborg går till val på att bygga fler parkeringshus i centrala Göteborg. Trafiknämndens ordförande Toni Orsulic (M) anser att efterfrågan är stor och att det finns för få parkeringsplatser i innerstaden.
– Moderaterna verkar leva i ett parallellt universum, säger Karin Pleijel (MP).

Med dagar kvar till valdagen lanserar Moderaterna, som är med och styr Göteborg, ett förslag om att storsatsa på att bygga flera nya parkeringsgarage i centrala staden.

Toni Orsulic (M) är ordförande i trafiknämnden och fyra på listan till kommunvalet i Göteborg. Han menar att det har försvunnit många parkeringsplatser i centrala Göteborg under de senaste åren och att det därför finns skäl att storsatsa på nya garage.

– Vi vill se en förändring i staden och ser ett stort behov av fler parkeringsplatser. Många har försvunnit under senare år och vi menar att vi behöver tillföra fler parkeringsgarage i staden, säger han.

Miljöpartiet sågar förslaget

Orsulic menar att de nya parkeringshusen ska vara moderna i linje med hur det ser ut i många europeiska storstäder. Han säger att parkeringshusen ska vara anslutna till kollektivtrafiken, ha laddstolpar och cykelparkeringar.

– De ska ligga så att du kan parkera där och sedan gå sista biten. Samtidigt frigör man gator och torg från parkeringar, även om gatuparkeringar alltid kommer att behövas, säger han.

Exakt hur många nya parkeringsgarage det handlar om är oklart, men de ska byggas både under och ovanför jord. Enligt Moderaterna är garagen också nödvändiga för den framtida elektrifieringen av fordonsflottan.

Karin Pleijel (MP), oppositionsråd i Göteborg. Bild: Måns Langhjelm
Karin Pleijel (MP), oppositionsråd i Göteborg. Bild: Måns Langhjelm

Förslaget sågas totalt av Miljöpartiets Karin Pleijel.

– Moderaterna verkar leva i ett parallellt universum, säger hon.

Hon menar att det är konstigt att Moderaterna inte verkar ha förstått att klimatutsläppen behöver bromsas och att samhället måste ställas om.

– Forskarna slår larm om att klimatförändringarna kan vara oåterkalleliga och i samma veva vill M proppa centrala Göteborg fullt med parkeringshus. Det känns väldigt ur tiden, säger hon.

Moderaterna säger att nya parkeringshus skulle frigöra gator och torg från bilar.

– Vi har ju redan mängder av halvtomma parkeringshus i Göteborg. Det här känns som ett helt onödigt slöseri.

Moderaten Toni Orsulic håller dock fast vid sin analys om att centrala Göteborg har ett stort underskott av parkeringsplatser.

Tror du göteborgarna upplever att det behövs fler parkeringar i centrala Göteborg?

– Många göteborgare ser ett behov av det. Vi har regelbundna ärenden om boendeparkeringar, som det råder brist på, och inte bara i citykärnan där det är brist på parkeringar.

LÄS OCKSÅ: M vill bygga 10 000 nya småhus i Göteborg

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.