Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Misstänkt föremål på Första Långgatan var ofarligt

Polisen spärrade av Första Långgatan på måndagen, efter larm om ett misstänkt föremål. Nationella bombskyddet skickades till platsen, trafiken stoppades och polisen uppmanade människor att inte gå ut. Strax före 15.30 kunde avspärrningarna hävas, då föremålet visat sig vara ofarligt.

Polisen fick in larmet om ett misstänkt föremål på Första Långgatan strax efter klockan 14 på måndagen. Den första patrullen spärrade av hållplatsen.

– Det kom in samtal om ett misstänkt föremål som påträffats utomhus vid Masthuggets spårvagnshållplats. En polispatrull skickades dit för bedömning och konstaterade att föremålet behövde undersökas, säger Anna Göransson, presstalesperson vid polisen.

Uppmanade allmänheten att stanna inne

Nationella bombskyddet kallades till platsen samtidigt som polisen spärrade av Första Långgatan helt för trafik. Man spärrade även av tvärgator i området och även på- och avfarten till leden påverkades.

– Vi går inte alltid ut med detaljer kring bombskyddets insatser, men det pågår arbete på platsen och föremålet kommer att undersökas. Under tiden som insatsen pågår så uppmanar vi människor som befinner sig i området att inte gå ut, säger Anna Göransson.

Även räddningstjänst skickades till platsen, främst för att assistera polisen.

Föremålet forslades bort

All spårvagnstrafik dirigerades om på andra vägar. Enligt Västtrafiks störningsjour leddes spårvagnarna via Linnégatan och Korsvägen till och från Majorna. Strax före klockan 15.30 kunde polisen meddela att avspärrningarna hade hävts och trafiken kunde släppas på igen.

– Föremålet är bortforslat. Det var ofarligt hela tiden, men har framstått som farligt, säger Anna Göransson.

Senare under eftermiddagen meddelar polisen att händelsen rubriceras som sabotage. Detta på grund av trafikstörningarna och den stora insats som föremålet orsakade.

Ingen misstänkt i nuläget

Föremålet var runt, tejpat och hade sladd, vilket gjorde att det uppfattades som möjligt explosivt. Det finns ingen misstänkt eller målsägande som det misstänks ha riktats mot, enligt polisen.

Sent i höstas detonerade en sprängladdning inne på en vårdmottagning på Första Långgatan. Polisen ser i nuläget ingen koppling mellan den händelsen och det misstänkta föremålet på hållplatsen.

– Jag kan förstå att den spekulationen kommer upp, men det här föremålet är påträffat utomhus, vid spårvagnshållplatsen. Vi utesluter inget men ser i nuläget inget samband mellan händelserna, säger Anna Göransson.

LÄS MER: Kraftig explosion på Första Långgatan

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.