Kraftig explosion på Första Långgatan

Polisen hade på onsdagskvällen inga uppgifter om den maskerade man som misstänks för inblandning i sprängattentatet på en vårdmottagning i centrala Göteborg. Två kvinnor skadades, varav en svårt. Det är fortfarande oklart vad det var som exploderade.
– Bombskyddet har en uppfattning, men det är inget vi vill gå ut med i nuläget, säger Peter Adlersson vid polisen.

ANNONS

Larmet till fastigheten på Första Långgatan i Göteborg kom klockan 11.15 på onsdagen efter en explosion inne på vårdmottagningen.

Smällen var kraftig och två personer skadades. Enligt Sahlgrenska sjukhusets pressjour skadades en kvinna i 40-årsåldern lindrigt medan en kvinna i 85-årsåldern fick svåra splitterskador.

På torsdag morgon meddelade pressjouren att den gamla kvinnan ligger kvar på sjukhuset och att hennes tillstånd är allvarligt men stabilt. Den yngre kvinnan har lämnat Sahlgrenska.

Polisen hade på onsdagskvällen inga offentliga uppgifter om vad det var som exploderade.

”Finns en uppfattning”

– Bombskyddet har en uppfattning, men det är inga uppgifter vi kan gå ut med i det här läget av utredningen, säger Peter Adlersson, presstalesperson vid polisen i region väst.

ANNONS

Polisens inledande teori var att det handlade om ett föremål som var kraftigare än en så kallad banger.

Ingen person är gripen som misstänkt för dådet som rubriceras som mordförsök, allmänfarlig ödeläggelse och brott mot lagen om explosiva varor.

Maskerad man hetaste spåret

Enligt vad GP erfar är bevisläget relativt bra.

Hetaste spåret i spaningarna är den delvis maskerade man som fastnade på övervakningsfilm när han är på väg in på kliniken. Kort efter detonerade den kraftiga laddningen inne på en av vårdavledningens toaletter. Strax efter avvek den misstänkte förövaren från huset och ut på Första Långgatan.

Är personen identifierad?

– Det har jag inga uppgifter om. Kriminaljouren arbetar intensivt med ärendet, säger Peter Adlersson.

För drygt tre veckor skedde en kraftig explosion nattetid utanför entrén till huset där vårdmottagningen finns. Vid det tillfället skadades ingen person men den materiella förstörelsen blev omfattande.

Teori: Hotbild kopplad till sprängningen

En av polisens teorier är att det finns en hotbild kopplad till personer med anknytning till mottagningen.

– Det visar sig under utredningen. Men med tanke på att det skett två liknande händelser på samma plats under ett kort tid, så går det inte att utesluta, säger Christer Fuxborg, även han presstalesperson vid polisen.

Enligt domstolshandlingar som GP tagit del av har en anhörig till en av de anställda på mottagningen nyligen utsatts för upplevda hot och påtryckningar.

ANNONS

Det handlar om en ung man som krävdes på drygt en halv miljon kronor efter en trasslig investeringsaffär och påstådda skuldförhållanden.

Försökte lösa konflikt – inne på mottagningen

Det ska även ha med flera parter inblandade ha förhandlats om en lösning på tvisten – just inne på den aktuella den aktuella mottagningen.

– Det är alldeles för tidigt att uttala sig om detta skulle kunna vara ett motiv, sa Christer Fuxborg efter explosionen.

Smällen hördes över ett stort område och drog i gång ett omfattande pådrag med räddningstjänst, ambulans och polis. Nationella bombskyddet spärrade av området och sökte igenom lokalerna för att försäkra sig om att det inte fanns något mer föremål som kunde explodera. Kollektivtrafiken i området stoppades under dramat.

Anställda chockades – elever skickades hem

Flera anställda och patienter på vårdavdelningen chockades liksom ytterligare personer som arbetade på andra företag i huset.

Nationella bombskyddet på plats på Första Långgatan.
Nationella bombskyddet på plats på Första Långgatan. Bild: Jonas Lindstedt

I samma byggnad som detonationen inträffade ligger en skola, Framtidsgymnasiet. Enligt Paula Hammerskog, trygghetsdirektör på Academedia, utrymdes lokalerna.

– Det kan bli svårt att arrangera något på distans och jag tror att många är lite för uppskakade. Det kan vara svårt att få folk att koncentrera sig så eleverna är hemskickade och vi kommer fortsätta informera dem under eftermiddagen, förklarade Paula Hammarskog.

Styrelseledamot la på luren: ”Jag vet ingenting”

GP hade under onsdagen telefonkontakt med en av de två personer som sitter i styrelsen för vårdmottagningen och som även har arbetat i verksamheten. Hon sa vid tillfället inte känna till explosionen och vill inte kommentera nyheten.

ANNONS

– Jag vet ingenting, förklarade hon och la på luren.

Bild: Olof Ohlsson

LÄS MER:Explosion i centrala Göteborg under natten

ANNONS