Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Marin kolonilott ska byggas i Frihamnen

Ett omställningshotell med en marin kolonilott planeras att byggas i Frihamnen.
Syftet är att ta klimatomställningen i Göteborg till nästa nivå.
– Det är ett försök att komma närmare dem som bor i staden, säger Cecilia Helsing, utställningsansvarig Prototyp Göteborg.

Som en del av Göteborgs jubileumsfirande år 2023 och byggandet av jubileumsparken i Frihamnen kommer nu nästa projekt.

Exakt vad vi får se i Frihamnen återstår att se, men det kommer bland annat finnas en marin kolonilott på platsen, vilket även P4 Göteborg rapporterat om. Hela idén är att lära ut och lära av varandra för att hela samhället ska bli involverade i att skapa ett klimatvänligare samhälle.

– Den marina kolonilotten ska vara en av prototyperna som ska finnas vid hotellet. Vi har även idéer om andra funktioner som skulle kunna vara där i framtiden, men vi är i ett tidigt skede, säger Cecilia Helsing.

En marin kolonilott är precis som det låter, en kolonilott fast under vattenytan. I dag finns det marina kolonilotter på Tjärnö, där man bland annat odlar musslor och alger.

Genom att bygga en i Göteborg hoppas aktörerna bakom projektet kunna introducera allt fler människor för ett hållbart odlande. Att exempelvis odla alger kostar mycket mindre energi än att odla mycket av det vi äter på land.

– Den i Frihamnen kommer främst vara för utbildning och tydliggöra dess funktion. Det här är ett försök att komma närmare dem som bor i staden. Att skolklasser ska kunna komma dit till exempel.

Presenteras under Frihamnsdagarna

Första gången allmänheten kommer i kontakt med hotellet och kolonilotten blir i augusti under Frihamnsdagarna. Då har alla som vill chansen att påverka genom att delta i olika samtal och idéspån.

– Vi vill utveckla platsen och innehållet parallellt. Vi tänker ha workshops där man kan komma med idéer. Den marina kolonilotten har tillsammans med Göteborg universitet, så det kommer vara marinbiologer och experter på plats också.

Det är Stadsbyggnadskontoret Göteborgs Stad, Göteborgs universitet Centrum för hav och samhälle och Urban Futures står bakom satsningen.

Tanken är att bygga ett omställningshotell. Rent konkret är det ett företagshotell där olika aktörer som arbetar med klimatvänligare lösningar på diverse samhällsutmaningar kan husera och utbyta kunskap. Det för att bidra till bland annat minskade utsläpp.

Prototyp Göteborg

Prototyp Göteborg är en del av Göteborgs Jubileumsfirande sommaren 2023. Då blir Göteborgs offentliga rum till en stor utställningsarena under namnet Prototyp Göteborg. Utställningen riktar blicken mot lösningar och utmaningar i staden och lyfter initiativ som arbetar aktivt för en hållbar omställning.

LÄS OCKSÅ: Stort intresse för kolonilotter till havs – men snåriga regler

LÄS OCKSÅ: Tångdykerskan Karolina plockar nyttomat ut havet

LÄS OCKSÅ: Marina kolonilotter: ”Som en kryddträdgård i havet”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.