Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Vintern 2017/2018 bröt mässlingen ut på flera ställen i Västra Götaland. Vid flera vårdcentraler och sjukhusen i Göteborg möttes besökare av informationsskyltar. Bild: Anders Ylander
Vintern 2017/2018 bröt mässlingen ut på flera ställen i Västra Götaland. Vid flera vårdcentraler och sjukhusen i Göteborg möttes besökare av informationsskyltar. Bild: Anders Ylander

Mässlingsfall på vårdcentral i Göteborg

Under tisdagseftermiddagen 16 april fick Bergsjöns vårdcentral in en person med mässling. Nu varnar vårdcentralen folk som besökte den vid samma tid för smitta. På fredagsmorgonen hade inga nya fall upptäckts.

Det var under tisdagen som Bergsjöns Vårdcentral och BVC fick in en person med mässling.

Personen har smittats utomlands och vården kommer ta kontakt med de personerna som kan ha blivit exponerade på vårdcentralen.

Thomas Wahlberg är verksamhetschef för smittskyddet i Västra Götaland.

– Man informerar dem och kontrollerar om de har blivit vaccinerade. Om de inte har blivit det kommer de att bli vaccinerade, säger han.

Vårdcentralen skriver på sin Facebooksida:

"Den som tidigare har haft mässling är immun och kan inte bli sjuk. Den som blivit vaccinerad mot mässling har ett bra skydd mot mässling, men enstaka personer kan bli sjuka. Vaccination mot mässling ingår i det svenska barnvaccinationsprogrammet. Vaccinet ges vid 18 månaders ålder.

Det tar några dagar från det att man blir smittad innan man blir sjuk. Det betyder att den som blivit utsatt för smitta på vårdcentralen kan bli sjuk från den 23 april till och med den 4 maj."

Enligt Eva Lindhusen Lindé, jourhavande smittskyddsläkare i Västra Götaland, hade inga nya fall upptäckts på fredagsmorgonen.

– Nej, och vi förväntar oss inte några nya fall nu då inkubationstiden är tio till tolv dagar. Det kan hända att detta bara blir ett enstaka fall, säger hon.

27 sjuka i tidigare mässlingutbrott

I december 2017 skedde ett stort utbrott av mässlingen i Göteborg. Det började med en svårt sjuk man som besökte samma vårdcentral i Bergsjön. Han hade besökt Sydeuropa och man kunde senare konstaterade att han var sjuk i mässling.

Läs mer: Mässlingutbrottet – detta har hänt

Under januari 2018 insjuknade allt fler i sjukdomen. Totalt konstaterades 27 fall i landet med kopplingar till utbrottet i Västra Götaland, men utbrottet ska inte ha något att göra med det aktuella sjukdomsfallet.

– Den här personen har ingen koppling alls till utbrottet för ett och ett halvt år sedan, säger Thomas Wahlberg.

Fakta: Mässling

Mässling är en mycket smittsam sjukdom som sprids via luften. De första symtomen är hosta, feber och röda ögon. Efter 3-4 dagar får man röda utslag i ansiktet och på kroppen.

Om du misstänker mässling – ring 1177 innan du söker vård.

Personer med misstänkt mässling ska inte sitta i väntrum.

Ring 1177 Vårdguiden för rådgivning:

• Svenska 1177

• Somaliska 0771-1177 91

• Arabiska 0771-1177 90

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.