Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

En anställd vid Östra sjukhuset i Göteborg har insjuknat i mässling. Arkivbild.

Mässlingutbrottet – detta har hänt

Mässlingutbrottet har pågått sedan början av januari och är nu uppe i 27 fall. Med svenska mått mätt är utbrottet relativt stort, enligt Folkhälsomyndigheten.

Det här har hänt:

8 dec 2017: En svårt sjuk man kliver in på vårdcentralen Nötkärnan i Bergsjön i norra Göteborg. Mannen kommer från Sydeuropa och är på besök. Mannen har vistats i Göteborgsområdet från den 3 december.

10 dec 2017: Det konstateras att mannen insjuknat i mässlingen. Det är det första fallet och alla andra fall kan kopplas till det. Ett intensivt arbete för att spåra smittan påbörjas.

19–25 dec 2017: Ytterligare sex fall av mässlingen konstateras. Bland annat ett barn som sökt vård på Drottning Silvias barnsjukhus natten mot den 23 december.

25 dec 2017: Sahlgrenska universitetssjukhuset, där Östra sjukhuset och Drottnings Silvias barnsjukhus ingår, går upp i stabsläge vilket bland annat innebär att man kallar in extra personal för att förhindra smittspridning och öka kapacitet för provanalyser. En immuninventering av alla medarbetare på sjukhuset, närmare 17 000 personer, inleds.

26 dec 2017: Det åttonde fallet konstateras, en person som kommer in till sjukhuset för vård.

28–29 dec 2017: De nionde och tionde fallen uppdagas.

30 dec 2017: Det elfte fallet av mässlingen upptäcks.

2 jan 2018: Det tolfte fallet, en i personalen på Östra sjukhuset i Göteborg, insjuknar. Personen har under två dagar i december rört sig på förlossningsavdelningen och 63 nyfödda barn kallas in till sjukhuset för att få antikroppar som ska ge ett skydd mot sjukdomen.

3 jan 2018: Det trettonde fallet konstateras. Personalen på Sahlgrenska universitetssjukhuset samt fler sjukhus uppmanas att vaccinera sig, särskilt de som är födda 1960–1980 som kan ha svagt eller obefintligt skydd. Det kan röra sig om upp till 2 000 personer. Det blir också känt att personal stängts av från arbete på sjukhuset på grund av bristande skydd. Smittspårning pågår på flera platser i landet, bland annat i två Norrlandslän. Sjukhus på andra orter än Göteborg talar om höjd beredskap. Vårdcentraler märker ökad efterfrågan från patienters som vill vaccinera sig.

4–5 jan: Flera fall rapporteras. Summan nu uppe i 18 där ett av fallen har hittats i Umeå. Alla fall har anknytning till utbrottet i Göteborg.

6–8 jan: Ytterligare fall kommer till. Totalt har nu 22 fall konstaterats. Det pågående utbrottet av mässling gör att Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg avråder från "icke-nödvändiga besök" på sjukhuset.

9 jan: Stadsteatern i Borås har skickat sms till nära 900 besökare och varnar om möjligt mässlingssmitta efter att en skådespelare konstaterats vara smittad. Skådespelare är en av de 22 fallen. Meddelandet har skickats till de som såg föreställningen "Bröderna Lejonhjärta" den 3-5 januari.

10 jan: Barn i Västra Götaland erbjuds att vaccin mot mässlingen redan vid 12 månaders ålder mot normalt 18 månader. Det är för att oroliga föräldrar som tidigt vill ge skydd till sina barn ska ha den möjligheten. Redan några dagar tidigare har samma erbjudande getts till föräldrar i Göteborg och Södra Bohuslän.

11 jan: Antalet konstaterade fall är nu uppe i 26. Flera fall på olika sjukhus och vårdcentraler rapporteras där man befarat mässlingssmitta men där provtagning senare visat att så inte varit fallet.

13 jan: Smittskyddet i Västra Götaland bekräftar ytterligare ett fall. Totalt är antalet smittade nu uppe i 27.

Källa: Smittskyddet i Västra Götaland