Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Linbanans projektledare satt i bolag som hade affärer med NCC

Tidningen GT avslöjar att linbanans projektledare Jeanette van Zalingen suttit i styrelsen för en koncern som gör stora affärer med NCC.
Koncernen uppges dock inte ha några kopplingar till linbaneprojektet.
– Det är riktigt att de har affärer med NCC men det har ingenting med min roll som projektledare för Göteborgs stadslinbana att göra, säger Jeanette van Zalingen till tidningen.

Det är tidningen GT som avslöjat att linbaneprojektets projektledare Jeanette van Zalingen suttit i styrelsen för en koncern, van Zalingen Consulting AB, som gjort stora affärer med linbanans kontrakterade huvudentreprenör NCC.

Van Zalingens make är också Vd och huvudägare i koncernen.

– Det är riktigt att de har affärer med NCC, säger Jeanette van Zalingen till GT.

Bolaget som haft affärer med NCC, Technology for Infrastructure projects Sweden AB (TFIP), har ingen koppling till linbaneprojektet, enligt GT.

LÄS MER: Politikerna överens: Linbaneprojektet avbryts

Har Västlänken-uppdrag

Tidningen uppger att TFIP tillsammans med NCC har uppdrag inom Västlänkens deletapper Korsvägen och Centralstationen.

Van Zalingen anställdes så sent som 2018 av trafikkontoret. Enligt GT har hon efter det behållit sin styrelsepost i koncernens moderbolag van Zalingen Consulting AB, som alltså är huvudägare till TFIP.

– Det är en bolagsteknisk lösning. Om det skulle hända min man något allvarligt kommer bolaget finnas kvar inom familjen, säger Jeanette van Zalingen, till GT.

Enligt Van Zalingens chef, Christer Niland, som är högst ansvarig för avdelningen Stora projekt på Trafikkontoret, har frågan om hennes styrelseuppdrag varit uppe så sent som 2018.

– Sedan har bolaget valt att göra den ändringen men hon har varit kvar i bolaget van Zalingen consulting. Det känner vi till men vi värderade det som att det inte är ett problem i hennes roll som projektledare för stadslinbanan, säger han till GT.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.