Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Meli Petersson Ellafi
Bild: Meli Petersson Ellafi

Landala gamla vattentorn kan bli nya Guldhedstornet

I höstas tvingade det populära kaféet i Guldhedstornet att stänga. Nu hoppas Demokraterna och Socialdemokraterna att det ska gå att öppna någonting i Landala gamla vattentorn istället.
– Det väger inte upp Guldhedskaféet, men det kan i alla fall bli något annat nytt och bra, säger kommunalrådet Martin Wannholt (D).

I september stängde kaféet i Guldhedstornet, efter att förvaltningen för kretslopp och vatten sagt upp kontraktet med Göran Johansson som drev kaféet. Bakgrunden till beslutet var en striktare tolkning av EU:s skyddsförordningar och en uppdaterad version av säkerhetsskyddslagen, som man menade omöjliggjorde en publik verksamhet i tornet.

Nedläggningen möttes av protester – över 4 000 personer skrev under namninsamlingen för att rädda kaféet – och även bland politikerna gick meningarna isär. Både demokrater och socialdemokrater ifrågasatte om det verkligen var nödvändigt att stänga.

Men så blev det och nu riktar de två partierna blickarna mot ett annat vattentorn i närheten. Det rör sig om det Landala gamla vattentorn, beläget på höjden mellan Annedal och Landala.

Kan inte ersätta Guldhedstornet

Martin Wannholt berättar att det var partiets politiska sekreterare Carina Bulic som lanserade idén.

– Det är en väldigt fin plats, med fin utsikt. Det är inte så känt kanske, men vi tänker att man kan försöka att se om det går att göra någonting där, säger han.

Han säger att det inte ska ses som en ersättning för det nedlagda kaféet i Guldhedstornet, utan ett försök att göra någonting nytt.

– Det väger inte upp Guldhedskaféet, men här har vi ett avställt vattentorn som inte är skyddsklassat. Det kan i alla fall bli något annat nytt och bra.

Socialdemokraterna håller med om att det är en tanke värd att pröva och tillsammans har de nu lagt fram ett förslag i kommunstyrelsen om att ge kommunala bolaget Higab, som äger vattentornet, i uppdrag att utreda förutsättningarna för att öppna byggnaden för allmänheten.

Socialdemokraternas gruppledare Jonas Attenius (S) konstaterar att Landala vattentorn ligger bra till, inom promenadavstånd för många boende i Landala och Annedal och med en närhet till Kapellplatsen och kollektivtrafik.

”En fantastiskt fin byggnad”

– Vi har drivit frågan om att rädda Guldhedstornets kafé, men vi har fått dåligt gehör för det både i kommunstyrelsen och kretslopp och vatten. Det är svårt att ersätta Guldhedstornet, men den här tanken som Demokraterna lanserar är intressant. Det är en fantastiskt fin byggnad, med en otrolig utsikt. Dessutom är den i dag helt oanvänd, säger han.

I vilket skick byggnaden är i dag och vad som skulle krävas för att få igång någon form av verksamhet i den vet politikerna inte.

– Det får man titta på nu. Det kanske inte går, men det är värt att prova, säger Martin Wannholt.

När bedömer du att vi skulle kunna se ett kafé i Landala vattentorn?

– Det är väldigt svårt att veta, men om förutsättningarna finns så borde det vara ganska små byråkratiska problem. De borde inte vara svårlösta. Det som kan bli ett problem är om det krävs så mycket investeringar att ingen är intresserad av det. Men det är något som utredningen får visa.

Hur de andra partierna i kommunstyrelsen ställer sig till förslaget är ännu oklart, men både Jonas Attenius och Martin Wannholt har gott hopp om att fler ska vara villiga att utreda möjligheten.

LÄS MER: Socialdemokraterna vill göra allt för att rädda Guldhedstornets kafé

LÄS MER: Beskedet: Kaféet i Guldhedstornet måste stänga

LÄS MER: Vattentornet i Landala vandaliserat

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.