Socialdemokraterna vill göra allt för att rädda Guldhedstornets kafé

Socialdemokraterna tar strid för Guldhedstornets kafé och lyfter nu frågan till politisk nivå.
– Vi ska göra vårt yttersta för att rädda det, säger kommunalrådet Blerta Hoti.

ANNONS
|

I förra veckan fick Göran Johansson, som driver Guldhedstornets kafé, beskedet att verksamheten måste stänga före årsskiftet. Anledningen är att vattentornet kaféet ligger i är ett skyddsobjekt och att man ska börja tolka säkerhetsskyddslagen mer strikt än tidigare.

– Vi kan inte med gott samvete ta risken som en öppen kaféverksamhet innebär, förklarade Tommy Ekblad, enhetschef vid förvaltningen för kretslopp och vatten.

"Det har gått för fort"

Kommunalrådet Blerta Hoti (S) tycker att det hela gått för fort. Hon säger att politikerna i kretslopp och vatten endast fått en kortfattad muntlig dragning från förvaltningens sida, om att tjänstemännen fattat det här beslutet.

Till nästa möte med nämnden kommer partiet att lägga ett yrkande om att få en fördjupad information om vilka grunder beslutet är fattat på, för att gå till botten med om det finns möjligheter att driva vidare kaféet.

ANNONS

– Jag tycker att det är väldigt olyckligt om det ska behöva stänga. Det är en folkkär del av göteborgarnas kulturarv. Vi ska göra vårt yttersta för att det ska få vara kvar, säger hon.

En del av vårt kulturarv

Vilka möjligheter ser du att rädda kaféet?

– Det är svårt att spekulera i, men vi behöver få bättre information. Det är ju vi politiker som är bärare av de beslut som fattas och då måste vi ha mer kött på benen för att äga besluten.

Varför lyfter ni den här frågan?

– Kaféet har funnits sedan 50-talet och det är väldigt folkkärt. Så det är en frågan inte bara för den enskilde näringsidkaren, utan för alla göteborgare. Och tornet är ett skyddsobjekt sedan tidigare, därför ser vi att vi behöver lyfta det till den politiska nivån för att titta närmare på förutsättningarna att ha det kvar.

Ordförande ser ingen annan utväg

Claes Johansson (M), ordförande i nämnden för kretslopp och vatten, håller med om att det är tråkigt att kaféet behöver stänga – men han ser ingen annan utväg. Han konstaterar att man under de senaste åren avvecklat ett antal verksamheter – i första hand mobilmaster – som funnits på vattentornen och att det nu bara är kaféet kvar.

ANNONS

– Det vore väldigt konstigt gentemot de andra om det skulle få vara kvar. Här vet man ju inte alls vilka det är som rör sig, säger han.

Frågan kommer att tas upp vid nämnden för kretslopp och vattens möte den 18 mars.

LÄS MER:Beskedet: Kaféet i Guldhedstornet måste stänga

LÄS MER:Guldhedstornets kafé kan tvingas stänga – för gott

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS