Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Göteborgs stad häver ramavtalen med Front advokater med omedelbar verkan. Bild: Stefan Berg

Kommunen häver avtalen med Front Advokater

Göteborgs stad häver ramavtalen med Front Advokater med omedelbar verkan. Detta efter att flera uppgiftslämnare bestämt sig för att vittna.
Fronts fakturering har skett på ett sätt som utgör allvarligt avtalsbrott och allvarligt fel i yrkesutövningen, enligt inköpsförvaltningen.

GP inledde i februari en granskning av Front Advokater och har publicerat en rad artiklar om misstänkta oegentligheter hos den stora advokatbyrån som varit Göteborgs stads huvudleverantör av juridik.

Den främsta kritiken, från anställda på advokatbyrån, handlade om att ledningen för byrån skulle ha satt i system att ta betalt för tid som inte arbetats.

Men inköpsförvaltningen har, fram till på onsdagen, ansett att bristerna inte varit allvarliga nog för att häva ramavtalen, som löper ut sista oktober.

– Under de senaste dagarna har flera personer förklarat att de är villiga att vittna om det de vet. Det gör att vi nu har ett annat läge än bara den skriftliga informationen, och de anonyma uppgifter som vi tidigare haft, förklarar Henrik Karlsson, förvaltningsdirektör på Inköps- och upphandlingsförvaltningen.

Vad handlar uppgifterna om?

– Fakturering av tjänster som inte utförts, svarar Henrik Karlsson.

Hur förhåller sig det till begreppet bedrägeri?

– Det är en sak för de rättsvårdande myndigheterna att bedöma. Vi har inte gått vidare med mer än att häva avtalen med omedelbar verkan. Vår bedömning är att de tagit betalt för timmar som inte utförts. Där finns en grund för återbetalning, säger Henrik Karlsson.

Tidigare anställd: Byråns delägare medvetna

I torsdags publicerade GP en intervju med advokaten Jonas Wahlbom, tidigare anställd på Front.

I den uppger han att alla byråns delägare var medvetna om att överdebiteringar skedde, och att detta gjordes för att nå lönsamhet.

Henrik Karlsson uppger att Jonas Wahlbom är en av de personer som inköpsförvaltningen talat med under de senaste dagarna.

– Vi har talat med Jonas Wahlbom, och haft möten med andra personer under de senaste dagarna, och har kontrollerat vilka de är och vad de har att säga. Vi är trygga med den informationen vi har fått, säger Henrik Karlsson.

Han vill inte uppge identiteten på de övriga personer som kontaktat förvaltningen under de senaste dagarna, men poängterar att de förklarat sig beredda att vittna om sina erfarenheter och iakttagelser om advokatbyrån.

– Om de vittnar blir de givetvis offentliga, konstaterar Henrik Karlsson.

Front Advokater ville på onsdagseftermiddagen inte uttala sig:

– Vi avböjer att kommentera. Vi har just fått beslutet, säger Bob Lee, vd för Front Advokater.

Ramavtalen med Front Advokater gäller för Göteborgs kommuns förvaltningar och bolag, men också för ett antal kranskommuner runt Göteborg. Detta eftersom Inköps- och upphandlingsförvaltningen fungerar som en regional inköpscentral.

Onsdagens beslut om omedelbar hävning fattades av förvaltningsdirektören Henrik Karlsson, som har rätt att fatta den typen av beslut, på delegation av politikerna i Nämnden för inköp och upphandling.

– Det betyder att inga nya uppdrag kan läggas ut på Front. Hur det blir med pågående uppdrag får varje beställare avgöra, säger Henrik Karlsson.

LÄS MER: Felaktig debitering hos Front visar utredning

LÄS MER: Tidigare Front-advokat: Uppsättandet av tid var känt på hela byrån

LÄS MER: Efter GP:s granskning – Fronts vd Roland Adrell avgår

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.