Under en längre tid har minusgraderna hållit Göteborg i ett stadigt grepp. Temperaturen har sjunkit till under tio minusgrader under flera nätter den senaste tiden. Och resten av veckan ser inte ut att bli varmare, utan snarare kallare – med temperaturer som kan sjunka ner till 17 minusgrader. För de flesta är kylan inget problem men är man hemlös kan den betyda att man riskerar frysa ihjäl.
LÄS MER: Pandemi-julen och vintern svår för utsatta och hemlösa
Göteborgs Stadsmission har nyligen mött människor som bokstavligen hållit på att frysa ihjäl – bland annat mötte de en person som hade förfrusit sina händer.
– Då kände vi att vi måste ställa om och möjliggöra att personer som vi vet sover utomhus kan tillbringa natten inomhus, säger Åsa Vilu, områdeschef sociala område på Göteborgs Stadsmission.

Nyligen öppnade de Johanneskyrkan vid Masthugget för att ge en varm nattplats åt de som behöver.
– Vi öppnade förra veckan och kommer att ha öppet så länge som det behövs. Folk fryser i den här staden.
Men hur stort behovet är, har hon svårt att säga då man inte vet hur många som är hemlösa i Göteborg.
Kyrkan öppnar klockan 22
Vilka får komma in?
– Vi vidtalar personer som vi känner till sover utomhus, men självklart får andra också komma in. Men vi måste följa coronarestriktionerna – därför är platserna begränsade.
– Första natten hade vi fem och igår natt 13 personer. Läget för oss är bekymmersamt på grund av att det är kallt och på grund av covid – men det är framför allt bekymmersamt för de som drabbas.
Kyrkan öppnar klockan 22 på kvällarna och de som kommer dit får då fika, frukost, en sovsäck och ett liggunderlag.
Vill man hjälpa Stadsmissionen i deras arbete kan man gå in på deras hemsida för att se olika sätt man kan hjälpa till på.
LÄS MER: Sjömanskyrkan räddad – här är långsiktiga planen
Då förfryser man
Kai Knudsen, intensivvårdsöverläkare på Sahlgrenska berättar vad som händer i kroppen i minusgrader.
– Sjunker kroppstemperaturen under 34 grader påverkas andningen och man blir stel och får svårt att prata. Under 32 är läget allvarligt och då påverkas andningen och hjärtfrekvensen. Under 30 grader blir man medvetslös och vid 26 grader riskerar hjärtat att stanna.

Vid minusgrader riskerar man också lokal förfrysning av till exempel tår, haka, näsa och fingrar. Det beror på hur man är klädd, vilken kondition man är i och hur mycket man rör på sig.
– Man tål några timmar i minusgrader, men får man inte upp cirkulationen riskerar man lokal förfrysning. Först får man ordentlig smärta, sen vita fläckar. Får man det bör man söka sig till värmen.
De som lider av för högt alkoholintag, drogmissbruk, demens och psykisk sjukdom löper större risk för nedkylning, enligt Kai Knudsen.
Kan man sova ute i 10 till 15 minusgrader som nattemperaturen kommer att bli i veckan ?
– Det är farligt och jättestor risk att man inte överlever. Man kan sova i minusgrader – men då måste man var rätt klädd, ha rätt utrustning och rätt skydd, säger Kai Knudsen.
LÄS MER: Stadsmissionen: "Börjar möta nya grupper"
Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.