Sjömanskyrkan räddad – här är långsiktiga planen

Turerna har varit många, men nu står det klart hur Sjömanskyrkan i Göteborg ska drivas de kommande åren. Carl Johans pastorat har tecknat ett avtal som sträcker sig över tio år – och flera av verksamheterna kommer kunna finnas kvar.

ANNONS
|

Engagemanget kring Sjömanskyrkan på Stigberget har varit stort de senaste åren. I oktober 2020 stod det klart att den hade sålts till 4D bygg.

– Vi tror att om det här kan bli bra för området, fastigheten och Göteborg kan det blir bra även för oss på lång sikt, sade Fredrik Nyman, vd på 4D bygg, då.

Under hösten och vintern hyrdes kyrkan ut till Carl Johans pastorat, samtidigt som den långsiktiga framtiden var oviss. Nu har just pastoratet tecknat ett tioårigt hyresavtal med fastighetsägaren, vilket DN var först att berätta.

– De ser, tillsammans med oss, ett aktivitets- och kulturliknande hus framför sig, säger Fredrik Nyman nu.

ANNONS

Anders Leitzinger, kyrkoherde på Carl Johans pastorat, skriver under på det.

– Vi behöver fler platser att mötas över generationsgränser och intressegränser, på något sätt är det vår vision. Det här blir en form av kulturell och social mötesplats.

LÄS MER:Sjömanskyrkan i Göteborg är såld

Stiftelsen Sjömanskyrkan kvar

Flera olika verksamheter ska finnas i huset, är tanken. Bland annat ska kaféet och restaurangen återöppnas av pastoratet gemensamt med Stadsmissionen.

Föreningar och pastoratets ungdoms- och teckenspråkiga verksamhet kommer också att få plats liksom frivilligcentralen Oscars grupper och Göteborgs kvinnliga diskussionsklubb.

Dessutom blir Stiftelsen Sjömanskyrkan kvar, om än på en mindre yta.

– Det känns superroligt tycker jag, säger Fredrik Nyman.

Stora delar av fastigheten är nu uthyrd, men ett arbete med upplägget på plan två pågår fortsatt.

– Vi försöker få till så att det kring stora scenen på plan två kan vara flexibelt och lite öppet för allmänheten.

Ska restaureras under våren

I februari inleds en restaurering av Sjömanskyrkan som ska pågå till sommaren.

– Vi kommer att renovera hela fastigheten för att få en schysst omstart. Det rimmar väl ganska bra med var vi står i tiden också, givet läget i samhället. Att den renoveringen mynnar ut i en återöppning känns klockrent.

Planen är dock inte att göra några drastiska förändringar på byggnaden.

ANNONS

– Det som kommer synas mest, om man är vaksam, är att vi ska gå igenom alla invändiga ytskikt. Vi kommer behålla den befintliga stilen men fräscha upp allting, så vissa otränade kanske inte ser någon skillnad mer än att det känns fräschare.

LÄS MER: Marcus Berggren: Vi är skyldiga sjömännen en kaffe i deras älskade kyrka

Kan komma att rivas

Kyrkoherde Anders Leitzinger är nöjd över att det kommer vara rörelse i Sjömanskyrkan framöver.

– Man kommer att känna igen sig, kanske inte riktigt i samma form men med liknande sammanhang. Det kommer att finnas kafé och lunchverksamhet, även om det förhoppningsvis kommer vara lite mer folk. Så det finns absolut sammanhang man kan känna sig bekväm i.

Är det en stor ekonomisk affär för er del?

– Naturligtvis, men vi har hittat en bra lösning tillsammans med fastighetsägaren. Det är ju lite speciellt eftersom fastigheten står inför ett eventuellt rivningsbeslut, och det inte är en tid att skjuta in väldigt mycket pengar i den. Vi har tillsammans hittat en bra nivå på hyran, där vi också tar ett eget ansvar.

Än står alltså inte Sjömanskyrkan säker för all framtid. Dess plats skulle kunna påverkas av eventuella byggen över älven. Men för de kommande tio åren finns nu alltså en plan.

ANNONS

– Jag hoppas att det blir ett välbehövligt bidrag till stadsdelen.

ANNONS