Initiativet för att rädda kaféet i Guldhedstornet

Vid årsskiftet är det tänkt att det anrika kaféet i Guldhedstornet ska slå igen för gott. Nu gör en grupp kafébesökare vad de kan för att rädda verksamheten.
– Vi är ju gäster sedan många år tillbaka, och har sett vilket guldkorn kaféet är för Göteborg, Gabriella Sawannah Ortiz.

ANNONS

Det var i februari besked kom: kaféet uppe i Guldhedstornet ska stängas, eftersom vattentornet kaféet ligger i är ett skyddsobjekt.

– Vi kan inte med gott samvete ta risken som en öppen kaféverksamhet innebär, sa Tommy Ekblad, enhetschef vid förvaltningen för kretslopp och vatten då i en intervju med GP.

Gabriella Sawannah Ortiz är gäst på kaféet sedan många år och har tagit initiativ på Facebook för att mobilisera fler kaféentusiaster, försöka trycka på stadens beslutsfattare och rädda kaféet. En digital namninsamling kan också komma att dras igång.

– Jag har ju hunnit få en relation till familjen som äger kaféet, och sett vilket guldkorn det är, säger hon.

ANNONS

Hoppas att staden omvärderar

Hon säger att kaféet är unikt, att människor har kommit hit i generationer, att människor som kom hit som barn, nu tar med sina egna barn och barnbarn hit.

Gabriella Sawannah Ortiz hoppas att staden ska omvärdera, och se över möjligheterna att ta till åtgärder för att kunna ha kaféet kvar.

Göran Johansson, har drivit Guldhedstornets kafé i 14 år, och kommit hit som besökare i årtionden. På kaféet har han en namnlista mot nedläggningen, besökare kan skriva på. Hittills finns runt 1 000 namn på listan.

Guldhedstornet kafé.
Guldhedstornet kafé. Bild: Stefan Berg

– Det är enkelt och bra för gästerna, de får lätta på trycket på något sätt, säger han.

Han hoppas att initiativet Gabriella Sawannah Ortiz tagit ska ge frågan mer uppmärksamhet, även om han konstaterar att den mer eller mindre är avgjord.

Anledningen till att kaféet tvingas stänga är att vattentornet är ett skyddsobjekt, och att säkerhetsskyddslagen ska börja tolkas mer strikt än tidigare.

LÄS MER:Beskedet: Kaféet i Guldhedstornet måste stänga

Fick inget gehör

Göran Johansson säger att man måste ta hänsyn till säkerheten, men tycker inte att han har fått svar på frågan om vilka säkerhetsåtgärder som skulle krävas för att driva kaféet vidare, av tjänstemännen som äger frågan.

– Jag vill att de ska ta sitt ansvar och titta på vad som gäller, säger han.

ANNONS

Efter beskedet om nedläggningen försökte Socialdemokraterna ta strid för kaféet.

Kommunalrådet Blerta Hoti (S), menade att processen gått för fort och att de skulle göra vad de kan för att rädda kaféet. I ett yrkande till kretslopps- och vattennämnden föreslog S att förvaltningsdirektören skulle få i uppdrag att återkomma med vilka åtgärder som krävs för att verksamheten i tornet ska kunna vara kvar och vad de åtgärderna skulle kosta.

Men S fick inte gehör för förslaget, eftersom övriga partier i nämnden var emot. Därmed ligger tjänstemännens beslut om stängningen kvar.

Och efter vad Göran Johansson beskriver som många besked fram och tillbaka, damp i månadsskiftet mars-april, uppsägningen av hyreskontraktet ned i brevlådan. Kaféet får drivas årsskiftet ut.

– För mig känns som det man väljer den bekvämaste och billigaste lösningen istället för att lyfta ett handtag, säger han.

LÄS MER:Socialdemokraterna vill göra allt för att rädda Guldhedstornets kafé

ANNONS