Historierna om 12 gamla Göteborgsföretag

Estrella, Knapp-Carlsson, Volvo och Triumf glass. Alla är de gamla klassiska Göteborgsföretag. Folke Andersson från Dalsland – grundaren av Estrella började litet men var den som tog svenskarnas älsklingssnacks till Sverige. Här är historierna bakom 12 Göteborgsföretag.

ANNONS
|

Folke Andersson, även kallad ”Banankungen”, kom från Ödskölt i Dalsland och var en superentrepenör som handlade med allt möjligt. Bland annat var han inriktad på jordbruk, husvagnar, skeppsvarv och bananer.

1957 var han i New York för att dra igång ett nytt klädmärke. Vid ett besök på en boxningsmatch i ”The Big Apple” blev han bjuden på potatischips – något han blev stormförtjust i. Det salta snackset fanns inte i Sverige på den tiden, men snart skulle det bli ändring på det. Tack vare Folke.

Smakupplevelsen fick honom att byta inriktning på sin verksamhet och i stället börja satsa på chips och popcorn. Redan samma år började snacksen säljas i Sverige.

ANNONS

– Han var den som tog chipset till Sverige, säger Sofi Randén, marknadschef på Estrella.

Föga visste Folke att hans upptäckt skulle ingå i svenskarnas helgmys några decennier senare.

LÄS MER:14 Göteborgsställen som gått i graven

Mördad

För Folke Andersson tog det slut i maj 1968 på ett mycket tråkigt sätt. Han hittades mördad hemma i staden Guayaquil i Ecuador – det land där han hade sina bananplantager. Ingen ska dock ha fällts för mordet på honom.

LÄS MER:Tio klassiska platser i Göteborg – bilder från förr och nu

Snacksjätten Estrella är inte ensam om att ha funnits i väldigt många år i landets näst största stad.

I Göteborg finns flera anrika företag med en spännande historia. Här berättar vi om 12 av dem:

Historierna om de gamla Göteborgsföretagen
Bild: Arkivbild: Petter Trens

Estrella 1946

Svenskarnas helgmys består ofta av snacks som till exempel chips. Och ett av de mest populära märkena tillverkas i Göteborg sedan många år tillbaka.

Folke Andersson från Dalsland startade Estrella 1946 men då var hans fokus bananer.
Efter ett besök i New York 1957 bestämde han sig för att börja tillverka chips i Sverige.
Produktionen av salta potatischips startade redan samma år i Alingsås, även popcorn stod på menyn.

På 60-talet flyttade man tillverkningen till Kortedala och 1965 köpte Marabou verksamheten av Folke Andersson.

1967 började de sälja det första smaksatta chipset – grillchipset, som än i dag är en av svenskarnas främsta chipsfavorit.

1988 dök chipsen Sourcream & Onion upp på marknaden. De visade sig vara en hit och är Estrellas mest sålda chips.

1983 invigdes den nya fabriken i Angered – där majoriteten av snacksen fortfarande tillverkas.

2014 köpte det tyska familjeföretaget Intersnack Group upp Estrella.

I dag har företaget 21 olika chipssmaker i sitt sortiment, men de tillverkar även exempelvis olika nötter, dippmixer och salta pinnar.
Historierna om de gamla Göteborgsföretagen
Bild: Sanna Tedeborg

Volvo 1927

Grundarna till företaget var herrarna Assar Gabrielsson och Gustaf Larson och de jobbade kvar till in på 1950-talet.
Gabrielsson var vd och Larson vice vd och teknisk chef.

Herrarna var före detta kollegor på SKF och möttes av en händelse 1924 på restaurang Sturehof i Stockholm.
Vid det mötet ska samtalet bland annat ha handlat om bilar. Det mötet blev starten för det svenska bilmärket. Där och då slöts ett muntligt avtal och en månad senare var arbetet igång.

Volvo var ett vilande bolag som inregistrerades av SKF redan 1915. Tio år senare tog bilföretagets grundare över varumärket.

1927 såg den första serietillverkade Volvobilen dagens ljus, det var en Volvo ÖV4 som lämnade fabriken på Hisingen. Modellnamnet betydde Öppen Vagn 4 cylindrar.
Priset på denna bil var hela 4 800 kronor. Den täckta versionen PV4, kostade 1 000 kronor mer.
Köparna var inte jätteintresserade, så det såldes bara 297 bilar första året mot 500 som var förhoppningen.

1957 började man serietillverka nyheten Volvo Amazon och ville man ha ett sådant exemplar fick man betala 12 600 kronor. I juli 1970 rullade den sista Amazonen ut från fabriken.

Volvo P1800 är mest berömd för sin medverkan i TV-serien "Helgonet" mellan 1962 och 1969. I serien kördes bilen av ”Simon Templar” som spelades av Roger Moore – även känd som James Bond, agent 007.

1964 öppnades fabriken i Torslanda vilken är på hela 450 000 kvadratmeter.

Volvos mest kända och omtalade profil genom åren har varit Pehr G Gyllenhammar, som var vd för företaget mellan 1971 och 1983. Efter att han slutade som vd blev han styrelseordförande och hade den posten fram till i början av 90-talet.

Sedan starten har de tillverkat ungefär ett 80-tal olika bilmodeller, en del har sålt väldigt bra, men inte alla.

Volvo 240/260 var en storsäljare och visades för första gången upp 1974. Modellen tillverkades i 2,8 miljoner exemplar. Sista exemplaret lämnade Torslandafabriken 1993.

En som det inte gick så bra för var Volvo Sport - P1900, den tillverkades i bara 67 exemplar, för den ansågs inte hålla Volvokvalité.

1997 blir C70 cabriolet en nyhet – det är den första öppna Volvon sedan 1950 och deras Volvo Sport.

2002 var det dags att presentera Volvos första SUV, det var modellen XC90. Den kunde ses för första gången på bilsalongen i Detroit. Efter det har flera modeller presenterats.

2010 var det dags för ett ägarbyte och kinesiska Geely Holding blev majoritetsägare för Volvo Personvagnar – numera Volvo Cars. Köpesumman var 1,8 US-dollar, vilket motsvarar 15 miljarder i dagens penningvärde.

I dag tillverkas sju grundmodeller av bilmärket och de är XC90, V90, S90, XC60, V60, S60 samt XC40.
Historierna om de gamla Göteborgsföretagen
Bild: Jenny Ingemarsson

Knapp-Carlsson 1910

Butiken på Kyrkogatan grundades 1910 av Albert Carlsson och hette från början Carlssons Sybehörsaffär.

1918 flyttade affären till sin nuvarande lokal där syintresserade ibland stod i kö redan vid öppningen.
Butiken är Göteborgs äldsta sytillbehörsbutik och inte mycket i affären har förändrats sedan 1940-talet – varken inredningen eller lådsystemet. Handlar gör man över den stora gamla disken.

1947 bytte man till sitt nuvarande namn Knapp-Carlsson.

Redan 1945 hade de ett stort lager av knappar, vilka förvarades i små askar som staplats ovanpå varandra. Deras utbud omfattas av runt 20 000 olika knappsorter, 2 500 olika blixtkedjor och 7 000 olika sorters band.
Men de har så mycket mer som till exempel olika nålar, provdockor, tråd, spets, måttband, mönsterpapper, nåldynor, syskrin, fingerborg, spets, paljettband, tofsar och öljetter.

Sedan 1992 äger Ann Catrine Fogelgren butiken, hon är även ordförande i Kulturnämnden och vice ordförande i Byggnadsnämnden.
Historierna om de gamla Göteborgsföretagen
Bild: Arkivbild: Jonas Lindstedt

Triumf glass 1946

Arne Müntzing gillade och tillverkade glass redan som tonåring hemma i Örebro. 1946 startade han företaget Triumf glass i en lokal i Majorna.
Varje dag tillverkades 600 liter glass i smakerna vanilj, jordgubb och choklad. Glassen såldes sen från glassvagnar runt om i stan.
1959 flyttades tillverkningen till den gamla nedlagda Siemensfabriken i Sävedalen och vid den tiden tillverkades 350 000 liter glass per år.

1966 investerade Müntzing hela 750 000 kronor i en ny pinnmaskin till pinnglassen.
1975 flyttades glasstillverkningen till en ny lokal där dagens produktion ligger idag i Sävedalen.

1987 ser den välkända isbjörnen Glasse dagens ljus. Efter att Diplom-Is ägt företaget under några år är det tillbaka i familjen Müntzings ägo igen och drivs av den tredje generationen.

I 40 år har de haft en glass som blivit en storsäljare, det är himmelsk röra som är en kolagräddglass med choklad och marshmallows. Och deras gammeldags gräddglass i smaken vanilj är landets mest sålda vaniljglass.

I deras glassbarer runt om stan kan man välja på cirka 45 olika glass-smaker.
Det tillverkas 17,5 miljoner liter glass i glassfabriken i Sävedalen varje år.

Historierna om de gamla Göteborgsföretagen
Bild: Ulrika Karlsson

Magnussons Ur 1862

Urmakarmästare August Magnusson startade företaget 1862.
Och redan som 13-åring gick han som lärling hos urmakaren Johan Wallin hemma där han bodde.
Den första butiken låg Västra Hamngatan 2, sen har den flyttat mellan olika adresser på Kungsgatan och Västra Hamngatan.

1911 dog August och då tog en släkting som hette Carl Sandgren över verksamheten. Carl hade gått i lära hos August.
Det var också han som 1912 flyttade butiken till sin nuvarande adress, Korsgatan.
Vid 1933 var det dags för ett nytt ägarbyte, då tog Carls son Harald över. Familjen hade sitt boende ovanför butiken och på andra våningen låg deras verkstad. Där lagades både armbandsur och stora väggklockor.

Efter Harald så har verksamheten fortsatt att gå i generationer. Nu är det Marianne Qvick Stoltz och hennes dotter Anna Stoltz Qvick som sköter Magnussons Ur.

I dag säljs bland annat smycken, klockor och solglasögon från ett flertal märken och i olika prisklasser.
Historierna om de gamla Göteborgsföretagen
Bild: Olof Ohlsson

Engelska Tapetmagasinet 1899

Engelska Tapetmagasinet började sälja engelska tapeter i slutet på 1800-talet till privatpersoner och målarmästare. Första butiken ska ha legat vid Kungsportsplatsen.
Grundaren hette Werner Harström och hans familj ägde företaget ändå till 1991, då köpte Hans och Kerstin Carlsson Engelska Tapetmagasinet. I dag är det deras dotter Karin Lindberg som äger företaget.

Första butiken ska som sagt ha legat vid Kungsportsplatsen, efter det har den legat på flera olika nummer på Västra Hamngatan. I nuvarande lokal som är en före detta bankhall, har butiken legat sen i början av 1970-talet.

I början såldes det bara tapeter men mycket har förändrats sen dess. Nu säljs det inte bara tapeter utan även tyger, inredning, färg och stuckatur från flera kända märken. I dag har de har även syateljé och en webbshop.
Historierna om de gamla Göteborgsföretagen
Bild: Arkivbild: Anders Ylander

Stena Line 1962

Sten A. Olsson grundade Skagenlinjen 1962 och den första turen med fartyget ÖSTERSÖEN gick mellan Göteborg och Skagen. En enkelresa gick på 10 kronor och tur och retur 18 kronor.

Hans affärsidé var att hemmafruar och familjer skulle kunna åka med fartygen och handla livsmedel till låga danska priser. Ombord serverades det mat och dryck och framöver kunde man även ta sig en svängom.

Sten hade båtlivet i blodet då han var son till en skeppare från Donsö.
Hans första fartyg ska han köpt redan 1948 och det döptes efter sonen Dan.
Det var inte bara Dan som fick fartyg uppkallade efter sig, barnen Madeleine, Stefan och Christofer fick namnge fraktfartyg på 1950-talet.

1965 kom den första Stena Danica som sen byttes ut 1969 av ett nybyggt fartyg. Med vid invigningen var en stor kändis på den tiden, hon hette Pippi Långstrump.

1967 bytte man namn på företaget till Stena Line och samma år gick första turen mellan Göteborg och Kiel.

I början på 70-talet var det dags för en ny terminal att byggas. Den byggdes i Masthugget och stod klar 1972. Där ifrån åker Danmarksfärjorna i dag och där ligger även Stenas huvudkontor.

1983 tog Stens son Dan Sten Olsson över som huvudägare och koncernchef i Stenakoncernen. I dag är han vd för Stena AB.

2013 gick Stenas grundare Sten A. Olsson bort.

Stena Line har i dag 37 fartyg som kör på 18 färjelinjer, hälften kör på Skandinavien/Baltikum/Tyskland, den andra hälften kör på Nordsjön (Holland-England) och på Irländska Sjön (UK – Irland – Frankrike.

De trafikerar nio länder och transporterar över sju miljoner passagerare varje år – förutom under 2020 på grund av den pågående pandemin.
Historierna om de gamla Göteborgsföretagen
Bild: Olof Ohlsson

Göteborgs-Posten 1813

1813 GP grundades första gången men redan 1832 gick tidningen i konkurs. Efter det var ägarskapet varierande under flera år.

1918 anställdes Harry Hjörne och 1926 tog han över aktiemajoriteten och chefredaktörsskapet på GP. Han hade lyckats spara ihop 2 000 kronor vilket inte räckte för att köpa tidningen, men när han fick ett banklån på 200 000 kronor då var det möjligt.
Harry ville att tidningen skulle vara för alla, och att alla skulle ha råd med god journalistik. Men också att ”vanligt folk” skulle synas i tidningen inte bara ”överheten”.
Förutom tidningsägare var Harry också en folkpartistisk lokalpolitiker.

1925 hade GP en upplaga på 22 000.

1935 stod GP-huset vid Polhemsplatsen klart och under början av 1990-talet byggs huset ut med bland annat en ljusgård.

Harry Hjörne avled 1969 och då tog sonen Lars Hjörne tog över som chefredaktör, hans son Peter Hjörne tog över samma post 1993. Men redan 1985 blev han vd för företaget.

År 1993 såg gp.se dagens ljus och GP blir mer än en papperstidning.

Efter förvärven av VLT-koncernen och Centertidningar 2005 blev Stampen största tidningsutgivare i Sverige.

2016 ansökte Stampen, GP:s moderbolag om rekonstruktion på grund av för stora skulder, och det görs en nyemission. Nya ägare med Göteborgsanknytning tillkom.

Sedan 2017 är det Christofer Ahlqvist som är chefredaktör för GP.

2019 var det dags för ett större ägarbyte – då fick Stampen media med bland annat GP – nya huvudägare.
Det är norska Polaris, NWT Gruppen och VK-Media som nu äger 51 procent.
Men familjen Hjörne finns fortfarande kvar som delägare. Fjärde generationen av familjen Hjörne finns nu i företaget genom Josefin Meyer som jobbar som marknadschef för Stampen Lokala Medier.

I januari 2021 slog gp.se besöksrekord med över två miljoner unika läsare på en vecka.

GP har i dag en upplaga på 129 000.
Historierna om de gamla Göteborgsföretagen
Bild: Olof Ohlsson

Lejonet & Björnen 1977

Glassföretaget grundades 1977 av tysken Werner Steffens i en liten lokal på Räntmästaregatan i Lunden. Han tillverkade glassen i lokalen och hans fru sålde den hemgjorda glassen i en lucka ut mot gatan.
Werner ska ha tillbringat mycket tid i Italien när han var ung och tyckte inte glassen i Sverige var lika god. Det ville han ändra på.

Namnet Lejonet & Björnen kommer från Göteborgs stadsvapen som är lejonet och Werners son, Björn.

1979 gick flyttlasset från Lunden till Danska vägen där en av deras glassbarer ligger än i dag.

1989 tog Elisabeth och Tyrone Nyström över företaget och 2009 var det dags för ett nytt ägarbyte igen.
Då tog de nuvarande ägarna Katarina och Håkan Mild över glassföretaget. Håkan är en välkänd profil i stan som en före detta spelare i IFK Göteborg, och nyligen tackade han ja till att komma tillbaka till IFK i form av klubbdirektör.

2004 flyttades tillverkningen från Danska vägen till Gamlestaden.

2017 byggdes en ny glassfabrik i Västra Frölunda.

Smaker som italiensk vanilj, italiensk choklad och hallonsorbet har funnits med sedan 1977 och är fortfarande mycket populära. Men deras absoluta storsäljare är smaken sea salted caramel – ungefär var femte glass som säljs är i den smaken.

I sitt sortiment har de i dag över 40 olika glass - och sorbetsorter. Glassen finns i former som kulglass, mjukglass, glasstårtor och paket.
Historierna om de gamla Göteborgsföretagen
Bild: Olof Ohlsson

SKF 1907

Svenska kullagerfabriken grundades 1907 av Sven Wingquist, Axel Calander och Knut J:son Mark.
Sven Wingquist var den som uppfann det dubbelradiga sfäriska kullagret. Han jobbade som driftingenjör vid Gamlestadens Fabriker som tillverkade textilier och tyckte att deras lager inte fungerade så bra.
1907 lämnade man in en patentansökan för kullagret som godkändes.

Förutom grundare blev Sven företagets första vd. Den första fabriken låg på Säve Strandgatan där började man en småskalig produktion av de egna kullagren.

De första arbetarna som Wingquist tog med sig till de nya lokalerna – kom från Gamlestadens Fabriker. Flera av dessa var fackligt aktiva och SKF:s verkstadsklubb bildades tre dagar innan fabriken togs i bruk 1907. Han ansåg att det var viktigt att ha fackliga representanter att föra dialog med om arbetsmiljö och verksamhetens utveckling.

Uppfinningen blev snabbt en framgång, flera kontor öppnades och agenter utsågs runt om i världen. Bland annat öppnades kontor i Frankrike och Tyskland 1908.
Redan 1911 öppnades en fabrik i England och 1915 var det dags för USA att öppna fabrik. 1913 hade företaget 3 200 anställda och tillverkade 1,3 miljoner lager.

På 1920-talet fortsatte företaget att växa världen över. Dotterbolag bildades i länder som Mexiko, Kuba, Japan, Spanien, Bulgarien, Rumänien och Egypten.

1953 gick grundaren Sven Wingquist bort i en ålder av 76 år.

Under sommaren 2020 lämnade huvudkontoret SKF-skrapan i Gamlestaden där de bott sedan slutet av 1960-talet. Flytten gick passande nog till Sven Wingquists gata 2. Vem gatan är uppkallad efter är inte så svårt att räkna ut.

I dag tillverkar de i genomsnitt en miljard kullager per år, har 43 000 anställda och 103 fabriker i 28 länder.
Historierna om de gamla Göteborgsföretagen
Bild: Mia Höglund

Hotel Royal 1854

Göteborgs äldsta hotell ligger i korsningen Drottninggatan-Östra Larmgatan, där ska det ha legat ända sedan 1854. Det var snickarmästare Carl-Alfred Sundbeck som byggde ”Sundbecks nya Hotell för resande”. 1857 säljer han det till C.G Granberg som döper om hotellet 1860 till dagens namn Hotel Royal.

Hotellet har haft många ägare genom åren – men det är handlare Johan A. Holmdahl som gjort störst avtryck på hotellet.
Han köpte det 1876 och gjorde under sin tid flera stora förändringar.
Bland annat påbörjade han bygget av våning fyra, han byggde glastaket i entrén, trappan i jugendstil och det mönstrade stengolvet.

Han låg även bakom hotell Kung Karl som låg vid Nils Ericssonsgatan.

Hotel Royal hade från början mellan 30 och 40 rum, i dag finns där 76 rum.
1980 tog dagens ägarfamilj Oddestad över hotellet.
Det året var det systrarna Hanna och Martha som först tog över driften, de fräschade upp det då riktigt slitna hotellet.
Systrarna skötte om hotellet fram till 1993 och lämnade när de båda var i 80-årsåldern. Efter dem har flera medlemmar i familjen skött om Royal, i dag heter ägaren Markus Oddestad.

Royal har behållit de gamla nycklarna in till hotellrummen, där finns inga moderna nyckelkort.
Historierna om de gamla Göteborgsföretagen
Bild: Jonas Lindstedt

A Hinricsson 1852

När A Hinricsson startade företaget i början av 1850 - talet var det en paraplyfabrik och ett konstsvarveri utav bland annat elfenben som hamnade på deras paraplyer.
Första adressen var Östra Larmgatan, men på 70-talet flyttade man till Kungsgatan 56.
För 25 år sedan gick flytten till dagens adress, Korsgatan.

På 1930-talet tog dagens ägarfamilj över butiken, det sägs att Maj och Helge Westerberg som de nya ägarna hette – tog över företaget på grund av en spelskuld. Det var också då de började utöka sortimentet med väskor – det gjordes efter en torr och regnfri sommar.

På 70-talet hade A Hinricsson det franska lyxmärket Dior i sitt sortiment. Märkets exklusiva väskor var en storsäljare.

I dag ägs butiken av den tredje generationen i familjen, sen 2007 heter ägaren Annica Boman. Utbudet är mer fokuserat på väskor än paraplyer i dag, men de säljs men också plånböcker och handskar finns att köpa.

LÄS MER:17 klassiska Göteborgsställen – som fortfarande finns kvar

LÄS MER:15 klassiska ställen har stängt – det ligger på adresserna i dag

LÄS MER:Historierna om tolv av Göteborgs äldsta hus

ANNONS