Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Hamnbadet i Jubileumsparken försenas

Projektet lades ner – och återupplivades. Nu står det klart att den planerade utbyggnaden av hamnbadet i Jubileumsparken försenas igen.
– Saker kan hända, men jag kan säga så här: Jag blir förvånad om det inte står färdigt 2023, säger AnnaSara Perslow (C).

För sju år sedan började park- och naturförvaltningen att planera för att göra det tillfälliga projektet Jubileumsparken till en permanent mötesplats.

Sedan dess har satsningen gång på gång stött på hinder av olika slag.

LÄS MER: Risk för att jubileumsåret blir utan jubileumspark

LÄS MER: Arbetet med nya badet i Frihamnen avbryts

Främst har det varit på grund av den planerade utbyggnaden av hamnbadet, där tanken har varit att skapa en flytande badanläggning i hamnen med fyra saltvattensbassänger.

Det har varit avtalsbråk och överklaganden på upphandlingar innan dödsstöten kom förra våren – 200 miljoner kronor saknades i projektet. Kommunen hade endast 141 av de 347 miljoner kronor avsatta för parken.

Hamnbadet lades ner men återupplivades bara någon månad senare när alliansen gav klart besked:

– Hela den första deletappen av parken är nu finansierad. Det innebär att både badet och parken står klar senast våren 2022. Sedan har vi också säkrat finansieringen för drift framöver, sade kommunalrådet Emmyly Bönfors (C) till GP.

LÄS MER: Avtalsbråk om det avbrutna hamnbadet i Jubileumsparken

Nu kommer nästa bakslag: bygget skjuts upp igen, vilket SVT Väst var först med att rapportera om.

AnnaSara Perslow (C), ordförande i park- och naturnämnden, förklarar varför:

– Det har skett förseningar i produktionen. Badet skulle kunnat vara klart i november eller december nästa år men då är det ändå inte badsäsong, säger hon.

Samtidigt ges ett positivt besked om själva Jubileumsparken. Planen där är densamma – öppning nästa år.

– Parken är på rulle. Det är bara badet som är försenat. Där har ingenting annat hänt sedan vi tillsatte 60 miljoner kronor.

LÄS MER: Göteborgarna behöver utomhusbassänger i hamnen

AnnaSara Perslow(till höger i bild) och Emmyly Bönfors(till vänster i bild) (C) träffade GP i oktober 2020 efter att det blåsts nytt liv i hamnbadet. Bild: Stefan Berg
AnnaSara Perslow(till höger i bild) och Emmyly Bönfors(till vänster i bild) (C) träffade GP i oktober 2020 efter att det blåsts nytt liv i hamnbadet. Bild: Stefan Berg

”Saker kan hända”

Trots det försenade badbygget har arbetet med parken kunnat fortsätta i planerad takt.

– Just nu pågår arbetet med att få dit träd från Västlänken, som får ett andra liv. Parken kommer att vara färdig 2022. Sedan så har vi ett bad som fungerar i dag, det handlar mer om nya som ska ta plats. Vi utreder också möjligheten att kunna bada året runt, vilket ligger som ett budgetuppdrag nu, säger AnnaSara Perslow.

Hur trygg är du i att badet öppnar om två år då?

– Saker kan hända, men jag kan säga så här: Jag blir förvånad om det inte står färdigt 2023.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.