Nisse Waldefeldt, Intraservice förvaltningschef, sägs upp och får lämna sitt uppdrag med omedelbar verkan.
Nisse Waldefeldt, Intraservice förvaltningschef, sägs upp och får lämna sitt uppdrag med omedelbar verkan.

Högsta chefen för Intraservice får sparken

Intraservice förvaltningschef Nisse Waldefeldt sägs upp och får lämna sitt uppdrag med omedelbar verkan. Det beslutet kommer nämnden att fatta vid ett extrainkallat möte på tisdagen.

ANNONS
|

Efter skandalerna på Intraservice får nu den högste chefen , förvaltningschef Nisse Waldefeldt, sparken.

Läs mer: Tjänstemän lät sig bjudas på mat och alkohol

Tord Karlsson (S) ordförande i nämnden för Intraservice säger till GP att det under granskningens gång framkommit en del saker som man inte är nöjda med. Huvudanledningen är brist i förtroendet.

– Det handlar om sättet att förhålla sig till leverantörer, hur man tecknar avtal och inte. Dessutom är Intraservice inne i ett stort förändringsarbete och vi tror inte att Nisse Waldefeldt är rätt person att leda det arbetet.

Läs mer: Skandalen på Intraservice växer – flera medarbetare utreds

ANNONS

Informerades på måndagskvällen

Efter att nämnden väckt frågan om uppsägning och haft möten med kommunstyrelsens arbetsutskott samt personalutskottet på måndagskvällen informerades Nisse Waldefeldt.

– Ett antal formella fel har begåtts. Vid något fall finns det risk för skadeståndsanspråk. Det har inte upphandlats som det borde ha gjorts.

Hur reagerade Nisse Waldefeldt?

– Han var samlad, men det är såklart ett svårt besked att få.

Det formella beslutet fattas vid nämnden för Intraservice extrainsatta möte på tisdagskvällen. Nisse Waldefeldt kommer att bli arbetsbefriad under uppsägningstiden.

Kommer han att få avgångsvederlag?

– Det vet jag inte ännu. Våra jurister ser över det nu, säger Tord Karlsson.

Vem som kommer att ta över efter Nisse Waldefeldt är oklart.

– Vi kommer att påbörja nyrekryteringen med en gång. Helst vill vi ha en person som redan har ett högt förtroende hos göteborgarna, säger Tord Karlsson

Läs mer: Tidigare chef för Intraservice får gå

Skadat förtroende

Att turerna på Intraservice skadat förtroendet både för förvaltningen och Göteborg är Tord Karlsson helt på det klara med.

– Ja, det här var inte vad vi behövde. Men vi ska vända på varenda sten och har nu två oberoende granskningar som går igenom allt.

ANNONS

Han menar att det trots allt nu går att se ett slut på historien. Rutiner har och ska ses över.

– Vi inväntar rapporterna från de oberoende granskningarna, men än så länge har inget nytt dykt upp.

Alliansen har vid flera tillfällen krävt att du avgår som ordförande hur ser du på det? Vilket ansvar har du för det som hänt?

– Det är tramsigt och tråkigt av dem att bedriva politik under ett pågående personalärende. Jonas Ransgård är helt insatt i på vilka grunder uppsägningen av förvaltningschefen sker och borde ha lugnat sig. Jag har gjort ett formellt fel och borde ha sett till att det protokollfördes. Det är allt.

Läs mer: ANALYS: Förtroendet är svårt skadat

Många fel

Skandalen uppdagades i och med Stadsrevisionens granskning av Intraservice. Den visade på en resekultur som bröt mot stadens riktlinjer. Ordförande Lars Bergsten (M) menar att det är bland "Det värsta han sett".

Det har bland annat handlat om att deltagarna varit borta i upp till nio dagar – trots att det officiella programmet omfattade tre dagar. Om resor som misstänks vara mutor. Om reseräkningar som innehåller motstridiga uppgifter.

Läs mer: Alliansen: "Det här är katastrof"

ANNONS

GP har dessutom avslöjat att Intraservice tjänstemän låtit sig bjudas på restaurangbesök av leverantörer där öl, sprit och vin funnits med. GP har också tidigare kunnat berätta om fotbollsbiljetter och barhäng och att även förvaltningschefen dragits in skandalen.

GP har sökt Nisse Waldefeldt.

Fakta: Intraservice

Intraservice levererar interna tjänster till Göteborgs Stads olika verksamheter inom exempelvis välfärds-, utbildnings- och HR-området samt IT.

Utveckling, drift och support ingår som delar i många av Intraservices tjänster.

Förvaltningen har i dag cirka 450 anställda

Källa; goteborg.se

ANNONS