I Slottsskogens fruktlund finns åtta äppelträd, men de flesta sorter mognar först i oktober eller november.
I Slottsskogens fruktlund finns åtta äppelträd, men de flesta sorter mognar först i oktober eller november. Bild: Robin Aron

Här kan vem som helst plocka frukt – helt gratis i Göteborg

I Göteborg finns hundratals platser där vem som helst får plocka frukt och bär. Efter en sommar med både regn och sol finns det mycket att skörda.
– Det är ett superår för frukt och skogsbär, säger bärrådgivaren Magnus Engstedt.

ANNONS
|

Magnus Engstedt har arbetat med frukt och bär i över 40 år. Trots det blir han smått lyrisk när han pratar om årets äppelskörd.

– Vi har aldrig sett en sådan rik äppelblom som i år. Det har varit en stor blomning och nu fullständigt dignar träden av äpplen, säger han.

Det finns flera anledningar till att vi verkar gå mot något slags rekordår. Dels var det väldigt lite äpplen förra året så träden har vilat upp sig. Dels har det varit gynnsamma väderförhållanden med omväxlande regniga och soliga dagar.

– Yrkesodlarna har väldigt fin skörd, med några undantag i Skåne där sena frostnätter ställde till det. Även i hemträdgårdar finns det ovanligt mycket äpplen. Allmänheten kan frossa hela hösten och vintern, säger Magnus Engstedt.

ANNONS

LÄS MER:Bra år för vitaminstinna bär

Magnus Engstedt tipsar alla som har äppelträd att vattna dem, så att frukten sväller.
Magnus Engstedt Bild: Privat

LÄS MER:Skördetid i skogen – gott om blåbär i Västsverige

Det är även ett bra år för många sorts bär. I trädgårdar och vägkanter finns gott om björnbär, svarta vinbär och hallon. Björnbären håller precis på att mogna och hallonens säsong sträcker sig till september.

Finns över 250 platser

Det är inte bara personer med trädgårdar och kolonilotter som kan glädjas åt den goda tillgången på frukt och bär. I Göteborg finns det gott om fruktträd och bärbuskar på allmänna platser. En del av dem är utmärkta på Fruktkartans hemsida.

Det är en sajt där vem som helst kan tipsa om var det finns frukt och bär att plocka. På kartan finns över 250 platser i Göteborg med alltifrån fläderbuskar till plommonträd.

En nackdel med Fruktkartan är att användarna är bättre på att lägga till än ta bort träd och buskar. Vissa träd kan sluta bära frukt och andra kan försvinna när staden byggs om.
En nackdel med Fruktkartan är att användarna är bättre på att lägga till än ta bort träd och buskar. Vissa träd kan sluta bära frukt och andra kan försvinna när staden byggs om. Bild: Robin Aron

LÄS MER:Tre recept för att ta vara på björnbären

Liknande tjänster finns i andra länder men den svenska varianten skapades av journalisten Leo Wallentin och två av hans vänner.

– Jag fick en aha-upplevelse var när jag var på matbutiken mitt under äppelsäsongen. De sålde chilenska äpplen trots att parken utanför bågnade av frukt, säger han.

Under några veckor varje höst skjuter hemsidans besöksstatistik i höjden. Leo Wallentin tycker att folk verkar särskilt intresserade av äppelträd. Bara i Göteborgsområdet finns ett hundratal inrapporterade träd där det är fritt fram att plocka.

Kommunen har fruktlundar

I Göteborg finns även tolv fruktlundar där alla är välkomna att plocka för eget bruk. I Fruktlunden i Billdals park finns 17 olika sorters äppelträd och i Slottsskogen finns förutom fruktträd både rabarber, jordgubbar och hallon.

ANNONS

Om man föredrar vilda bär så tipsar bärrådgivaren Magnus Engstedt om att ge sig ut i skogen, där det just nu finns gott om blåbär. Framåt september brukar även lingonen bli mogna.

– Har man brist på sysselsättning nu när Liseberg är stängt så kan man ge sig ut med familjen och ta del av den enorma rikedom vi har av skogsbär. Det är bara att gå ut och jaga.

LÄS MER:Göteborgarnas egen frukt mognar nu

Göteborgs fruktlunder

  • Altplatsens fruktlund, Västra Frölunda (äpple, plommon, körsbär)
  • Backa röds fruktlund, Backa (äpple, päron, körsbär)
  • Bergkristallsparkens fruktlund, Västra Frölunda (äpple, päron, sviskon, plommon, körsbär)
  • Billdals parks fruktlund, Billdal (äpple)
  • Eriksbos fruktlund, Angered (äpple, päron, körsbär, vinbär)
  • Gårdstensdalens fruktlund, Angered (äpple, päron, körsbär)
  • Hisingsparkens fruktlund, Lundby/Tuve (äpple, päron, plommon, körsbär)
  • Karlsrofältets fruktlund, Änggården (äpple, päron, plommon)
  • Positivparkens fruktlund, Frölunda (äpple, päron, vinbär, krusbär, åkerbär, blåbär)
  • Slottsskogens fruktlund (äpple, päron, plommon, körsbär, jordgubbar, krusbär, smutron, vinbär, hallon, allåkerbär, blåbär, rabarber)
  • Stobbées trädgårds fruktlund, Majorna (äpple, päron, krikon, plommon, körsbär)
  • Vårvädersgatans fruktlund, Biskopsgården (äpple, päron, plommon, mullbär)
ANNONS