Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Här är Göteborgs bästa byggnad

Riksbyggens bostadsrättsförening Viva i Guldheden med Malmström Edström som arkitekter tilldelas priset Göteborgs bästa byggnad.
– Det här var något klart utöver det vanliga, och vårt beslut var enhälligt, säger Mattias von Geijer, en av juryns medlemmar.

Varje år utses Göteborgs bästa byggnad via det som kallas för Per och Alma Olssons fond. Bakgrunden till priset är grosshandlarparet Per och Alma Olsson som i sitt testamente från 1926 donerade pengar till Göteborgs stad.

Testamentet angav att det skulle gå en viss summa till att köpa in konst till stadens folkskolor, samt att 100 000 kronor avsätts till en fond som årligen delar ut pris för föregående års bästa byggnad. Priset består av en plakett samt 5000 kronor som ska användas till konstnärlig utsmyckning eller annat som kan komma till glädje för andra.

– Man kan säga att det är Göteborgs stads arkitektpris, sa juryns sekreterare Torbjörn Borglin förra veckan.

– Det har delats ut ganska länge, sedan 1965 åtminstone, och de flesta arkitekter och byggherrar känner väl till priset.

LÄS MER: Se bilderna på de tolv bidragen

"Klart utöver det vanliga"

GP skrev så sent som i förra veckan om de tolv nominerade byggnaderna. På tisdagen utsågs en vinnare av det prestigefulla priset: Riksbyggens bostadsrättsförening Viva i Guldheden med Malmström Edström som arkitekter. Utöver det fick också Polestars nya högkvarter på Hisingen ett Hedersomnämnande.

LÄS MER: Viva vill vara Sveriges mest hållbara bostäder

Mattias von Geijer, bygglovsarkitekt på stadsbyggnadskontoret, Göteborgs Stad och en av juryns medlemmar, motiverar valet av vinnare i ett uttalande:

– Vi i juryn var framförallt imponerade av projektets genomgående höga kvalitet och nivå i så många aspekter - allt från arkitekturen till överskottsenergin. Det här var något klart utöver det vanliga, och vårt beslut var enhälligt, säger Mattias von Geijer.

Byggnaden, som ligger på Dr Allards gata i Guldheden, färdigställdes under fjolåret. Den innehåller 132 lägenheter.

– Utmärkelsen "Årets bästa byggnad" är det finaste priset en byggherre kan få i Göteborg och vi är väldigt glada och hedrade, det är extra roligt att utmärkelsen går till Brf Viva som är byggd för att bli Sveriges mest hållbara och innovativa bostadsprojekt. Priset är också en eloge till alla våra samarbetspartners som bidragit i skapandet av Brf Viva, säger Mikael Ahlén, marknadsområdeschef för Riksbyggen i Göteborg, i ett uttalande.

Juryns motivering

Pristagare: Bostadsrättsföreningen Viva

”Som en naturlig fortsättning på folkhemmets bostadsbyggande tar de plats bredvid Guldhedens klassiker. Byggnadernas uttryck är otvivelaktigt modernt, genomfört med precision i detaljen och omsorg i mötet med marken och himlen. Sluttningens dramatiska förutsättningar förvaltas väl i byggnadernas volymer och med stor känslighet i bostadsgårdarnas arkaiska skönhet. Ambitionen att bygga för framtiden är tydlig i energilösningar, upplåtelseformer och mobilitetssätt. Bostäderna är välstuderade och kan varieras efter växlande behov. Sekvensen från det gemensamma till det privata, från loftgången till sovrummet, ger kvaliteter utöver det vanliga. För att med stor omsorg omhänderta en plats och skapa stor byggnadskonst tilldelas Bostadsrättsföreningen Viva priset ur Per och Alma Olssons fond för år 2019.”

Hedersomnämnande: Polestar

”På Hisingen i Volvoland har en ny stjärna tänts. Det pånyttfödda huvudkontoret för Polestar lyser som ett utropstecken bland de i övrigt ganska anonyma byggnaderna i omgivningen. På ett mycket skickligt sätt har arkitekt och byggherre förvandlat en befintlig alldaglig kontorsbyggnad till en liten juvel som visar på nytänkande och kreativitet. Med tanke på den mycket koncentrerade tidplanen och en begränsad budget är det verkligen en fantastisk prestation som här har genomförts.”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.