Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Göteborgs nya toalettavgift skapar politiskt bråk

Nyheten om att stadens gratistoaletter slutar att vara gratis har rört upp känslor i Göteborgspolitiken.
– Det innebär inga större besparingar i kronor utan handlar snarare om någon form av borgerlig oginhet, säger Daniel Bernmar (V), som kräver att beslutet rivs upp.

I söndags rapporterade GP att stadens 14 gratistoaletter kommer att avgiftsbeläggas. Besöken ska kosta fem kronor och betalningen ske med kort.

Uppdraget finns i budgeten som alliansen i Göteborg lade inför 2021 och föregicks av en pilotstudie på två toaletter vid Hjalmar Brantingsplatsen respektive Drottningtorget.

LÄS MER: Stadens gratistoaletter slutar vara gratis

En av dem som reagerade på nyheten var Vänsterpartiets Daniel Bernmar, som kallade det en ”urusel och meningslös nedskärning” på Twitter. Han håller inte med om att de flesta har tillgång till både betalkort och fem kronor.

– Nej, många barn och äldre till exempel. Eller hemlösa. Alla de utestängs nu mer eller mindre från tillgång till toaletterna. Dessutom är det en spärr i sig när man helt plötsligt står inför en maskin och ska betala något.

Flyttar problematiken till annan plats

AnnaSara Perslow (C) är ordförande i park- och naturnämnden.

– Jag förstår invändningen, men i dag är det många som inte kan använda toaletterna för att de är ofräscha och otrygga, säger hon.

Hon pekar på pilotstudien som enligt park- och naturförvaltningen visat på minskad skadegörelse och ökad trygghet när toalettbesöken slutade vara gratis.

På bekostnad av utsatta personer?

– En toalett är inget ställe man ska sova på, där ska man gå på toaletten och den ska också vara till för alla.

Men problemen försvinner inte, de flyttar bara på sig, understryker Daniel Bernmar.

– Vi får inte färre hemlösa för att vi stänger toaletter. Vi får färre som kan göra sina behov på ett hygieniskt sätt. Vi kommer att återgå till 90-talet då fullmäktige beslutade om att ha gratistoaletter eftersom folk gjorde sina behov överallt. Och med det kom otrygghet och otrevlig lukt.

LÄS MER: "Skitjobben" som renar Göteborg

Generositet eller oginhet

AnnaSara Perslow delar bilden av att låsta toaletter inte är en slutgiltig lösning.

– Problemen försvinner inte för att man låser en dörr, man måste titta på orsaken också. Drogförsäljning, hemlöshet och så vidare. Men det handlar om att lösa problem kort- och långsiktigt.

LÄS MER: Nu kameraövervakas Brunnsparken dygnet runt

Vänsterpartiet kommer tillsammans med Miljöpartiet att yrka på att kommunstyrelsen avbryter omvandlingen från gratis- till betaltoaletter. Daniel Bernmar anser att avgiften är en av flera ”smygnedskärningar” som alliansen i Göteborg genomfört.

– Det innebär inga större besparingar i kronor utan handlar snarare om någon form av borgerlig oginhet, säger han.

AnnaSara Perslow håller inte med:

– Nej, det handlar om att hand om saker så att alla kan använda dem. Det är borgerlig generositet.

LÄS MER: Droganvändning vanligt på offentliga toaletter

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.