Tina Liljedahl Scheel är HR-direktör i Göteborg. Hon garanterar att kommunledningen kommer få ordning på det övergripande arbetsmiljöarbetet innan man tvingas betala vite. ”Vi behöver bli bättre”, säger hon. (Arkivbild)
Tina Liljedahl Scheel är HR-direktör i Göteborg. Hon garanterar att kommunledningen kommer få ordning på det övergripande arbetsmiljöarbetet innan man tvingas betala vite. ”Vi behöver bli bättre”, säger hon. (Arkivbild) Bild: Anders Ylander

Göteborgs ledning hotas med vite för dåligt arbetsmiljöarbete

600 000 kronor. Det kan Göteborgs stad tvingas betala om inte fullmäktige får bättre koll på arbetsmiljöarbetet i stadens förvaltningar. Nu hotar Arbetsmiljöverket kommunen med vite.
– Vi jobbar för fullt med det, säger HR-direktören Tina Liljedahl Scheel.

ANNONS
|

Den 5 december måste Göteborgs stad visa upp att man har rutiner för årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet i alla sina verksamheter. Annars åker man på 300 000 kronor i vite.

Inte nog med det. Om staden inte har genomfört en uppföljning enligt dessa rutiner senast den 15 maj kostar det ytterligare 300 000 kronor.

Det hela är ett beslut från Arbetsmiljöverket, som gjorde stickprovsinspektioner på olika förvaltningar under 2021 och 2022. Bland andra fick förskoleförvaltningen, grundskoleförvaltningen och miljöförvaltningen besök av verkets inspektörer.

Då upptäcktes att kommunfullmäktige inte följer upp arbetsmiljöarbetet ute i förvaltningarna ordentligt. I korrespondensen med verket visade det sig att man inte heller hade klart för sig hur en årlig uppföljning skulle gå till.

ANNONS

Göteborg inte ensam syndare

– När det gäller Göteborg så bedriver en del förvaltningar ett bra systematiskt arbetsmiljöarbete, men inte alla. Det hade ledningen inte övergripande koll på och hur ska de ha det när det saknas ett system för att följa upp det? säger Karin Kåberger på Arbetsmiljöverket.

Göteborg är inte ensam syndare. Bakgrunden är att Arbetsmiljöverket upptäckte att flertalet kommuner och regioner slarvade med detta. Verket drog igång en informationskampanj och efter det inspektioner, där många fick bakläxa.

– I kommuner och regioner jobbar så många kvinnor som riskerar att bli sjuka, bland annat av hög arbetsbelastning. Det är sjukt viktigt att högsta ledningen har koll på det här, annars kan de inte fördela resurserna på ett bra sätt, så att viktiga arbetsmiljöinsatser blir av, säger Karin Kåberger.

HR-direktören: ”Vi behöver bli bättre”

Hon har gott hopp om att Göteborgs stad nu kommer att få ordning på sina rutiner. Det lovar också stadens HR-direktör Tina Liljedahl Scheel.

– Vi har en plan för hur vi ska ta oss an det. Vi jobbar för fullt med det och kommer skicka in vårt svar före den 5 december, säger hon.

I beslutet står bland annat att ni sagt att ni kommer genomföra en uppföljning, men att ”ni vet inte hur det ska gå till.” Vet ni inte det?

ANNONS

– Haha, i våras hade vi det inte helt klart, men det har vi absolut nu. Vi ser det här som ett kvalitetsarbete, där vi behöver bli bättre på just återrapporteringen till fullmäktige.

LÄS MER:Göteborgs stad bekräftar: ”Det finns en tystnadskultur”

LÄS MER:Chockad över klimatet i Göteborgspolitiken

LÄS MER:Axel Josefson: ”Det blir nog en återgång till kaffevagnar”

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS