Tamara Karkhy från Göteborg gjorde den bästa veganpizzan.
Tamara Karkhy från Göteborg gjorde den bästa veganpizzan. Bild: Magnus Ronnkvist

Göteborgare gjorde succé med vegansk pizza i nationell tävling

Jackfrukt – se där en viktig ingrediens i tävlingen om bästa veganska pizza i Pizza Champion Cup. Göteborgska Tamara Karkhy stod som vinnare på Svenska Mässan. Men i gourmetkategorin vann en stockholmare med med bland annat lotusrötter som ingrediens i pizzan.

ANNONS
|

Calzone, Hawaii och de vanliga standardpizzorna i all ära, men när tävlingen Pizza Champion Cup arrangerades på Vin och Deli-mässan på Svenska Mässan på fredagseftermiddagen tog kockarna ut svängarna mer än att bara använda skinka, ost eller ananas.

Eller vad som sägs om följande ingredienser i årets gourmetspizza: vit tryffelkräm, bresaola, lotusrötter, 36-månaders lagrad parmesan, barolo-ost, sparris och ruccola?

Bakom det vinnande receptet står Simone Pizzuto från La Madrina i Stockholm. Den svensk-italienske kocken kommer nu att representera de svenska färgerna vid pizza-VM i Parma i Italien. I juryn på Svenska Mässan fanns framgångsrika pizzakockar och tidigare vinnare i pizza-VM.

ANNONS

Chef och kock

Och medan årets bästa pizzakock kom från Umeå, Amir Bozaghian från restaurang Vezzo, så försvarades de göteborgska färgerna i den allt viktigare veganska kategorin. 27-åriga Tamara Karkhy jobbar till vardags på Vapiano där hon är assisterande restaurangchef.

– Jag är systemarbetare och jobbar mycket med schema, ledning och personal. Men jag har alltid haft ett pizzaintresse och brukar hjälpa till där, säger Tamara Karkhy.

Uppenbarligen med framgång – vilket är receptet i veganklassen?

– Det var en pizza med jackfrukt, marinerad i äppelsirap, chili, salt, peppar och olivolja, samt mango och dessutom lite veganost. Och efter att ha bakats i ugnen lade jag på koriander och lime.

Vad betyder vinsten?

– Det är ju jätteroligt, den här pizzan får vi införa på menyn på restaurangen nu.

Testpanel

Hur mycket hade du tränat inför vinsten?

– Jag hade bakat den 4–5 gånger innan och låtit kollegor pröva den.

– Vi hade 20 minuter på oss under tävlingen, det var ändå rätt gott om tid. Juryn bedömde pizzorna efter kvalitet, utseende, smak och presentation.

Är du vegan själv?

– Nej, men jag gillar veganska och vegetariska produkter.

Vad har du för råd till någon som vill baka en god pizza?

ANNONS

– Ha en röd tråd och våga prova andra smaker.

ANNONS