Calzone, Hawaii och de vanliga standardpizzorna i all ära, men när tävlingen Pizza Champion Cup arrangerades på Vin och Deli-mässan på Svenska Mässan på fredagseftermiddagen tog kockarna ut svängarna mer än att bara använda skinka, ost eller ananas.
Eller vad som sägs om följande ingredienser i årets gourmetspizza: vit tryffelkräm, bresaola, lotusrötter, 36-månaders lagrad parmesan, barolo-ost, sparris och ruccola?
Bakom det vinnande receptet står Simone Pizzuto från La Madrina i Stockholm. Den svensk-italienske kocken kommer nu att representera de svenska färgerna vid pizza-VM i Parma i Italien. I juryn på Svenska Mässan fanns framgångsrika pizzakockar och tidigare vinnare i pizza-VM.
Chef och kock
Och medan årets bästa pizzakock kom från Umeå, Amir Bozaghian från restaurang Vezzo, så försvarades de göteborgska färgerna i den allt viktigare veganska kategorin. 27-åriga Tamara Karkhy jobbar till vardags på Vapiano där hon är assisterande restaurangchef.
– Jag är systemarbetare och jobbar mycket med schema, ledning och personal. Men jag har alltid haft ett pizzaintresse och brukar hjälpa till där, säger Tamara Karkhy.
Uppenbarligen med framgång – vilket är receptet i veganklassen?
– Det var en pizza med jackfrukt, marinerad i äppelsirap, chili, salt, peppar och olivolja, samt mango och dessutom lite veganost. Och efter att ha bakats i ugnen lade jag på koriander och lime.
Vad betyder vinsten?
– Det är ju jätteroligt, den här pizzan får vi införa på menyn på restaurangen nu.
Testpanel
Hur mycket hade du tränat inför vinsten?
– Jag hade bakat den 4–5 gånger innan och låtit kollegor pröva den.
– Vi hade 20 minuter på oss under tävlingen, det var ändå rätt gott om tid. Juryn bedömde pizzorna efter kvalitet, utseende, smak och presentation.
Är du vegan själv?
– Nej, men jag gillar veganska och vegetariska produkter.
Vad har du för råd till någon som vill baka en god pizza?
– Ha en röd tråd och våga prova andra smaker.