Göteborg tar av sparpengar för att klara nästa år

Genom att frysa kommunalrådens löner, plocka pengar ur de kommunala bolagen och ur kommunens besparingar hoppas de rödgröna klara ekonomin för nästa år.
– Det här är krisåtgärder. Det är inte hållbart i längden, säger kommunstyrelsens ordförande Jonas Attenius (S).

ANNONS
|

Det svåra ekonomiska läget för kommuner är väl känt. Göteborgs rödgröna ledning har flera gånger larmat om att mer pengar behövs från statligt håll.

När det rödgröna styret nu lägger fram budgeten för nästa år är det tre prioriteringar som lyfts fram: välfärd, trygghet och hållbarhet.

– När regeringen sviker sina löften, sviker sina klimatmål, visar den här staden att en annan väg är möjlig, säger kommunstyrelsens ordförande Jonas Attenius (S).

När regeringen la fram budgeten för nästa år för några veckor sedan stod det klart att de extra miljarder som skickas till kommuner och regioner inte kommer att täcka kostnadsökningarna. Göteborg får ungefär 400 extra miljoner, jämfört med årets budget.

ANNONS

Samma skattesats

I Göteborgs budget för nästa år kommer 1,3 miljarder kronor tas från kommunens befintliga resurser. Det handlar om 571 miljoner ur den så kallade resultatutjämningsreserven och genom en utdelning på 750 miljoner från de kommunala bolagen. Det gör att kommunskatten inte behöver höjas. Men det handlar om extraordinära åtgärder, enligt Jonas Attenius.

– Här vill jag understryka att läget är väldigt osäkert i framtiden. Det här är krisåtgärder. Det är inte hållbart i längden. Regeringen måste sluta svika välfärden, säger Jonas Attenius.

De 571 miljoner kronor man tar ur resultatutjämningsreserven är det maximalt tillåtna beloppet. Och vad gäller utdelningen från bolagen så har den aldrig tidigare varit på så hög nivå. Jonas Attenius medger att det kommer att få konsekvenser även för bolagen.

Kommunstyrelsens ordförande Jonas Attenius (S).
Kommunstyrelsens ordförande Jonas Attenius (S). Bild: Paul Wennerholm

– Det kanske låter som att vi ska hämta pengar ur en kassakista, men så är det inte. Det handlar om att de måste låna pengar, det mesta i alla fall. Det är inte hållbart i längden, utan det är en krisåtgärd ett enskilt år, säger han.

När det gäller skatten: spelar det in att Centerpartiet sagt att de kommer att stoppa en skattehöjning?

– Nej, det har det inte gjort i det här fallet. Vi vill skydda de som tjänar minst. En platt skatt slår hårt mot lågavlönade.

ANNONS

Frysta arvoden

De rödgröna väljer också att frysa kommunalrådens löner under 2024 och 2025. Dessutom kommer alla chefstillsättningar ovanför ”första linjens chef” att behöva genomgå en särskild prövning, där politiker kommer behöva ta ställning till om rekryteringen ska genomföras. De rödgröna uppskattar att det kommer ge en besparing på cirka 100 miljoner kronor.

Jonas Attenius säger att de frysta lönerna delvis ska ses som en symbolhandling.

– Vi har en kostnadskris där många har svårt att få ihop sin ekonomi och då är det viktigt att visa att vi håller igen.

Funderar ni på att se över politikerarvodena mer brett?

– Inför kommande mandatperiod finns en sådan diskussion. Men det får vi återkomma till. Nu rör det enbart kommunalråden.

Oppositionsledaren Axel Josefson (M) är inte imponerad av den rödgröna budgeten. Han ser det som en ”ambitionslös budget som inte tar tag i problemen, och där man skjuter kostnaderna på framtida generationer”.

– Man tar inte tag i de strukturella problem som finns.

”Har misslyckats kapitalt”

Han pekar på att ambitionen att spara 100 miljoner kronor på minskad administration som ett exempel.

– De hade ett liknande uppdrag till i år och där har de misslyckats kapitalt. Vi har fler administratörer i dag än för ett år sedan.

ANNONS

Vad menar du att de gör för fel?

– Jag tror att det handlar om ledning och styrning, att våga omfördela resurser.

Han säger att det i de stora förvaltningarna – förskola, skola och äldreomsorg – finns totalt 2,5 miljarder kronor i oförklarliga kostnader som inte kan hänföras till en bättre kvalitet.

– Det måste vi ta tag i, säger han.

Vänsterpartiets gruppledare Daniel Bernmar har hört det resonemanget tidigare och tycker att Axel Josefsons sätt att se på kommunens ekonomi och utmaningar är respektlöst.

– Det är som att alla kommuner skulle vara lika. Olika kommuner har olika utmaningar. Det är respektlöst mot våra medarbetare att tro att våra utmaningar skulle se likadana ut som de i Danderyd eller Täby. Vi måste möta Göteborgarnas behov.

LÄS MER:Höjd skatt vore en vänstersväng ner i diket, Attenius

LÄS MER:85 procent av eleverna fick underkänt – ändå måste skolan spara

LÄS MER:Förslaget: Ge tusentals kommunanställda i Göteborg högre lön

ANNONS