En balanserad budget som fokuserar på kommunens kärnuppgifter, alltså skola, omsorg och socialtjänst, är det som behövs. Utöver tuffa prioriteringar är det helt nödvändigt att staden hittar lösningar för stärkt finansiering, exempelvis genom att fokusera på att få fler i arbete, skriver debattörerna.
En balanserad budget som fokuserar på kommunens kärnuppgifter, alltså skola, omsorg och socialtjänst, är det som behövs. Utöver tuffa prioriteringar är det helt nödvändigt att staden hittar lösningar för stärkt finansiering, exempelvis genom att fokusera på att få fler i arbete, skriver debattörerna. Bild: Håkon Mosvold

Höjd skatt vore en vänstersväng ner i diket, Attenius

Att brevväxla med en minister eller skälla på regeringen kommer inte lösa den ekonomiska utmaningen här i Göteborg. På kommunal nivå behöver vi laga efter läge och ta tuffa beslut, medvetna om att regeringen troligtvis inte kommer kompensera staden för ökade kostnader, skriver fem centerpartister i Göteborg.

ANNONS
|

Socialdemokraterna visste vilken ekonomisk sits de satte sig i när de bildade styre med Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Att tuffa prioriteringar skulle behöva göras var tydligt redan då, något som blir svårt när man styr med Vänsterpartiet som alltid lovar mer än de har täckning för.

Göteborgs stad har under flera års tid haft en ansträngd ekonomi. Framför allt handlar det om att staden under lång tid haft kostnader som överstiger intäkterna. Under pandemin fick Göteborg tillfälliga statsbidrag som kommunen hade svårt att använda på kort tid eftersom det är svårt att exempelvis anställa personal med tillfälliga medel. Att 2023 och 2024 varit och blir tuffa år ekonomiskt kommer inte som en nyhet för någon.

ANNONS

Dubbla budskap

Om styret hade tänkt framåt och tagit ansvar skulle man inte ha kommunicerat ut till nämnderna att staden ska täcka alla kostnadsökningar med centrala medel, för att några månader senare säga att man står inför ett stålbad 2024. Styret hävdar dessutom att de gett verksamheterna full kostnadstäckning samtidigt som de i själva verket lagt ett administrativt sparkrav på alla verksamheter. Det är dubbla budskap samtidigt som det visar att de inte orkar prioritera inom verksamheterna. Utöver detta lägger de kostnadsdrivande förslag såsom att utreda serviceresor i egen regi, förbjuda reklam och införa påverkansåtgärder gentemot privatpersoner. Samtidigt som de låter vissa andra uppdrag finnas kvar utan fortsatt finansiering, såsom satsningar på cykel. Ryckighet är det sämsta tänkbara när det gäller kommunal ekonomi och skapar stor osäkerhet.

Styret lyfter ofta bristen på stöd från regeringen. Vi håller med om att regeringens politik på många sätt är förkastlig och att de generella statliga bidragen borde vara betydligt högre. Men att brevväxla med en minister eller skälla på regeringen kommer inte lösa den ekonomiska utmaningen här i Göteborg. På kommunal nivå behöver vi laga efter läge och ta tuffa beslut, medvetna om att regeringen troligtvis inte kommer kompensera staden för ökade kostnader.

Att subventionera bilkörande borde inte vara prioriterat när man dessutom säger sig vilja snabba på den gröna omställningen

Återigen: Socialdemokraterna visste precis vilken sits de satte sig i när de bildade styre. Miljöpartiet har visserligen inte lämnat några större spår i budgeten men Vänsterpartiet har däremot tryckt igenom både det ena och andra kostnadsdrivande förslaget.

ANNONS

En balanserad budget som fokuserar på kommunens kärnuppgifter, alltså skola, omsorg och socialtjänst, är det som behövs. Utöver tuffa prioriteringar är det helt nödvändigt att staden hittar lösningar för stärkt finansiering, exempelvis genom att fokusera på att få fler i arbete. Men andra saker behöver också ses över. I dag har staden exempelvis väldigt låga parkeringsavgifter på vissa platser och tider. Att subventionera bilkörande borde inte vara prioriterat när man dessutom säger sig vilja snabba på den gröna omställningen. Det är dags att börja med mer dynamisk prissättning och våga höja avgifterna.

I Göteborgs-Posten har Socialdemokraterna vid två tillfällen lyft att en höjd kommunalskatt kan vara en möjlig lösning, något som Attenius redan vet är uteslutet då det inte finns en majoritet i fullmäktige för att höja skatten. Om styret lägger det förslaget på bordet kommer vi tolka det som att det varken finns vilja eller förmåga att styra Göteborg under de mandatförhållanden som gäller. Förslaget är helt enkelt en klar vänstersväng ner i diket.

Tillfällig dipp

Att höja skatten på grund av en tillfällig dipp i konjunkturen vore inget annat än dålig styrning. Dessutom skulle det påverka alla göteborgare på både kort och lång sikt. En skattehöjning skulle slå extra hårt mot de med låga inkomster och små marginaler, grupper som vänstersidan säger sig värna. Att samtidigt prata om att lönerna behöver höjas för dessa faller därför platt.

ANNONS

Om inte nuvarande styre orkar göra det som krävs står Centerpartiet alltid redo för breda mittenlösningar, som tidigare förkastats av andra partier efter valet. Vi är beredda att ta ansvar för Göteborg även i en tuff tid. Vi vågar prioritera det viktigaste och vill hitta konstruktiva lösningar framåt.

Är man inte beredd att prioritera, är man inte heller kapabel att styra. Om Socialdemokraterna menar allvar med att de vill styra hela mandatperioden är det hög tid att börja ta ansvar för Göteborgs ekonomi. Nu är det upp till bevis. Orkar Socialdemokraterna, med Vänsterpartiet som baksätesförare och Miljöpartiet i släptåg, se verkligheten som den är, släppa vänsterfanan och hålla ihop staden? Annars står Centerpartiet alltid redo att ingå i ett mittenstyre.

Emmyly Bönfors (C), kommunalråd

Hans Arby (C), ledamot i kommunfullmäktige

Sabina Music (C), ledamot i kommunfullmäktige

AnnaSara Perslow (C), ersättare i kommunfullmäktige

Daniel Augustsson (C), ersättare i kommunfullmäktige

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS