Folkhälsomyndigheten: ”Ovaccinerade bör fortsätta vara försiktiga”

29 september, då allmänna corona-restriktioner försvinner, närmar sig med stormsteg. Folkhälsomyndigheten håller fast vid att rekommendationerna som riktas mot ovaccinerade kommer att vara strängare.
– Ovaccinerade vuxna bör fortsätta vara försiktiga, säger vice statsepidemiolog Karin Tegmark Wisell.

ANNONS
|

Smittspridningen av covid-19 har ökat i Sverige de senaste veckorna. Samtidigt är det knappt två veckor kvar till 29 september, då många av restriktionerna försvinner.

Enligt Folkhälsomyndigheten är det vaccineringen som man har att tacka för möjligheten att öppna samhället – förra veckan hade över sju miljoner svenskar fått minst en vaccindos. Karin Tegmark Wisell, biträdande statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, säger dock att myndigheten kommer att komma med nya allmänna råd som riktar sig särskilt till den som inte är fullvaccinerad.

De nya råden innebär att ovaccinerade vuxna ska hålla avstånd till andra människor, när det är möjligt. Det är enligt Folkhälsomyndigheten särskilt viktigt när det gäller personer som är 70 år och äldre och personer i riskgrupp.

ANNONS

– Ovaccinerade vuxna bör fortsätta vara försiktiga även efter 29 september, säger Karin Tegmark Wisell.

Det var även det budskap som Johan Carlson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör, framförde under onsdagen. Han sa då att vaccinerade inom kort i princip kommer att ”kunna leva som vanligt”.

– Att inte vaccinera sig däremot innebär att man inte kan återgå till den vardag vi kände innan 2020. Folkhälsomyndigheten kommer att återkomma med särskilda råd och anvisningar för ovaccinerade, sa han på en presskonferens.

LÄS MER:Här är rekommendationerna som blir kvar efter 29/9

Antal iva-fall ökar

Antal inläggningar i intensivvården (iva) har ökat vecka för vecka de senaste två månaderna. Enligt Socialstyrelsen finns det nu 484 disponibla iva-platser i Sverige. 352 av dem är belagda, varav 46 med covid-patienter.

– Det är tyvärr ett relativt stort antal fall som läggs in, det kan inte mäta sig jämförelsevis med tidigare vågor men av de som vårdas på iva så är det oroväckande att en väldigt stor andel som är ovaccinerade, säger Karin Tegmark Wisell.

LÄS MER:Vården bävar inför slopade coronarestriktioner

Det är även fler och fler äldre på särskilda boenden som nu blir smittade av covid-19. Denna vecka har 255 fall rapporterats, att jämföra med 192 förra veckan.

– Det är en tydlig koppling till den ökade samhällsspridningen. En enstaka kommun har nästan fem procent boende smittade, säger Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen.

ANNONS

Han säger att Socialstyrelsen har fått rapporter om att det handlar om ovaccinerad personal som har smittat patienter och boende.

– Nu kan ju både vaccinerade och ovaccinerade smitta men det är ju ökad risk om man inte är vaccinerad förstås, säger han.

LÄS MER:Smittan tillbaka på flera av Göteborgs äldreboenden

LÄS MER:Trots lättnader – Liseberg vill inte öppna upp helt

ANNONS