Hallengren håller pressträff om covidvaccin

Strax över 70 procent av alla över 16 år har fått två vaccindoser. Nu satsar regeringen 40 miljoner kronor på att öka vaccinationstäckningen, det meddelar socialminister Lena Hallengren (S). Folkhälsomyndigheten planerar även för särskilda rekommendationer som bara ska gälla ovaccinerade.

ANNONS
|

Det var under en pressträff på onsdagen som socialminister Lena Hallengren (S) berättade att regeringen nu avsätter 40 miljoner kronor till regionerna för att nå folk som ännu inte har vaccinerat sig.

– Vi vill inte ha några vita fläckar på vaccinkartan i Sverige, säger Lena Hallengren.

Enligt den senaste statistiken har hittills nu 82,5 procent som är 16 år och äldre fått minst en vaccindos. 73,2 procent har vaccinerats med två doser.

– Jag vill tacka alla er som slitit så hårt för att göra detta möjligt Och stort tack till ni sju miljoner som hittills valt att vaccinera er, säger Lena Hallengren, samtidigt som hon uppmanar personer som känner någon som inte har vaccinerat sig än, som kanske är tveksam till det, att prata med dem om att göra det.

ANNONS

– Det samtalet kan bli avgörande, säger hon.

Johan Carlson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör, påminner också om att de flesta restriktioner tas bort i slutet av september.

– För att klara av att öppna samhället fullt ut så krävs det att vaccinationerna fortsätter i hög takt, säger han. Det svenska vaccinationsprogrammet har i modern tid byggt på frivillighet och det har varit mycket framgångsrikt, det finns all anledning att fortsätta på den inslagna vägen.

Carlson: Vaccinerade ”kommer kunna leva som vanligt”

Carlson säger att vaccinerade inom kort i princip kommer att ”kunna leva som vanligt”, samtidigt som man måste förhålla sig till att det pågår en pandemi och de restriktioner som kvarstår.

– Att inte vaccinera sig däremot innebär att man inte kan återgå till den vardag vi kände innan 2020. Folkhälsomyndigheten kommer att återkomma med särskilda råd och anvisningar för ovaccinerade, säger han.

Några av åtgärderna som Hallengren presenterade för att öka vaccinationstäckningen är uppsökande verksamhet i olika grupper och områden, vaccination på arbetsplatser, skolor och SFI-utbildningar och drop in-vaccination i områden där vaccinationsgraden är låg.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS