Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Natten till onsdagen övernattade 55 personer i den kyrka i Göteborg som höll öppet för de som inte har något boende. Bild: Olof Ohlsson
Natten till onsdagen övernattade 55 personer i den kyrka i Göteborg som höll öppet för de som inte har något boende. Bild: Olof Ohlsson

Fler övernattar i kyrkan när kylan slår till

Kylan gör att fler än vanligt söker sig till nattöppen kyrka för att övernatta.
– Men det är en dämpad stämning i kyrkan på grund av den smärtsamma kylan, säger Ulrika Falk på Räddningsmissionen.

Kylan har slagit ett ordentligt grepp om Göteborg. Natten till torsdag förväntas kvicksilvret krypa ner mot femton minusgrader och de kalla nätterna har gjort att fler än vanligt söker sig till den nattöppen kyrka.

– Jag är tacksam för att det här alternativet finns. Det är omänskligt att tvingas sova ute när det är så här kallt, säger Ulrika Falk på Räddningsmissionen.

Fler söker sig till värmen

Nattöppen kyrka vänder sig främst till dem som inte omfattas av samhällets trygghetssystem, som utsatta EU-medborgare och papperslösa, men alla hemlösa är välkomna dit.

LÄS MER: En stunds vila och värme

Tidigare i vinter har upp till 30 personer per natt övernattat i kyrkan. Men nu när kylan slagit till på allvar har även de som annars valt att hellre sova på boplatser utomhus sökt sig hit. Under natten till onsdag övernattade 55 personer i den kyrka i Göteborg som höll öppet.

Kyrkan håller öppet från klockan 22 på kvällen till klockan sju på morgonen. Samordningen står Göteborgs Räddningsmission för, medan finansieringen på en halv miljon kronor kommer från Social resursnämnd. Det är pengar som kommunen har riktat till insatser för EU-migranter och papperslösa som befinner sig i Göteborg.

Per Duregård. Pastor i Betlehemskyrkan. Bild: Jenny Ingemarsson
Per Duregård. Pastor i Betlehemskyrkan. Bild: Jenny Ingemarsson

"Varit ute för länge"

På onsdagsmorgonen hade också ovanligt många sökt sig till Räddningsmissionens kafé i Betlehemskyrkan. Men enligt Per Duregård, pastor i kyrkan, är inte ökningen speciellt anmärkningsvärd.

– Jag misstänker att om man har hittat ett ställe där man inte fryser ihjäl så håller man sig undan där några dagar för att stå ut. Så det är inte häpnadsväckande fler här, säger han.

Ett 70-tal personer hade sökt sig till kaféet på onsdagsmorgonen för att få något varmt att dricka eller något att äta.

– Och så kan man ta sig en varm dusch, tvätta kläder och ibland kan vi dela ut någon varm jacka. Som idag hade vi lite mössor, säger Per Duregård.

– Det här är människor med enorm överlevnadsinstinkt. I går kom det personer hit som hade varit ute alldeles för länge. Med röda händer, steget efter att de hade blivit vita. Så det är ju ganska långt mot förfrysning. Men vi har inte fått någon information om någon där det har gått riktigt illa, säger han.

Ökad beredskap i kommunen

Inte heller Ulrika Falk på Räddningsmissionen känner till någon som direkt farit illa eller skadats av kylan. Men hon säger att det innebär en allvarlig hälsorisk för dem som lever i gatumiljö och inte hittar någonstans att värma sig när temperaturen går ner på flera minusgrader.

Kommunen har också ökat beredskapen på sina akutboenden. Under köldknäppen finns möjlighet att dubbelbelägga sovplatserna för att personer som ännu inte har fått bistånd snabbt ska kunna få hjälp.

Samtidigt fortsätter verksamheten med att söka upp personer utan tak över huvudet för att ingen ska behöva sova utomhus.

– Det är egentligen inga andra strategier än vanligt. Våra uppsökare är i tjänst till klockan ett på natten och de går rutter och förbi platser där många ofta uppehåller sig. Det finns ju ingen som ska behöva sova ute i den här kylan, säger Malin Östling, verksamhetschef för boende på social resurs.

Finns det planer att förlänga nattöppen kyrka till efter 15 mars om kylan håller i sig?

– Det är inte riktigt klart än, men vi för diskussioner om hur vi kan fortsätta.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.