En stunds vila och värme

Ute är det mörkt och kallt. Regnet faller ihärdigt. Inne i kyrkan finns värme och vila för de som inte har någonstans att ta vägen under natten.

ANNONS
|

Det är kväll den näst sista dagen på året och Göteborgsvinter. Mörkret ute är kompakt. Regnet kallt och ihållande.

Utanför den nattöppna kyrkans port väntar ett 15-tal personer på att släppas in värmen. Klockan 22 öppnas dörren och de välkomnas in av Iliana Kemalova från Räddningsmissionen.

Mario Peerou plockar till sig lite fika och sätter sig i sällskapsrummet utanför kyrksalen. Han är lite frusen och behåller jacka och mössa på.

Mario Peerou kommer från Bulgarien och Iliana Kemalova är med och tolkar. Han har sökt sig till Sverige för att få jobb. Men det går trögt, säger han.

ANNONS

- Varför får vi inte jobb här? Vi är duktiga arbetare. Jag har jobbat mycket i Spanien, men när det blev kris där åkte jag till Sverige i stället.

Flera av hans landsmän har kommit till kyrkan ikväll. De är tacksamma för att få övernatta här. I annat fall hade de fått spendera natten i en bil.

Öppet hela vintern

För tredje året i rad finns nattöppna kyrkor för hemlösa i Göteborg. Social reusursnämnd står för finansieringen och för andra året sköter Räddningsmissionen arbetet och bemanningen.

Tidigare år har kyrkorna bara hållit öppet när temperaturen sjunkit under fem minusgrader. I år är en kyrka öppen varje natt från den 15 december till den 15 mars, oberoende av hur vädret är. Något som välkomnas av Räddningsmissionens Ulrika Falk.

- Tidigare var det beroende på hur många grader termometern visade. Men att sova ute under vintern är farligt för hälsan och ovärdigt ett samhälle, säger hon.

Får låna liggunderlag

Inne i kyrkosalen finns liggunderlag, täcken och kuddar att låna för de som kommer. Några volontärer är med och hjälper till varje kväll. Dessutom finns personal från Räddningsmissionen där under hela natten.

Abdul Warsane har jobbat flera nätter och tycker allt fungerar bra.

- Som mest har vi haft 28 gäster, säger han. Det kommer båda kvinnor och män och det har varit lugnt varje natt. Folk är tacksamma över möjligheten. Här får de värme och vila. Vi bjuder också på mackor och kaffe.

ANNONS

Under kvällen droppar fler och fler in. En del är EU-migranter, andra papperslösa, en del är hemlösa svenskar.

Ett ungt par har just kommit till Sverige från från Rumänien. De sätter sig vid ett bord och får lite grundläggande information om vad som gäller av Ulrika Falk. En man som säljer Faktum och nyligen blivit av med sitt boende sitter och äter vid bordet bredvid. Någon har redan gjort i ordning sin bädd i kyrkosalen och hängt kläder på tork över elementen.

Viktiga möten

Den nattöppna kyrkan behövs eftersom de akutboenden i Göteborg som finns inte räcker till och för att det krävs en högre beredskap för hemlösa under vintern, säger Ulrika Falk. Hon tycker också att mötena med människorna som kommer till kyrkan är värdefulla möjligheter att ta vara på.

- I framtiden, kanske redan nästa år, hoppas jag att vi ska kunna hitta metoder där vi kan arbeta med mer långsiktigt social arbete och i ett större perspektiv. Vi behöver växla upp, bli bättre på att samverka och se individernas behov. Lyssna på vad de behöver och inte bara ge akut hjälp.

Enligt Göteborgs kommun finns ett ökande antal människor i Göteborg som av olika anledningar inte omfattas av våra trygghetssystem. Under vintern beräknas det handla om mellan 300 och 400 personer.

ANNONS

Fakta: Nattöppna kyrkor

Ett samarbete mellan social resursnämnd och Göteborgs Räddningsmission

En kyrka är öppen varje natt från den 15 december till den 15 mars, oberoende av väder

Tre olika kyrkor turas om att erbjuda en öppen lokal varje natt under vintern

Har öppet för nattgästerna mellan klockan 22 – 07

Två anställda och volontärer från Räddningsmissionen finns på plats i kyrkorna

Samordningen står Räddningsmissionen för, medan finansieringen på en halv miljon kronor kommer från Social resursnämnd

Förra året hölls öppet under 23 nätter, med sammanlagt 366 gäster

ANNONS