”En ombildningskupp” säger Jonas Attenius (S) om de borgerliga partiernas gemensamma förslag.
”En ombildningskupp” säger Jonas Attenius (S) om de borgerliga partiernas gemensamma förslag. Bild: Sanna Tedeborg

Förslaget: Stoppa nya hyresrätter i Göteborgs förorter

De borgerliga partierna i Göteborg vill köra över det rödgröna styret och åter göra det möjligt att ombilda kommunala hyresrätter.
Samtidigt vill partierna införa ett totalförbud för kommunen att bygga hyresrätter i stadens förorter.
– Jag skulle vilja vädja till göteborgarna att gå samman och rädda hyresrätterna, säger Jonas Attenius (S), tillträdande ordförande i kommunstyrelsen.

ANNONS
|

Både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet gick till val på löftet att stoppa möjligheten till att ombilda kommunala hyresrätter till bostadsrätter i Göteborg.

När partierna nu tillsammans med Miljöpartiet tar över makten i Göteborg är de rödgröna överens om att sätta stopp för ombildningar samt att alla pågående ansökningar ska avslås.

Att kunna ombilda sin hyresrätt till bostadsrätt, om man bor i det kommunala bostadsbeståndet, var en hjärtefråga för det tidigare alliansstyret som nu lämnar i från sig makten.

Men frågan har under de gångna åren gått trögt eftersom de rödgröna partierna satt stopp för genomförandet då de borgerliga partierna saknade egen majoritet.

ANNONS

Nu försöker i stället de borgerliga gör samma sak, fast tvärtom.

Demokraternas Martin Wannholt menar att ombildningar inte är en ideologiskt fråga, utan en fråga om demokrati.
Demokraternas Martin Wannholt menar att ombildningar inte är en ideologiskt fråga, utan en fråga om demokrati. Bild: Mia Höglund

Vill stoppa nya hyresrätter

En fempartikonstellation bestående av Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna, Demokraterna och Centerpartiet har lagt förslag om att ändra ägardirektivet till kommunens bostadskoncern AB Framtiden.

– Det här är en demokratifråga som handlar om människor som har bott i sina hyresrätter jättelänge och som vill köpa loss sina lägenheter, säger Martin Wannholt (D).

Partierna är överens om att tillåta ombildningar i utsatta områden, riskområden, särskilt utsatta områden på polisens lista över problemområden samt områden som inom en tioårsperiod tidigare klassats som något av dessa.

Utöver utsatta områden ska det också vara möjligt att ombilda en hyresrätt i primärområden med minst 75 procent hyresrätter.

Det handlar bland annat om Stigberget, Haga, Landala, Sandarna och Högsbo.

Attenius (S) vädjar till göteborgarna

Enligt Martin Wannholt innebär det försämrade ekonomiska läget dessutom att möjligheten att skaffa ett eget boende har minskat drastiskt för den som sitter fast med hyror och att ombildningar kan utgöra ett vettigt alternativ för den som vill skaffa en egen bostad.

– Vi vill inte stänga dörren helt för låginkomsttagare som skulle ha råd att ta över sitt boende om de själva vill det.

Partierna vill också förbjuda att hyresrätter byggs i kommunal regi i samtliga områden som finns på polisens lista eller som har funnits med på den under de senaste tio åren. Det förbudet ska också gälla primärområden med över 51 procent hyresrätter.

ANNONS

Jonas Attenius (S) är tillträdande ordförande för kommunstyrelsen i Göteborg. Han kallar förslaget för en ”ombildningskupp”.

– Jag skulle vilja vädja till göteborgarna att gå samman för att rädda hyresrätterna, att höra av sig till stadens högerpolitiker och förklara varför vi behöver kortare bostadsköer, inte längre, säger han.

Emmyly Bönfors menar Centerpartiet ställt sig bakom förslaget eftersom man behöver få till en mer blandad bebyggelse i vissa stadsdelar.
Emmyly Bönfors menar Centerpartiet ställt sig bakom förslaget eftersom man behöver få till en mer blandad bebyggelse i vissa stadsdelar. Bild: Mia Höglund

SD avgör frågan

Eftersom de rödgröna partierna saknar majoritet i kommunfullmäktige, ett enstaka mandat, finns det inget sätt för de styrande partierna att garantera att ombildningarna inte kommer att bli av.

Centerpartiet, som till skillnad från övriga fyra högerpartier är i fristående opposition, menar att man ställt sig bakom förslaget för att man ser behov av en mer blandad stad.

– När man styr i minoritet så får man vara ödmjuk och inte köra på med sina frågor rakt av. Det måste finnas lyhördhet och kompromissvilja, säger Emmyly Bönfors (C).

De avgörande mandaten finns hos Sverigedemokraterna, som inte vet vilken hållning de har i frågan.

– Vi har inte läst igenom det. Vi har inte landat i något. Det finns en risk att det bordläggs, säger Jörgen Fogelklou (SD).

LÄS MER:Grannarna i Haga vill köpa loss bostaden – får inget besked

LÄS MER:Hemliga spelet bakom maktskiftet i Göteborg

LÄS MER:Så blir de rödgrönas politik i Göteborg

ANNONS