Att slå samman närliggande förskolor skulle kunna bidra till en större flexibilitet vid placeringsarbetet och förskolornas öppettider. Det menar förskoleförvaltningen.
Att slå samman närliggande förskolor skulle kunna bidra till en större flexibilitet vid placeringsarbetet och förskolornas öppettider. Det menar förskoleförvaltningen. Bild: NTB

Förskolor kan slås ihop: ”Finns ett behov”

Förskolor inom ett geografiskt område på 500 meter kan komma att slås ihop. Det föreslås i en utredning från förskoleförvaltningen. I praktiken innebär det att barn med tidigt eller sent omsorgsbehov kan behöva gå mellan olika lokaler.
– Det är inget sparpaket som ligger till grund utan det här utreds av praktiska skäl, säger Malin Welin, chef på förskoleförvaltningen.

ANNONS
|

I Göteborgs stad finns cirka 390 kommunala förskolor och 175 fristående förskolor. Av dessa upplever många, framförallt bland de mindre förskolorna med en till två avdelningar, svårigheter vad gäller bemanningen i relation till långa öppettider.

Det fastslår en utredning framtagen av förskoleförvaltningen.

I dagsläget följer både de kommunala och de fristående förskolorna samma regelverk avseende öppettider, vilket i Göteborg är klockan 06.00-19.00.

Med anledning av detta har förskoleförvaltningen utrett möjligheterna till enhetssammanslagningar och skiftande öppettider.

– Vi har över 400 enheter och ännu fler avdelningar. Många föreskoleenheter som bara har en avledning kan ha svårt att täcka öppettiderna. En sammanslagning hade kunnat göra det enklare att organisera och göra det effektivare, säger Malin Welin, chef på förskoleförvaltningen.

ANNONS

LÄS MER:Två förskolor i Partille “pausas”

LÄS MER:Alla öppna förskolor i Göteborg räddas kvar

Kan bli färre förskolor att välja på

I rapporten fastslås att man som förälder fortfarande ska kunna välja en specifik förskola, men att närliggande förskolor kan komma att slås samman till större enheter – vilket i förlängningen kan innebära färre förskoleenheter att välja på.

– Men det här är inte kopplat till att färre pedagoger ska bli ansvariga för fler barn, utan detta är något som ska gynna både verksamheterna och barnen. Det ger bland annat möjlighet att samla de barn som har behov av senare öppettider på vissa förskolor innebär att barnen får leksällskap även under den sista tiden av dagen.

I rapporten utreds även möjligheten om vårdnadshavare istället för att önska en förskoleenhet kan ansöka om ett placeringsområde.

Malin Welin betonar att potentiella sammanslagningar inte innebär att det blir större barngrupper och större lokaler, utan att det är närliggande lokaler som tillsammans bildar en enhet.

– Det är inget sparpaket som ligger till grund utan det här utreds av praktiska skäl, säger hon.

86 förskolor på samma gatuadress

Vid en eventuell sammanslagning kommer enheter att prioriteras utifrån de geografiskt mest närliggande förskolelokalerna, som i nuläget utgör olika förskoleenheter med ett maximalt avstånd om 500 meter.

Enligt utredningen finns det cirka 86 förskolor som tillhör samma gatuadress men har olika husnummer, varav 50 som skulle kunna bilda större enheter via sammanslagningar. Därutöver finns det fler än 150 möjliga kombinationer till sammanslagningar där förskolor tillhör olika gatuadresser men har 500 meter eller mindre emellan sig.

ANNONS

– Vi påbörjar nu en utredning i vilken vi hela tiden utgår från barnperspektivet. Meningen är att barnen ska ha en lokal som de tillbringar större delen av dagen i, men det skulle kunna innebära att barn blir hämtade och lämnade i olika lokaler, säger Malin Welin.

Tiderna för när man går över till den andra lokalen kan komma att variera mellan enhet och enhet.

Ska genomföra risk- och konsekvensanalyser

Nu har förskolenämnden gett förvaltningen i uppdrag att utreda vilka enheter som kan vara aktuella för en sammanslagning.

I dagsläget finns det dock ingen tidsram för när den nya utredningen ska vara klar.

– Genom den här utredningen har vi sett att det finns ett behov. Nu behöver vi titta närmare på vilka enheter som hade kunnat vara aktuella för sammanslagning och genomföra risk- och konsekvensanalyser. En ytterligare viktig aspekt är framförhållningen, säger Malin Welin.

LÄS MER:Göteborg skär ner på dygnet runt-förskola

LÄS MER:Göteborgs förskollärare hotas av tvångsförflyttning

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS