Joel Persson och hans tvåårige son Einar är flitiga besökare på den öppna förskolan Kåken i Härlanda. Arkivbild från december 2019.
Joel Persson och hans tvåårige son Einar är flitiga besökare på den öppna förskolan Kåken i Härlanda. Arkivbild från december 2019. Bild: Meli Petersson Ellafi

Alla öppna förskolor i Göteborg räddas kvar

Fyra partier i förskolenämnden har kommit överens om att rädda kvar samtliga 21 öppna förskolor. Verksamheterna har varit hotade sedan i höstas.
– Det är en jätteviktig kompletterande verksamhet för väldigt många människor, säger Jessica Blixt (D), ledamot i förskolenämnden. På onsdagskvällen röstades förslaget igenom i förskolenämnden.

ANNONS
|

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Demokraterna har lagt ett gemensamt förslag om att bevara alla öppna förskolor i Göteborg. Politikerna menar att de är uppskattade mötesplatser.

– Det är en jätteviktig kompletterande verksamhet för väldigt många människor, säger Jessica Blixt (D), ledamot i förskolenämnden.

LÄS MER:Lägg inte ned öppna förskolan

Hon tycker att de öppna förskolorna kan vara särskilt betydelsefulla när många småbarnsföräldrar riskerar att bli arbetslösa på grund av coronakrisen. I förslaget skriver politikerna: "Experter varnar för att en ökad psykisk ohälsa kan bli en följd av att fler blir arbetslösa. I dessa sammanhang är det än viktigare att inte skära ner på en verksamhet som kan vara ett avgörande stöd för många i en tid av kris."

ANNONS

LÄS MER:Familjerna betalar priset för nedläggning av öppna förskolor

Ville lägga ner 11 av 21

När alliansen presenterade sitt budgetförslag i höstas låg en tuff besparing på förskolan. För att hålla budgeten föreslog förskoleförvaltningen bland annat att man skulle lägga ner 11 av de öppna förskolorna.

LÄS MER:Hälften av stadens öppna förskolor riskerar att stängas

Förslaget ströks och i stället beställde politikerna en utredning om hur behovet av öppna förskolor ser ut i Göteborg. Den utredningen diskuterades på förskolenämndens möte på onsdagseftermiddagen.

Politikerna tog också ställning till förslaget om att bevara alla öppna förskolor. Eftersom Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Demokraterna har majoritet i nämnden gick förslaget igenom.

De fyra partierna föreslår samtidigt att man ska spara 7 miljoner kronor på administration och konsulter.

Något som dock inte behövs, enligt Hakan Önal (M), ordförande i förskolenämnden, eftersom förvaltningen har ett överskott på 21 miljoner kronor för april.

Inte heller alliansen ville stänga några öppna förskolor, utan röstade på ett förslag från förvaltningen, om att det inte ska sparas på dem.

Alliansen ser inget sparbehov

Jessica Blixt (D) säger att hon är glad att oppositionen har lyckats få alliansen att svänga i frågan, då de ändå inte skulle få igenom besparingarna.

Men enligt Hakan Önal stämmer det inte att alliansen har svängt.

– Alliansen har aldrig lagt något förslag på att spara på öppna förskolan, men vi ville maximera barnpengen och utifrån det fick förvaltningen uppdraget att titta på olika förslag, säger han.

ANNONS

Han säger att det i nuläget inte finns något behov att spara på den verksamheten.

– Vi avser just nu inte spara. För 2021 vet vi inte hur förutsättningarna ser ut, vi måste prioritera prioritera kärnverksamheten förskolan, men en besparing på sju miljoner kronor på öppna förskolan skulle inte ge något större tillskott till barnpengen, säger Hakan Önal.

LÄS MER:Nedläggningen av öppna förskolor stoppas

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS