Erik Nord, polischef i Storgöteborg.
Erik Nord, polischef i Storgöteborg. Bild: Olof Ohlsson

Erik Nord: ”Jag har inte uttryckt mig på det viset”

I en intervju med brittiska Daily Mail säger Storgöteborgs polischef Erik Nord att Sverige behöver fler poliser för att snabbt kunna hantera situationen med kriminella nätverk – annars blir vi ett gangsterparadis.
– Jag har inte uttryckt mig på det viset, säger han till GP. Men tillägger att han i övrigt känner igen sig i bilden som målas upp i artikeln.

ANNONS
|

Storgöteborgs polischef Erik Nord är inte känd för att sätta munkavle på sig själv och i en intervju med brittiska Daily Mail målar han upp en dyster bild av utvecklingen kring kriminella nätverk i Sverige och Göteborg.

– Vi behöver fler poliser för att snabbt hantera situationen. Annars blir vi ett gangsterparadis, säger han till tidningen.

Citatet ligger till grund för artikelns mustiga rubrik: ”Hur Sverige blev ett gangsterparadis: Europas mest liberala land välkomnade mellan östern-flyktingar för fem år sedan... men blir nu terroriserat av invandrarmaffiaklaner – med polis och politiskt korrekt regering maktlös”

Menar att han är felciterad

Men för en gångs skull menar Erik Nord att han är felciterad. När GP ringer upp honom säger han att han har fört ett resonemang kring DN-journalisten Lasse Wierups bok Gangsterparadiset. Där Wierup beskriver hur utvecklingen har gått från att han 2007, när han skrev boken Svensk maffia, kunde ha alla kriminella nätverk i huvudet, till att det i dag finns omkring 350 kriminella nätverk.

ANNONS

– Det beskriver en utveckling som är väldigt oroväckande. Då genade han (journalisten) nog och sa att det var jag som kallade det för gangsterparadis. Jag använde det bara som en beskrivning av den utveckling vi har sett, säger Erik Nord.

Artikeln går igenom flera uppmärksammade brott i Sverige. Bland annat skjutningen i Botkyrka där en 12-årig flicka förlorade livet, handgranatsattacken där en åttaårig pojke dödades i Biskopsgården 2016 och de släktbaserade nätverken i bland annat Göteborg.

LÄS MER: Yuusuf, 8, mördades i sprängdåd - huvudmisstänkt död

LÄS MER:Sprängdåd, hämnd och mord – så blev gängkrigen i Biskopsgården Göteborgs dödligaste konflikt

Utnyttjar handikappersättning

Artikeln målar upp en mörk bild av Sverige – en bild som Erik Nord känner igen sig i, även om han vill nyansera den något.

– Ofta är det ju så när man diskuterar kriminalitet så som de gör så vet ju du som journalist att man tar ett anslag och så följer man upp det. Kan man måla i väldigt mörka färger så gör man det för att på något sätt förstärka det man vill säga. Men jag ställer inte upp på att allt går åt fel håll. Det är inte min bild. Man måste kunna ha flera bollar i luften samtidigt, men nätverkskriminaliteten är väldigt allvarlig, säger han.

ANNONS

LÄS MER:Bidragsfusk hjälper organiserad brottslighet finansiera sin verksamhet

I intervjun med Daily Mail säger Erik Nord även att kriminella nätverk drar sig till Sverige med anledning av att det går att utnyttja vårt generösa välfärdssystem och lyfter upp att ”vi ser invandrare lämna landet under ett par månader för att sedan komma tillbaka i rullstol och begär handikappersättning”.

”Ett välkänt fenomen”

Vidare säger han att det finns de som skiljer sig så att myndigheterna ska ge dem en ny lägenhet, för att sedan flytta tillbaka in med sina exfruar och hyr ut den.

– När det gäller personer som skenskiljer sig så är det ett välkänt fenomen och vad gäller assistansbedrägerierna så skrev en åklagare för någon vecka sedan en insändare där han gjorde en bedömning att hälften av det som betalades ut var rena falsarier och bedrägerier. Det är också något som jag känner igen från min tid inom polisen, säger han.

LÄS MER: Bidragsfusk hjälper organiserad brottslighet finansiera sin verksamhet

Han menar också att Tyskland och Sveriges generösa välfärdssystem kan vara en ”pullfaktor” som kan vara en anledning till att släktbaserade nätverk oftare dyker upp i de båda länderna och hänvisar till en tysk polis som tidigare lagt fram samma teori.

ANNONS

Den senaste tiden har släktbaserade nätverk varit på tapeten i svenska medier. Tidigare i år släppte journalisten Johanna Bäckström Lerneby boken Familjen och i september sa biträdande rikspolischefen Mats Löfving i Ekots lördagsintervju att det finns minst 40 kriminella släktnätverk i Sverige.

LÄS MER:Ali Khan – familjen som anses styra i den undre världen

Välkomnar ett skifte

Erik Nord menar att människor tidigare blev anklagade för att vara rasister om de länkade ihop invandring med brott, men att det har skett ett skifte – som han välkomnar.

– Det tydligaste tecknet är väl att även statsministern nu pratar om att migrationen till Sverige har haft ett pris när det kommer till kriminalitet. Att det finns kopplingar emellan brister i integrationen, utanförskapet och nätverkskriminaliteten. Det är något som vi har känt till länge men som inte riktigt har varit okej att föra fram på det viset. Jag tror att det är ett hälsotecken att vi orkar prata om problemen så som de ser ut.

Du är inte rädd att folk ska reagera mot dig nu och tycka att du drar för stora växlar?

– Nu har jag större delen av min karriär bakom mig och jag har tittat mig själv i badrumsspegeln och sagt att jag ska berätta vad jag ser och göra det så nyanserat som möjligt. Sen var det ju något misstag i artikeln vad gäller gangsterparadiset och den reflektionen, men i övrigt är jag väl citerad.

ANNONS

I söndags besökte Erik Nord Länsmansgården där en kraftig explosion skakade området i helgen. En flicka fick splitterskador vid dådet och enligt polischefen är det viktigt att prata öppet om problemen med kriminella nätverk. Han beskriver det som att Göteborg är vid en ”tipping point” där det snabbt behövs mer resurser och verktyg för polis och rättsväsende för att kunna vända utvecklingen.

– Det är väl jättebra om saker kommer upp och kan diskuteras relativt öppet. Sen gäller det också att ha proportionalitet i sammanhanget. För de flesta människor som har migrerat till Sverige är inte kriminella och de flesta människor som växer upp i utsatta områden under socioekonomiskt utsatta förhållanden klarar att göra det utan att bli kriminella.

LÄS MER:Erik Nord om gängkonflikterna: ”Kommer få leva med detta under många år”

ANNONS