Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Något blev fel när alliansen satte ihop det här dokumentet. Emmyly Bönfors (C), Axel Josefson (M), Helene Odenjung (L), Elisabet Lann (KD) i samband med presentationen av budget för 2021. Bild: Sanna Tedeborg
Något blev fel när alliansen satte ihop det här dokumentet. Emmyly Bönfors (C), Axel Josefson (M), Helene Odenjung (L), Elisabet Lann (KD) i samband med presentationen av budget för 2021. Bild: Sanna Tedeborg

Efter krislarmen – nämnderna kan få mer pengar

De nya nämnderna saknar pengar och det har redan talats om att det kommer att krävas nedskärningar om över hundra miljoner kronor för att få ihop ekonomin. Nu öppnar kommunledningen för att skjuta till pengar – men först vill man veta mer om hur mycket det handlar om.

Vid årsskiftet gick staden in i en ny organisation. Istället för tio stadsdelar och en social resursnämnd finns numera – vid sidan av äldrenämnd och nämnd för funktionshinder – fyra socialnämnder.

De kunde fått en bättre start.

Redan före nyår kom signaler om att de första försöken att få ihop en budget landade på ordentliga minusresultat. Inte minst för funktionsstöd samt socialnämnd sydväst och socialnämnd nordost.

– Förslaget från början var ju att det skulle bli en socialnämnd. Sedan delade vi upp det på fyra. Det gick ganska snabbt med underlag och budgetprognos, säger kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M).

Det blev fel

Menar du att fördelningen blev fel när det delades upp i fyra nämnder?

– Ja, det blev förmodligen lite fel när det gäller sydväst. Men vi får återkomma när vi vet mer.

Vid kommunstyrelsens möte under onsdagen yrkade V och MP på att de fyra socialnämnderna och funktionsstödsnämnden skulle få tillsammans 120 miljoner kronor mer nu direkt, för att hindra nedskärningar.

– Vi vet ju att de är underfinansierade. Det framgår, säger Daniel Bernmar, kommunalråd (V).

Han jämför med förskolenämnden, som inte hade kompenserats för ökade hyreskostnader och fick mer pengar för att slippa skära i verksamheten.

– Det var ett fel och det kompenserades. Här har det också blivit fel – och då måste det kompenseras.

– Det handlar ju om att göra en budget som matchar behoven. Det har man misslyckats med här, säger Karin Pleijel, kommunalråd (MP).

Vill veta mer

Men de rödgröna fick ge sig för ett gemensamt förslag från alliansen, S och D som istället vill ha ett bättre underlag. Först efter att ha tagit del av en årsprognos och en analys av vilka konsekvenser åtgärder för att få en budget i balans skulle ge är man beredda att skjuta till mer.

– Det är nya nämnder och något verkar ha blivit fel i resursfördelningen. Men alla känner samma oro för detta och vi vill veta mer, säger Martin Wannholt, kommunalråd (D).

Axel Josefson säger att man från kommunledningens sidan kommer att kunna hantera situationen och att det finns reserver att ta till om det skulle visa sig att man måste skjuta till mer pengar.

LÄS MER: Nedskärningar på hundratals miljoner kronor när Göteborg omorganiseras

LÄS MER: Socialnämnd Nordost tvingas spara 53 miljoner kronor

LÄS MER: Förskolenämnden får ett tillskott på 80 miljoner

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.