Jessica Blixt (D) tryckte på att det var viktigt att skjuta till mer pengar till förskolan för att undvika nedskärningar, när frågan debatterades i kommunfullmäktige under torsdagen.
Jessica Blixt (D) tryckte på att det var viktigt att skjuta till mer pengar till förskolan för att undvika nedskärningar, när frågan debatterades i kommunfullmäktige under torsdagen. Bild: Sanna Tedeborg

Förskolenämnden får ett tillskott på 80 miljoner

Förskoleförvaltningen får ett extra tillskott om 80 miljoner kronor. Det beslutade kommunfullmäktige på torsdagen. Utan tillskottet hade nedskärningar krävts för att få ihop budgeten.
– Det är positivt att vi kan korrigera den här felaktigheten, sa Daniel Bernmar (V).

ANNONS
|

Alliansens budget för 2021, som klubbades i höstas, innebar att förskolenämnden inte fick kompensation för höjda hyror, något som var en följd av att staden gått över till en ny hyresmodell.

Bara det rödgrönrosa budgetförslaget hade tagit höjd för de ökade hyreskostnaderna. Övriga budgetförslag hade inte tagit med det i beräkningen.

– Vi hade missat det på grund av otydligheter i underlaget. Vi erkänner det. Varför kan ni i alliansen inte medge att ni missat det? Varför denna höga svansföring? sa Martin Wannholt (D) i debatten.

”Det gör ont i mig”

Victoria Tryggvadottir Rolka (S) sa att hon inte kan förstå hur alliansen kunde tänka sig att släppa igenom den ursprungliga budgeten.

ANNONS

– Det är inte första gången vi får gå in och rädda barn, personal och göteborgare från kraftiga nedskärningar. Det som gör lite ont i mig är att man vill tacka förskolans personal som stått i frontlinjen under pandemin med att skära ned. Förvaltningen säger själva att det skulle innebära mindre personal och större barngrupper.

Efter det att Demokraterna och övriga oppositionspartier lagt fram sina förslag för att ”rätta till felaktigheten” och skjuta till 80 miljoner kronor lade även alliansen ett förslag om att skjuta till pengar, i det förslaget var summan 60 miljoner kronor, och förskolenämndens ordförande Hakan Önal (M) argumenterade under debatten för att det aldrig varit aktuellt med några nedskärningar.

– Det är viktigt att vi läser den budget som lagts in förskolenämnden. Det finns inga nedskärningar. Vi har tagit av eget kapital och riskreserven, säger han.

Barngrupper med 26 barn

Det var en verklighetsbeskrivning Demokraternas Jessica Blixt vände sig emot.

– Så budgeten är inget problem – ändå ser vi barngrupper med 26 barn? Och vi ser förskolor som måste göra sig av med kompetent personal – men det har heller inget med budget att göra? säger hon.

Hakan Önal stod på sig.

– Omplaceringar har inget med budget att göra. Om man har för lite barn måste man ställa om. Det är lika för alla enheter.

ANNONS

Efter votering gick det förslag som D och S lagt igenom, vilket innebär att förskolenämnden får 80 miljoner kronor mer än den ursprungliga tilldelningen.

LÄS MER:Förskollärare tvingas byta arbetsplats i Göteborg

LÄS MER:Förskoleassistenter skulle rädda förskolan – införandet får kritik: ”Tydlig nedmontering”

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS