Forskarna har sökt efter coronarester i avloppsvattnet i Göteborg sedan början av året.
Forskarna har sökt efter coronarester i avloppsvattnet i Göteborg sedan början av året. Bild: Thomas Johansson

Corona i avloppsvattnet minskar – andra veckan i rad

För andra veckan i rad minskar mängden coronavirus i göteborgarnas avloppsvatten. Även förekomsten av det virus som ger vinterkräksjuka har minskat.
– Folk tycks ha skärpt sig och börjat tvätta händerna igen, säger professor Heléne Norder.

ANNONS
|

Med minskad förekomst av coronapartiklar i avloppsvattnet under både vecka 47 och 48 (förra veckan) är mängderna nu nere på den nivå där de var i slutet av oktober, alltså där de låg inför den kraftiga uppgång som kom veckan efter.

– Jag hoppas värdena stannar där – och helst fortsätter ner förstås, säger Heléne Norder, professor i mikrobiologi vid Institutionen för biomedicin vid Sahlgrenska akademin och ansvarig för undersökningarna.

Ännu inget trendbrott

Det är dock för tidigt att prata om något trendbrott, betonar hon.

LÄS MER: Corona och vinterkräksjuka ökar

– Det kan växla väldigt snabbt. Får vi en ökning i testerna nästa vecka kan det finnas skäl att bli orolig. Då skulle vi kunna vara på väg upp mot en ny topp igen. Men fortsätter det nedåt finns visst hopp, säger hon.

ANNONS
Professor Heléne Norder är säker: ”Tvätta händerna – det hjälper.”
Professor Heléne Norder är säker: ”Tvätta händerna – det hjälper.” Bild: Thomas Johansson

Det forskarna sett de senaste veckorna – trots att förekomsten av viruspartiklar i avloppsvattnet totalt sett minskat i Göteborg – är att viruset rört sig mer upp och ner och mycket snabbare mellan olika områden och stadsdelar, något forskarna tolkat som en större och bredare spridning över stan.

– Kan man stoppa den utvecklingen så är mycket vunnet – det är bara att hoppas på att den totala nedgången håller i sig, säger hon.

Handtvätten minskar även risken för vinterkräksjuka

En förklaring till minskningen är att medborgarna blivit bättre på att tvätta händerna – igen.

– Det började så bra, sedan kom slarvet. Nu tycks budskapet ha anammats igen. Handtvätten och att hålla avstånd är så himla viktigt för att vi tillsammans ska få pandemin att plana ut, säger hon.

LÄS MER: Professor: Coronaviruset tycks sprida sig snabbare över stan

Det professorn tolkar som att fler händer tvättas allt oftare har också fått en annan effekt. Förekomsten av Norovirus – det vi i dagligt tal kallar för vinterkräksjukan – har minskat efter en markant ökning.

– För två veckor sedan var nivåerna på väg upp rejält, vilket bekymrade mig. Jag vill inte se att viruset sprids och jag vill framför allt inte få in det i vården eller på äldreboenden, i synnerhet inte när vi samtidigt har coronavirus och att den vanliga influensan är på gång. Det kan få väldigt obehagliga konsekvenser. Men nu ser det betydligt bättre ut i det fallet. Tvål och vatten ska det vara mot Vinterkräksjukan, där hjälper ingen handsprit, säger Heléne Norder.

ANNONS

LÄS MER: Vaccination mot corona i januari – så många doser finns det

ANNONS