Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Stor vaccination mot corona redan i januari – räknar med 400 000 doser till Västra Götaland

I mitten av januari kan vaccin till all vård- och omsorgspersonal samt riskgrupper finnas på plats i Västra Götaland. Totalt räknar regionen med att ha över 400 000 doser coronavaccin – redan då.
– Först pratades det om lite få doser i januari, men senaste rapporterna är nog att det kan vara rätt gott om vaccin i januari, säger Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Mindre än ett år efter att det första coronafallet bekräftades i Sverige kan massvaccinationen påbörjas. Det räknar åtminstone Västra Götalandsregionen med.

– Vi planerar intensivt nu för att vaccinera riskgrupper och vård- och omsorgspersonal i första hand. Det kommer göras via vårdcentraler, sjukhus och kommunal verksamhet, säger Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Vaccinet ser ut att finnas på plats redan efter årsskiftet – och då i stora volymer.

– De senaste rapporterna är att vi kan ha rätt mycket vaccination. Först pratades det om lite få doser i januari, men senaste rapporterna är nog att det kan vara rätt gott om vaccin i januari.

Vad är rätt gott om vaccin?

– Jag tänker att vi har så pass mycket vaccin att vi klarar priogrupp 1, med riskgrupper och vård- och omsorgspersonal. Då är det över 400 000 doser.

LÄS MER: Modernas vaccin 94 procent effektivt

Behöver ta två doser

Samtidigt som den andra vågen fortsatt är hög i Sverige och Västra Götaland, anas alltså ett hopp bara någon månad bort.

I januari skulle det handla om en första vaccindos för de prioriterade grupperna – även om Ann Söderström medger att det inte bara är att vaccinera 400 000 personer från en dag till en annan. Alla som ska prioriteras kommer inte hinna få sin första dos i januari, tror hon.

– Jag tror inte att vi hinner det, jag tror inte att vi får upp det. Det beror lite på hur snabbt vi får vaccinet i januari och hur logistiken ser ut. Men som det ser ut nu verkar det som att vi ska klara att så snabbt som möjligt vaccinera upp riskgrupper och vård- och omsorgspersonal.

Är det inom första kvartalet ändå?

– Ja, absolut inom första kvartalet. De ska ha två doser då också, så man får tänka att vi ska ge två doser med ett antal veckor emellan.

LÄS MER: Tegnell: Så länge kommer restriktionerna ligga kvar

Osäkert vilket vaccin det blir

Det finns dock fortfarande osäkerheter. Samtidigt som exempelvis Storbritannien godkänt Pfizers vaccin för användning, har EU och Sverige ännu inte godkänt några vaccin.

Det är därmed inte hugget i sten hur mycket vaccin som kommer att komma, och vilket vaccin det blir.

– Nej, och det är ju ingen som vet. Jag menar, vi har inget godkänt vaccin måste vi komma ihåg. Mycket av våran planering är att om vi har vaccin ska vi kunna använda det, säger Ann Söderström och fortsätter:

– Men det finns många osäkerheter. Vi vet inte vilken sorts vaccin vi har, vi vet inte hur mycket och inte riktigt när det kommer. Men för oss gäller det att planera i denna osäkerhet.

LÄS MER: Philip fick narkolepsi – vill inte stå först i kön till coronavaccin

Vaccin lämpat för riskgrupper

Den inledande vaccineringen är alltså planerad till sjukhus, vårdcentraler och kommunala verksamheter. Tanken är att Folkhälsomyndigheten ska ha tagit fram en mer tydlig, nationell prioriteringsordning tills dess.

– Eftersom vi bygger det här på sättet som vi influensavaccinerar har vi också infrastruktur som vi vet fungerar.

Och då räknar du med att 400 000 doser finns redan efter årsskiftet?

– Ja, i mitten på januari skulle det kunna vara så. Det här är jätteosäkert, men de senare rapporterna visar att vi nog skulle kunna få så mycket om det blir godkända vaccin.

Och det är vaccin som skulle vara lämpade för riskgrupper?

– Japp.

LÄS MER: Pfizer söker godkännande för vaccin i EU

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.