Maria Ahlgren, verksamhetschef vid Carlanderskas vårdcentral.
Maria Ahlgren, verksamhetschef vid Carlanderskas vårdcentral. Bild: Meli Petersson Ellafi

Carlanderska vårdcentral vill införa patientstopp

Vårdcentralen Carlanderska kan inte bygga ut mer och får ändå inte neka nya patienter. Nu vill verksamhetschefen Maria Ahlgren införa ett patientstopp.
– Vi har två månaders väntetid för nybesök i dag, säger hon.

ANNONS
|

Vårdcentralen Carlanderska är den fjärde största i Göteborgs kommun och hade i slutet av sommaren 17 450 patienter listade på mottagningen. Väntetiden för ett planerat nybesök ligger på två månader.

LÄS MER:Här är vårdcentralerna som patienterna byter bort

Maria Ahlgren är verksamhetschef sedan 2016 och sedan dess har antalet patienter växt med 2 500 personer. Under september i år listade sig 100 nya patienter på mottagningen.

– Vi har tjocka väggar här som vi inte bara kan spränga bort. Vi har ökat bemanningen av läkare så mycket vi kan och lokalmässigt kan vi inte göra vårdcentralen större. För oss är det viktigt att ha korta väntetider och därför måste vi ha ett patientstopp, säger hon.

ANNONS

Sedan tio år tillbaka kan landets invånare aktivt välja vårdcentral för att få träffa en doktor. Tanken med systemet är att låta vårdcentralerna konkurrera om invånarnas vårdbehov med förhoppningen om ökad effektivitet och kortare väntetider.

”Medaljens baksida”

LÄS MER: Göteborgs bästa och sämsta vårdcentraler 2019

LÄS MER: Allt fler missnöjda med vårdcentralerna efter fria vårdvalet

Samtidigt får ingen vårdcentral neka att ta emot nya patienter, oavsett hur många listade vårdtagare verksamheten redan har. När vårdcentraler med gott rykte får allt fler patienter riskerar väntetiden att öka.

Marie Gustafsson är enhetschef för vårdval och uppföljning vid Västra Götalandsregionen.

– Som människa ska man kunna välja var man vill ha sin vård och ingen vårdcentral får neka. Väljer man då en vårdcentral som många andra väljer så kan väntetiderna bli långa och vissa vårdgivare har det svårt att få det att fungera. Det är medaljens baksida så att säga, säger hon.

Nekas listningstak

Frågan om ett listningstak har lyft till politikerna inom Västra Götalandsregionen där vårdcentraler hittills fått nej till till listningstak för nya vårdtagare.

– I vår region ges inga undantag. Detta har diskuterats med politiken som har beslutsrätten om frågan skall beredas trots att lagen om valfrihet inte tillåter det. Men det finns förslag på regeringsnivå att man ska kunna införa ett tillfälligt stopp men i dagsläget går inte det juridiskt men där behöver lagen förändras på något sätt, säger Marie Gustafsson.

ANNONS

Enligt henne brottas flera vårdcentraler i Göteborg med brist på allmänläkare.

– Alla vårdcentraler är inte fullt bemannade kopplat till antalet listade patienter. Från regionens håll har vi därför försökt öka tillgången på utbildningsplatser på vårdcentraler för läkarspecialister i allmänmedicin, säger hon.

Det fria vårdvalet

  • Sedan 2010 har du som patient rätt att söka dig till vilken vårdcentral som helst i landet, förutsatt att verksamheten är skattefinansierad via landets regioner, före detta landsting.
  • Ingen vårdcentral får neka att ta emot nya patienter även om den redan har fler vårdtagare än vad den klarar av. Som patient kan du byta vårdcentral så ofta du vill och även under pågående behandling om du skulle vara missnöjd med nuvarande vårdcentral.

Källa: Västra Götalandsregionen

ANNONS