Budgivning när Göteborgs stad vill köpa tillbaka Odinsskolan

Göteborgs stad vill köpa tillbaka anrika Odinsskolan, som i dag ägs av ABF, och starta en ny högstadieskola i centrum. Men budgivningen kan bli tuff. Enligt uppgift till GP är flera friskolekoncerner också intresserade av det kulturhistoriskt värdefulla huset.

ANNONS
|

ABF har ägt Odinsskolan sedan 1998. Nu vill de sälja, gärna till Göteborgs stad, då man hoppas få byta till sig Språkkaféhuset vid Esperantoplatsen av kommunen i stället.

– Så är det. Jag har sagt till staden att jag har en skola som är alldeles utmärkt till er, för jag vet att de har ett stort bekymmer med brist på skolor i centrum, säger Conny Pettersson, vd på ABF Göteborg.

Men att anpassa den gamla folkskolan från 1917 till dagens krav på undervisningslokaler är inte helt lätt. Odinsskolans anrika röda tegelbyggnad i nationalromantisk stil är kulturskyddad både på ut- och insidan.

ANNONS

Stoppade planer för Svenska balettskolan

De strikta bevarandekraven satte till exempel stopp för kommunens initiala planer att flytta Svenska balettskolan till Odinsskolan, då risken är stor att man inte får slå ihop klassrum till större danssalar.

I grundskolenämnden har frågan ältats i flera omgångar, men i slutet på oktober togs beslut om att man vill att staden köper fastigheten, i syfte att starta en ny högstadieskola med tre till fyra parallella klasser.

Den 1 december var sista buddatum och Göteborgs stad är med i matchen via sitt fastighetsbolag Higab.

– Vi kan bekräfta att Higab har lämnat ett bud på fastigheten, men det är i övrigt sekretess i och med att det är en pågående process, säger Anna-Karin Dahlin, kommunikationschef på Higab.

Flera friskolekoncerner vill köpa Odinsskolan

Det finns dock många intressenter, däribland flera friskolekoncerner, en uppgift som Conny Pettersson på ABF delvis bekräftar.

– Det är många som ser att det inte finns några skolor i centrala lägen i Göteborg.

Du menar friskolekoncerner?

– De är jätteintresserade. Det vore ju sorgligt om staden inte tar chansen och en friskola köper det i stället.

Han uppger att mäklaren har varit i kontakt med ett 60-tal intressenter, sedan har ett okänt antal av dessa inkommit med bud. Köpprocessen väntas pågå in på nästa år.

ANNONS
Viktoria Tryggvadottir Rolka (S).
Viktoria Tryggvadottir Rolka (S). Bild: Filip Powidzki Casserblad

Viktoria Tryggvadottir Rolka (S), som drivit frågan hårt i grundskolenämnden, är glad att staden är med i budgivningen.

– Förr i världen tillhörde Odinsskolan göteborgarna och jag hoppas verkligen vi kan ta tillbaka den. Det vore ett stort slöseri om vi i stället för en skola med elevernas kunskapsutveckling för ögonen fick en skola vars överordnade syfte är att tjäna pengar på eleverna, säger hon.

LÄS MER:Efter protesterna – planer på att bygga ny skola i Mölnlycke avbryts

LÄS MER:IES överklagar avslag för ny skola i Södra Änggården

LÄS MER:V vill bygga kommunal skola i stället för Engelska skolan

ANNONS