Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Bränder i Lövgärdet – polis jagar maskerad grupp

Ett stort antal polispatruller försökte lugna en orolig situation i Lövgärdet, efter att maskerade personer tänt eld på flera bilar i området samt en väktare blivit attackerad med isblock.
– Vi har 8-10 patruller på plats och har omhändertagit fyra personer – alla är minderåriga, säger polisens vakthavande befäl Sebastian Börjesson.

Det första larmet kom 17:03. Vittnen hade då sett en grupp maskerade personer springa fram till en bil, krossa en ruta och sen kasta in ett brinnande föremål vid en bostadsparkering i närheten av Rosmaringatan i Lövgärdet.

– Polis och räddningstjänst är där och jobbar. Det finns risk för spridning till andra bilar, sade Sebastian Börjesson, vakthavande befäl till GP.

Efteråt kom beskedet från räddningstjänst att branden inte längre riskerade att sprida sig till övriga bilar i området.

Tre bilbränder inom en kort period

Tjugo minuter senare, klockan 17:22 kom ytterligare larm om ännu en brand ett stenkast bort. Denna gång i ett parkeringsgarage vid Kaprisgatan.

– Det är flera bilar som brinner. Vi är där och håller på med släckningsarbete nu, säger Christer Dyrfält, larm- och ledningsoperatör på Räddningstjänsten Storgöteborg som senare meddelar att allt var under kontroll.

Knappt en timme senare kom återigen ett larm om en bilbrand, nu vid Lövslingan. Denna gången är det en bil som satts i brand.

– Det är återigen längst upp i Lövgärdet i närheten av den första bilen. Det är alltså tredje platsen i Lövgärdet som det brinner på. Vi har en pågående insats i området och är i området för att lugna läget och prata med eventuella vittnen, säger Sebastian Börjesson, vakthavande befäl vid polisen.

Många bilbränder de senaste veckorna

De senaste veckorna har stadsdelen plågats av ovanligt många bilbränder. Så sent som i går sattes en bil i brand på Paprikagatan i Lövgärdet. Enligt polisen hade då 14 bilbränder anmälts i området under de senaste sex veckorna.

– Det rör sig om en till fyra bilar vid varje anmälan, säger polisens presstalesperson i region Väst, Peter Adlersson.

LÄS MER: Ännu en bilbrand i Lövgärdet under natten

Väktare attackerad med isblock

Vid 19.50-tiden meddelade polisen att situationen i området eskalerat. En väktarbil ska då ha attackerats genom att flera personer kastat någon form av is, eller isblock mot fordonet. En anmälan om försök till våld mot tjänsteman upprättades. Polisen hade också omhändertagit fyra minderåriga i området, där socialtjänsten nu blivit inkopplad.

– Men vi är kvar i området och försöker lugna medborgarna. Vi är 8-10 patruller på plats, även en hundpatrull, säger Sebastian Börjesson.

Vid 20.50 meddelade polisen att man omhändertagit ytterligare en person. Större delen av insatsen hade då nedmonterats även om ett fåtal patruller var kvar i området.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.