Beslut: Aktiva skolvalet avvecklas

Det aktiva skolvalet ser ut att avvecklas i Göteborg. Det står klart efter ett beslut i kommunstyrelsen. Men en statlig utredning kan sätta käppar i hjulet för avvecklingen.

ANNONS
|

På onsdagen beslutade kommunstyrelsen att det aktiva skolvalet, som innebär att alla vårdnadshavare ska välja skola, ska avvecklas. Det ska alltså inte längre ska vara obligatoriskt att välja skola, möjligheten att välja skola finns dock kvar.

Det är Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Demokraterna som har drivit igenom avvecklingen.

LÄS MER:Rekordmånga har överklagat skolvalet – nu väntar strejk

LÄS MER:Skolvalet: Majoritet har inte fått igenom överklagan

– Att ta bort den här modellen är ett viktigt första steg för att åtgärda de problem som varit, säger Daniel Bernmar, kommunalråd (V).

Han vill ersätta det aktiva skolvalet med ett tydligt skolspår, där eleven blir tilldelad en skola.

– Det ger en ökad trygghet. Sedan ska man kunna välja något annat, om man vill.

ANNONS

Enligt partierna har det aktiva skolvalet lett till en rad problem sedan det infördes i fjol. De menar att det har bidragit till undanträngningseffekter, där elever fått plats på skola med olämpliga skolvägar.

– Det har bara bidragit till en ökad administrativ kostnad och att man tvingats lägga mycket tid på det, men man har inte tagit någon hänsyn till barnens trygghet, säger Jessica Blixt, kommunalråd (D).

Felet ett annat

I den interna granskning som gjorts av förvaltningen lyfts däremot inte det aktiva skolvalet fram som en orsak till det kaos som uppstått kring skolplaceringarna. Enligt granskningen handlar problemen istället om att regelverket inte följdes ordentligt, när ett nytt IT-stöd användes vid skolplaceringarna.

Något som också alliansen, som röstade nej till en avveckling, lyfter fram.

Den interna utredningen visar bland annat att runt 450 placeringar blev felaktiga som en följd av att regelverket nämnden beslutat om inte följdes.

– Felet som uppstod var att man inte tog hänsyn till skolväg när man gjorde placeringarna. Det framgår tydligt av den rapport som tagits fram. Aktivt skolval finns inte med som förklaring, säger Helene Odenjung, kommunalråd (L).

Svaret finns inte än

Men enligt Viktoria Tryggvadottir Rolka (S) är det inte hela sanningen.

– Den delen av utredningen som handlar om hur det aktiva skolvalet påverkat är inte klar än. Men jag känner inte att jag behöver svar på det, jag litar på min ideologiska övertygelse: det aktiva skolvalet spär på segregationen, säger hon.

ANNONS

Kommunalrådet Karin Pleijel (MP) tycker däremot att det är viktigt att vänta på den delen av utredningen. Hon tycker att det är olyckligt att avvecklingen röstades igenom innan den är klar.

– Det skapar ryckighet i skolans värld istället för arbetsro. Det är olyckligt att man pekar ut det aktiva skolvalet som orsaken när det inte är belagt att det finns ett orsakssamband mellan det och skolvalskaoset, säger hon.

Under september kommer frågan upp i kommunfullmäktige för slutgiltigt beslut.

Nationellt beslut kan avgöra

Trots beslutet kan det bli svårt att avveckla det aktiva skolvalet i Göteborg. En statlig utredning föreslår just att alla vårdnadshavare ska delta i skolvalet, som också föreslås bli gemensamt för alla fristående och kommunala skolor i hela landet, och administreras av Skolverket.

Om förslaget antas i sin nuvarande form skulle det innebära att Göteborg inte kan avveckla det aktiva skolvalet.

LÄS MER:Ministern om hur skolvalet kan göras om

– Jag kan verkligen förstå Socialdemokraterna i Göteborg. Enbart ett aktivt skolval, som genomförs utan att man har regler som samtidigt stärker likvärdigheten i antagningen skulle jag avråda ifrån, har utbildningsministern Anna Ekström (S) tidigare sagt till GP.

ANNONS