Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kommunfullmäktiges ordförande Anneli Rhedin (M) i samband med att hon visade upp den nästan färdigrenoverade lokalen i Börshuset för precis ett år sedan. Bild: Stefan Berg
Kommunfullmäktiges ordförande Anneli Rhedin (M) i samband med att hon visade upp den nästan färdigrenoverade lokalen i Börshuset för precis ett år sedan. Bild: Stefan Berg

Besökarna portas från kommunfullmäktiges möte

Kommunfullmäktige kommer att hålla sitt möte som vanligt på torsdag. Men riktigt som vanligt blir det inte – allmänheten kommer inte att vara välkommen att komma och lyssna.
– De får följa mötet via vår webbsändning, säger kommunfullmäktiges ordförande Anneli Rhedin (M).

På torsdag kväll har kommunfullmäktige sammanträde i Börshuset vid Gustaf Adolfs torg. Och mötet kommer att hållas som vanligt. Det beslutet fattade kommunfullmäktiges ordförande Anneli Rhedin på måndagsförmiddagen, efter att ha stämt av med den styrgrupp som finns på stadsledningskontoret och som samordnar stadens insatser mot det nya coronaviruset.

– Vi följder de riktlinjer som Folkhälsomyndigheten gått ut med och där är det ju sammankomster med 500 personer det är stopp för, säger Anneli Rhedin.

Kommunfullmäktige har 81 ledamöter. Till det kommer ersättare, politiska sekreterare och media, så ett vanligt möte brukar samla drygt 100 personer. Till det kommer vanliga besökare, som har ett antal platser på läkaren.

Inga åskådare släpps in

Men de sistnämnda kommer inte att vara välkomna den här gången.

– Vi håller på att förbereda en text som ska gå ut på vår hemsida där vi uppmanar allmänheten att följa mötet via vår webbsändning istället. Men i övrigt är det business as usual som gäller.

Och massmedierna?

– Där har vi inga begränsningar i nuläget.

Samtidigt betonar hon att saker och ting kan komma att ändras. Med tanke på den snabba utvecklingen som var under förra veckan är torsdagen fortfarande långt borta.

Kommunfullmäktige är stadens högsta beslutande organ och det är här alla större frågor får sitt slutliga avgörande. Bland beslutsärendena som ska avgöras denna gång finns den omdiskuterade försäljningen av GS Buss AB och GS Trafikantservice AB, antagandet av en ny detaljplan för att kunna bygga en ny friidrottsanläggning vid Skra Bro på Hisingen samt frågan om fortsatt finansiering av Slottsskogsobservatoriet.

Hälften måste vara på plats

För att ett beslut ska vara giltigt krävs att minst 41 av kommunfullmäktiges 81 ledamöter är på plats under beslutsärenden och motioner.

– Det finns inget som hindrar att övriga ledamöter följer ärendena från annan plats i Börshuset, men hälften måste vara på plats, säger Anneli Rhedin.

Som GP tidigare har berättat ligger fullmäktigeledamoten Teysir Subhi (FI) hemma med feber och andra symptom som talar för att hon kan ha drabbats av det nya coronaviruset. I övrigt känner Anneli Rhedin inte till några särskilda sjukdomsfall bland Göteborgspolitikerna.

LÄS MER: Göteborgspolitiker i karantän

LÄS MER: GS Buss ett steg närmare försäljning

LÄS MER: Nytt hopp för Slottsskogsobservatoriet

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.