Axel Josefson (M) kommunstyrelsens ordförande i Göteborg.
Axel Josefson (M) kommunstyrelsens ordförande i Göteborg. Bild: Mia Höglund

Axel Josefson om knivvåldet: "Oacceptabelt och förskräckligt"

Fem av sex fall med dödligt våld i år i Göteborg har varit med kniv. Efter de senaste månadernas knivvåld krävs nu krafttag mot brottsligheten, tycker kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M).
– Det är såklart helt oacceptabelt och förskräckligt. Det är ju unga människors liv som går till spillo, säger han.

ANNONS
|

De senaste månaderna tycks knivvåldet i Göteborg ha eskalerat. Det har inträffat en våg med flera fall av misshandel, mordförsök och knivskärningar med inte sällan dödlig utgång.

Läs mer: Misstänkt mordförsök i Göteborg

Läs mer: Man knivhuggen till döds på Hisingen

Senast inträffade ett våldsdåd på Hisingen under fredagsmorgonen där en man misstänks ha knivhuggits till döds. Mindre än ett dygn tidigare blev en man i 20-årsåldern knivskuren i en lägenhet i Frölunda och en tonåring knivskuren på gatan i Grimmered.

Läs mer: Misstänkt mordförsök i Grimmered

– Det är en utveckling vi verkligen måste stoppa nu, säger Axel Josefson (M), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg.

ANNONS

Erik Nord är chef för polisområde Storgöteborg och förklarar att kniv är det vanligast förekommande enskilda vapen vid dödligt våld.

– Vi har haft sex fall av dödligt våld i år. Fem av dem har varit med kniv, ett med pistol. Kniv är det vanligaste förekommande enskilda vapen vid dödligt våld, säger han.

Erik Nord, chef för polisen Storgöteborg.
Erik Nord, chef för polisen Storgöteborg. Bild: Stefan Berg

Han tycker inte siffrorna är alarmerande, däremot är det viktigt att ha uppmärksamhet på problemet, säger han.

– Att vi haft fem fall av dödligt våld med kniv i år, jag skulle inte säga att jag är jätteorolig för det. Men visst ska man vara vaken för det. Det är inga alarmerande siffror men man behöver ha uppmärksamhet på problemet.

"Viktigaste frågan vi har"

Axel Josefson menar att krafttag mot våldet väntar efter att alliansen fått igenom sin budget i Göteborgs kommunfullmäktige tidigare i veckan.

– Det här är den viktigaste frågan vi har och vi kommer ta krafttag mot detta nu när vi fått igenom budgeten, säger han.

Läs mer: Tonåring rånad och knivskuren i Landala

Han nämner ordningsvakter och kameraövervakning som exempel på åtgärder.

– Det är viktigt att knivlagen följs på rätt sätt. Det vore väldigt bra om vi kan få ordning på detta genom områden med ordningsvakter som kan bistå polisen med att arbeta med trygghetsfrågan på fältet.

ANNONS

Även Erik Nord anser att arbetet med knivlagen är viktigt och behöver förbättras.

– Det finns i lagstiftningen ett brott som heter grovt brott mot knivlagen. Det har använts lite sporadiskt men vi håller på att gaska upp oss där. Under vissa förutsättningar kan det betraktas som ett grovt brott när man har kniv med sig. Det är framförallt när man har kniv med sig i sammanhang där den skulle komma till användning, säger han.

Startar trygghetsråd

Nu kommer man öka takten i arbetet med åtgärderna och närmast kommer kommunstyrelsen samla en grupp representanter från olika samhällsfunktioner för att starta ett så kallat trygghetsråd, berättar Axel Josefson (M).

– Där kommer representanter ur presidiet i kommunstyrelsen, polis, försvarsmakt, räddningstjänst, social resurs, skolan med flera samlas för att få ett grepp kring trygghetsfrågan. Det gäller både förebyggande åtgärder och bekämpandet av brottsligheten, säger han.

Läs mer: Två personer knivskurna på en spårvagn

Han beskriver det eskalerande knivvåldet som en tragedi.

– Det är såklart helt oacceptabelt och förskräckligt. Det är ju unga människors liv som går till spillo och tragedier för deras familjer. Det är en utveckling vi verkligen måste få stopp på nu.

ANNONS