Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Flera aktörer i Västra Götaland har bristande fallskydd på arbetsplatserna. Bilden är en arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT
Flera aktörer i Västra Götaland har bristande fallskydd på arbetsplatserna. Bilden är en arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Arbetsmiljöverket, Skatteverket och polisen i stor insats mot byggbranschen

100 företag – 110 arbetsmiljöbrister. 200 personer – 25 olagliga arbetare. Det är några av resultaten från en myndighetsgemensam insats som pågått de senaste två veckorna på byggarbetsplatser runt om i landet.
– Det är naturligtvis förskräckligt, men tyvärr inom ramen för förväntningarna, säger polisöverintendent Per Wadhed.

I vecka 15 och 16 genomförde Arbetsmiljöverket, Skatteverket och polisen oanmälda inspektioner på ett 60-tal byggarbetsplatser i landet.

Totalt rörde det sig om 100 företag, varav närmare hälften noterades för 110 brister i arbetsmiljön.

Av det totala antalet besök gjordes tio på arbetsplatser i Västra Götaland och en i Halland.

Arne Alfredsson är avdelningschef på Arbetsmiljöverket och även chef för den avdelning som arbetar med myndighetsgemensam kontroll.

Han berättar att tre av de tio entreprenörer som fick besök i Västra Götaland har tre fått synpunkter på sitt fallskydd. En har fått ett omedelbart förbud utfärdat.

Men det kan bli fler.

– Det här är ytterst preliminära siffror. Vi har inte fått in alla uppgifter så visst kan det kan bli fler. Däremot inte färre.

Bristande fallskydd är också en oroväckande gemensam nämnare i de kontroller som gjordes i regionen.

– Det som man kan säga generellt är att det finns en del människor som springer på höga höjder utan vett nog att skydda sig. Helt livsfarligt. Hälften av dem som vi kontrollerat hade brister när det gäller fallskydd och farliga maskiner, säger Arne Alfredsson.

Vad är anledningen till att så få har adekvat fallskydd?

– Det finns en hel marknad som tillhandahåller rätt produkter för detta, så det handlar inte om att det saknas något. Det är andra saker; Ett beteende, stress på arbetsplatsen, nonchalans. Ibland upplever vi att det handlar om snålhet. Men för oss är det värt varenda spänn att folk kommer hem efter dagen, säger Arne Alfredsson.

Vad brukar ni få för förklaringar från byggarbetsplatserna?

– Vi möts av både det ena och det andra. Oftast är det ”jag skulle bara” eller ”vi skulle bara”. Det är mer av en dålig än en bra förklaring. Risken finns att ramla oavsett om man ”bara skulle”.

En person i Göteborg omhändertagen

Den gemensam insatsen mot byggbranschen gav även resultat på annat håll.

Polisens roll i insatsen ledde till en upptäckt av 25 personer som saknade rätt att arbeta i Sverige. Tolv av dem omhändertogs och har utvisats från landet, varav en som arbetade på en firma med uppdrag i Västra Götaland.

– De har varit här utan tillstånd och har inte rätt att vistas i landet, säger polisöverintendent Per Wadhed.

Totalt kontrollerade polisen omkring 200 personer. De som utvisats får inte återvända på de närmaste tre åren.

Skatteverket upptäckte även att 40 procent av de kontrollerade företagen visade upp brister i kassahantering och personalliggaren, där alla som arbetar på ett bygge ska registreras.

– Inte sällan upptäcker Skatteverket också att bidrag betalats ut till vissa företag. På en restaurang upptäcktes personal som var korttidspermitterade. Normalt arbetar de i restaurangrörelsen, men vid kontrollen var de sysselsatta med renoveringsarbete. Detta ligger inte i linje med tanken kring de stödåtgärder som betalas ut till följd av pandemin, säger Conny Svensson, kontrollsamordnare på Skatteverket, i ett pressmeddelande.

Per Wadhed på Polismyndigheten är inte överraskad över myndigheternas upptäckter.

– Det är naturligtvis förskräckligt, men tyvärr inom ramen för förväntningarna. Vi vet att det finns utmaningar på arbetsplatserna. Dessa typer av tillsyn görs för att uppmärksamma, men också förhöja, risken för att bli kontrollerad, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.