Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

36 personer åtalas efter Black Lives Matter-demonstration

Nu väcker åklagare åtal mot 36 personer efter Black Lives Matter-demonstrationen sommaren 2020. Det handlar om bland annat våldsamt upplopp, sabotage mot blåljusverksamhet, skadegörelse, våld mot tjänsteman och misshandel.
– Deltagare har sparkat, slagit och kastat stenar och andra föremål mot polisen och deras fordon, säger kammaråklagare Elisabeth Trouvé.

Det var förra sommaren som stora demonstrationer genomfördes i flera delar av världen till stöd för Black Lives Matter-rörelsen.

7 juni genomfördes en planerad demonstration i centrala Göteborg. Den gick lugnt till, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande. Men när den arrangerade demonstrationen var avslutad fortsatte en folksamling att tåga genom stan.

LÄS MER: 36 personer åtalas efter Black Lives Matter-demonstration

”När de kom till Götaplatsen urartade händelsen, och åklagaren menar att det blev ett våldsamt upplopp”, skriver Åklagarmyndigheten.

– Våldet har huvudsakligen bestått i att deltagare i folksamlingen sparkat, slagit och kastat stenar och andra föremål mot polisen och deras fordon, säger kammaråklagare Elisabeth Trouvé.

Enligt polisens utredare Anna Kildebo var ett stort antal omyndiga ungdomar på plats.

– Många föräldrar var ovetande om att deras barn varit mitt i händelsernas centrum, säger hon.

Totalt har polisen gått igenom 145 timmars filmmaterial från polisens kroppskameror och drönare samt andra filmer som butikskameror.

LÄS ÄVEN: Murphy stoppade ungdomar från att krossa fönster under demonstrationen

LÄS MER: Ilska och uppgivenhet i drabbade butiker

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.