Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Personliga tränaren Murphy är "mannen i vita tröjan"

Mannen som stoppade ungdomar från att krossa fönster och kasta sten under gårdagens demonstrationer heter Murphy Alex. Nu berättar han med egna ord om gårdagens oroligheter.
– Han verkade vara arg på polisen, men jag sa till honom att där inne finns ingen polis. Den här affären ägs av vanliga personer precis som dina föräldrar, säger Murphy Alex.

Murphy Alex var en av de tusentals deltagarna i gårdagens fredliga demonstration för svartas rättigheter på Heden. Efter att demonstrationen lösts upp såg han att några ungdomar betedde sig aggressivt och följde efter dem in i Kompassen. När en av dem tog upp ett restaurangbord och började krossa ett skyltfönster gick han lugnt fram och försökte få honom att sluta.

– Jag bara tog hans arm och frågade vad han höll på med, säger Murphy Alex.

LÄS MER: Polisens sammanfattning – 35 anmälningar efter tumultet

Den unga mannen svarade något på svenska och sprang från platsen. Eftersom Murphy Alex är uppvuxen i London förstod han inte riktigt vad killen sa. Men det är inte första gången han ingriper vid våldsamheter.

Mötte maskerade ungdomar

– Jag har gjort så här flera gånger i London, jag är van från min uppväxt. Nu jobbar jag som personlig tränare så mitt jobb är att motivera folk, säger han.

LÄS MER: Stenkastning och tumult efter urartad demonstration

Han tvekade inte att gripa in utan säger att han reagerade på reflex. Han såg något som han tyckte var fel och grep in utan att tänka efter.

– Jag var inte rädd. De var så unga. Jag har gripit in flera gånger och aldrig blivit attackerad.

På videon ser man hur den unga killen springer iväg efter konversationen med Murphy Alex. Sedan kommer en grupp på ungefär 20 maskerade ungdomar mot honom. Han pratar med några stycken av dem och sedan rör sig hela gruppen därifrån. Murphy Alex tror att hans lugna attityd gjorde att de lämnade platsen.

– Jag tycker att det brukar funka att bara vara lugn och prata med dem. Vi är alla bara människor och jag förstår att man kan bli aggressiv och arg, men efter en stund lugnar man ner sig.

Mannen i vita tröjan hyllas på sociala medier

Ett annat videoklipp som sprids från helgen visar Murphy Alex när han ingriper mot en ung person som kastar sten mot några polisbilar. Totalt har de båda videoklippen setts och delats av tusentals personer. I kommentarsfälten hyllas han som en hjälte. Vissa kräver att han ska få medalj eller utses till "årets göteborgare". Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) skriver att Murphy Alex är "en stark kandidat”.

Den före detta vice generalsekreteraren för FN, Jan Eliasson, har kommenterat på Twitter:

”Mannen i vitt är beundransvärd. Sorgligt att han är ensam. Ändå gör han mer än alla de andra tillsammans för kampen mot rasism.”

Kontaktad efter demonstrationen

Om något liknande händer igen kommer han att försöka stoppa det.

– Varför skulle jag sluta? Jag skulle göra likadant varje gång.

Vad tänker du om att så många sett de filmklipp på dig som sprids på internet?

– Massa folk har hört av sig och känt igen mig. Det känns helt sjukt. Jag gör inte det här för att bli känd utan för att det känns rätt.

LÄS MER: Flyttbil plundrad – sonens teckningar spreds på gatan

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.