Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

36-åringen åtalas för sexuella ofredanden under Gothia Cup

Han misstänks ha tafsat på tre unga tjejers bröst och rumpor samt kysst två av dem i samband med invigningen av Gothia Cup. Nu har den 36-årige mannen åtalats för tre fall av sexuellt ofredande. I dag kommer de unga tjejerna att möta mannen i rätten.

Han skulle ha varit ledare för ett lag i Gothia cup. I stället är han nu en del av en rättsprocess. Det var i samband med invigningen av Gothia Cup som brottet ska ha begåtts. 

Tre flickor i 15-årsåldern blev omringade och tafsade på av ett gäng på ungefär 30 personer. En person ska ha varit mer drivande – den 36-årige mannen som var en av ledarna för ett av lagen som skulle delta i turneringen.

- Han misstänks ha sexuellt ofredat, tafsat kan man säga, på tre unga tjejer. Två stycken är 15 år fortfarande. Min bedömning är att det är en allvarlig händelse och det har varit väldigt omskakande för de här tjejerna. De mår inte alls bra, sa kammaråklagare Stefan Lind i samband med häktningsförhandlingen i fredags.

Häktades inte

Rätten ansåg då att han är på sannolika skäl misstänkt för sexuellt ofredande i tre fall, de ansåg dock inte att det fanns skäl att häkta honom så han släpptes på fri fot.

- Domaren gör bedömningen att det är ett för lågt straffvärde för att hålla honom häktad och det kan man köpa det, sa åklagaren om beslutet.

I stället fick han reseförbud och måste anmäla sig hos polisen varje dag, senast klockan 11. 

- Det är i viss mån också ett frihetsberövande kan man säga. Det är ett tvångsmedel i alla fall. Han får ju inte lämna Göteborg utan åklagarens tillåtelse och måste anmäla sig hos polisen, kommenterade Stefan Lind.

Nekar till brott

Mannen har förnekat brott under hela utredningen.

- Det finns egentligen en rad påståenden från åklagarens sida. De stämmer inte överens med vad min klient säger ha hänt. Så min klient står fast vid de uppgifterna han lämnat tidigare. Han är oskyldig. Han har inte sexuellt ofredat tjejerna på det sätt som åklagaren påstår, har hans advokat Fredrik Engström sagt.

Han har också berättat att mannen medger att han tagit kort med tjejerna.

I dag har stämningsansökan lämnats in mot mannen. Han åtalas för sexuellt ofredande mot flickorna. Åklagaren skriver i åtalet att den misstänkte ska ha tagit på en av flickornas bröst och rumpa. En annan blev tafsad på brösten och mannen ska ha pussat henne på kinden. Den tredje flickan ska ha fått en puss på munnen och tafsad på rumpan. Genom detta agerande anser åklagaren att mannen kränkt flickornas sexuella integritet.

Flickorna möter den misstänkte i rätten

Efter lunch kommer det att vara en så kallad bevisupptagning i tingsrätten. Då kommer de tre tjejerna att ta plats i rättssalen tillsammans med den misstänkte mannen. Under bevisupptagningen är det flickorna som ska förhöras. Både åklagare och advokat har då möjlighet att ställa frågor till tjejerna.

Förhören med flickorna kommer sedan att spelas upp under den riktiga rättegången. Anledningen till bevisupptagningen är att två av flickorna ska resa bort när rättegången planeras att hållas och åklagaren vill inte förstöra deras semester.

Åklagare Stefan Lind säger att det verkar ha fungerat bra att ha mannen på fri fot.

- Det verkar som han har skött det bra. Han var inne på förhör och slutdelgiving i går så det verkar fungera, faktiskt. Och det är glädjande naturligtvis att vi kan få det här avgjort, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.