Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Gothia Cup stänger av lag efter sexuella ofredanden

Gothia Cup stänger av ett pojklag efter att en 36-årig ledare i sällskap med ungdomslaget misstänks ha omringat och antastat tre 16-åriga tjejer vid cupinvigningen. – Det är ett beslut som man aldrig skulle ha velat ta. Men det känns som att det är rätt, säger Gothia Cups generalsekreterare Dennis Andersson.

Det var vid invigningen av den årliga ungdomsfotbolls-turneringen Gothia Cup i Göteborg som tre unga tjejer ska ha omringats och antastats av ett gäng på 30 ungdomar i publikhavet vid Ullevi. En 36-årig ledare ska också ha varit inblandad, som sedan kunde gripas och anhållas.

Generalsekreteraren Dennis Andersson sade till GP under onsdagsförmiddagen att cupledningen hade haft samtal med polis och åklagare. Där framkom det att den anhållne mannen misstänks ha deltagit i ofredandet av de tre tjejerna.

LÄS MER: Tjejer omringades och antastades - fick slå sig loss

– Det är svåra grejer, det hamnar lite inom juridiken, vad får man lov att göra och inte göra. Vi måste ha stöd av åklagare och polis, sade Dennis Andersson då.

Nu står det alltså klart vilka åtgärderna blev. Den anhållne ledarens lag får lämna Gothia Cup, meddelade turneringen på onsdagskvällen. Fallet är det första av sitt slag i Gothia Cups historia, enligt Dennis Andersson som nu berättar hur det gick till när beslutet togs:

LÄS MER: Cupgeneralen: "Jag är djupt berörd"

– Först i morse fick vi reda på vem ledaren är och kunde ta reda på vilket lag det gällde. Sedan har det varit förhör under dagen och vi har träffat polis och åklagare, säger Dennis Andersson.

LÄS MER: Advokaten: "Han har tagit kort med tjejerna"

– Vi har varit i kontakt med laget och talat med deras övriga ledare, och försökt skaffa oss en bild av det som hänt, även om det har varit svårt.

– Det är ett beslut som man aldrig skulle ha velat ta. Men det känns som att det är rätt.

Dennis Andersson riktar nu fokus mot framtida Gothia Cup-turneringar, som han vill ska präglas av ett bättre säkerhetsarbete.

– Vi är väldigt illa berörda. Under nästan två dygn har jag haft det här i tankarna, och jag har redan idéer om hur vi ska vara med och påverka i framtiden, säger Dennis Andersson.

Exakt hur de idéerna ser ut vill han inte gå närmare in på just nu. Men att säkerheten för turneringens ungdomar ligger högt på prioriteringslistan vill han betona.

– Personligen ser jag det som att det är högsta prioritet inför nästa års turnering att fullständigt undvika att sådant här händer igen.

– Killar och tjejer ska kunna umgås tillsammans och respektera varandra.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.