Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/6

Öppna dörrar för alla med julmat, musik och klappar

På Pustervik i Göteborg firades julaftonen i allas sällskap. Dörrarna stod öppna för dem som inte hade någon annanstans att ta vägen och alla andra som ville delta i ett gemensamt firande.
– Jag är här med min son. Det är roligare att gå ut med honom och träffa andra än att vara ensamma hemma, säger Natalya Rozhkova.

För åttonde året i rad var det så på julaftonen dags för arrangemanget En anständig jul på Pustervik, ett sätt att fira julen ”kravlöst och religiöst obundet”, som det stod i inbjudan. Det var ett av flera ställen i Göteborg som öppnade sina dörrar för de som inte har familj, som inte kan fira med sina närmaste eller kanske inte vill göra det.

”Jättefin atmosfär”

Tanken från initiativtagarna var från början just att få till en blandning av folk.

– Jag var här förra året också. Det är en jättefin atmosfär och man kan träffa människor från många kulturer. I år känns det mer avslappnat, berättar Natalya Rozhkova.

Kanske kan det bero på att hon känner igen många av besökarna. På förra årets julfirande lärde hon dessutom känna en annan ensamstående mamma, och de har träffas på fika i kyrkan under året.

Kyrkan är egentligen där hon traditionsenligt firat julafton i födelselandet Ukraina.

– Vi är ortodoxa och julen för mig är att fira Jesu födelse. I grupp går vi också omkring bland grannarna och sjunger, i kåpor om någon har det. Barnen gillar att vara med eftersom de får godis då.

I år blev det återigen ett annat slags firande. Natalya Rozhkova har precis fått håret klippt gratis av Atbin Hadidi.

Den lilla frisörhörnan är också ett slags volontärarbete.

– Det var min granne som berättade om julen på Pustervik. Det är kul att göra lite nya grejer på julafton, och julen handlar ju om att ge, säger han.

Trippelvolontären

Det tyckte också volontären Kennet Hammerstrøm som anmält sig tre pass gånger tre timmar. Först städning, sedan kök och diskning.

– Här är ren kärlek, säger han och strålar, där han står vid det drygt tio meter långa och välfyllda julbordet.

Här trängs många sillblandningar, lax med såser, Janssons frestelse, ägg med majonnäs, kalvsylta, korvar av alla de slag, julskinka och i bortre änden många vegetariska alternativ. Och så godis och ris à la Malta på ett särskilt godisbord.

Förra året kom 600 gäster och inget pekar på, så här på julaftonens eftermiddag, att det kommer att bli färre detta år. I salen med uppdukade långbord är det fullt med sittande gäster och underhållning med gruppen Januariflod och kören Musikprojektet. Arlen Rivera står och lyssnar och hon har sin hund Bella med sig.

– Jag är här för att jag inte visste vad jag skulle göra just nu och det är inte så många ställen dit man kan ta med sig sin hund.

Bella har också fått några korvbitar.

– Det är ju värsta lyxmaten, säger Arlen Rivera.

Minglar i matsalen

På andra sidan av lokalen minglar Elin Uhlin vid ett bord för två personer. Hon är här som volontär för första året.

– Jag har inte mina barn denna jul så det känns bra att göra något för någon annan som är ensam. Om inte annat bara få någon att prata med och jag kan ju börja med att önska god jul, säger hon som fick tipset från en kollega.

Maten har skänkts från restauranger och initiativtagarna har åkt runt med kylbil för att ta hand om den. Och inget går till spillo sedan heller, utan maten som inte dukats fram här fraktas vidare från kylarna till Solikyl.

Besökarna erbjöds även julklappar, second hand-kläder och hygienprodukter.

– Allt är så otroligt mycket mer organiserat i år än tidigare, säger Aidin Fanni, som tillhör arrangörsgruppen.

Det var han och hans systrar som startade En anständig jul tillsammans med Truckstop Alaska för att de tyckte att det var tråkigt att sitta hemma och äta framför tv:n.

– Vi ville vara ett alternativ till kyrkorna och inte bara vara till för de behövande, förklarar han.

Arrangemanget är ett samarbete mellan projektgruppen En anständig jul, som finns på Facebook, och Pustervik samt ETC Göteborg och med sponsring från butiker och restauranger.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.