Öckeröfärja ska elektrifieras

Tystare och renare färd mellan Öckerö och Grötö. Snart får Göteborgsregionen sin tredje elfärja.

ANNONS
|

Efter elhybridfärjorna Elvy och Eloise som trafikerar Göta älv står det nu klart att Göteborgsregionen snart får ännu en elfärja. MS Burö som trafikerar sträckan Öckerö-Björkö-Kalvsund-Grötö ska byggas om för eldrift.

Från och med december 2023 kommer färden att bli tystare och renare och mer plats kommer att finnas för cyklar.

Johanna Eriksson Eknander, affärschef för båt på Västtrafik.
Johanna Eriksson Eknander, affärschef för båt på Västtrafik. Bild: Eddie Lothman

– Västtrafiks mål är att göra all trafik hållbar. Efter 2030 ska vi bara ha förnybara källor. Så vi är glada för det här, säger Johanna Eriksson Eknander, affärschef för båt på Västtrafik.

Öckerö Rederi vann upphandling

Ombyggnationen till el har varit en del av kravet i Västtrafiks nya upphandling av den vattenburna kollektivtrafiken i Öckerö. Upphandlingen vanns av det kommunala bolaget Öckerö Rederi AB som därmed kommer att stå för både själva fartyget och för driften av det. Värdet på upphandlingen är 240 miljoner kronor och gäller från 2023 till 2038.

ANNONS

Hur står sig kostnaden för eldrift mot den nuvarande kostnaden?

– Det är klart att det är svårt att jämföra med dagens avtal. Men på sikt kan vi se att den ökade investeringskostnaden kan uppvägas av en lägre driftskostnad, säger Johanna Eriksson Eknander.

Elfärjan påverkar tidtabellen

Batterierna i den ombyggda elfärjan kommer att laddas både dag- och nattetid när fartyget lägger till vid Öckerö färjeläge, vilket kan medföra vissa förändringar av tidtabellen. Elen som laddar färjan kommer att vara helt förnybar, uppger Västtrafik.

På tur att elektrifieras står även färjan i Lysekil som går över till eldrift under nästa år.

– Vi håller också på att titta på förutsättningarna för elfärjor i Södra skärgården. Där går det befintliga avtalet ut i december 2025, säger Johanna Eriksson Eknander.

LÄS MER:Här invigs Göteborgs första eldrivna färja

LÄS MER:Västtrafiks nya elfärja Eloise döpt

LÄS MER:Polisen: Det vet vi om storbranden på Källö-Knippla

ANNONS