Alliansens gruppledare i Göteborg David Lega (KD) Jonas Ransgård (M) och Helene Odenljung (L).
Alliansens gruppledare i Göteborg David Lega (KD) Jonas Ransgård (M) och Helene Odenljung (L). Bild: Jonas Lindstedt

GP/Sifo: M i Göteborg på väg mot katastrofval

Ett maktövertagande för Alliansen verkar osannolikt, samtidigt har Demokraterna fortsatt starkt och stabilt stöd.
– Alliansens kris är egentligen Moderaternas kris, konstaterar GP:s valexpert Jonas Hinnfors.

ANNONS
|

Med några få dagar kvar till valet gör GP/Sifo sin sista lokala väljarbarometer. Jämfört med mätningen som publicerades i augusti är inga förändringar statistiskt säkerställda, men jämfört med GP/Sifos första mätning i april finns signifikanta förändringar.

Även denna mätning tyder på att Demokraterna kommer att bli en kraft att räkna med efter den 9 september.

18,8 procent av göteborgarna skulle i dag rösta på uppstickarpartiet enligt mätningen. Jämfört med aprils mätning, då partiet hade 15,4 procent, är detta en betydelsefull uppgång. Samtidigt har partiet legat på liknande siffror tre mätningar i rad nu.

– Det förefaller sig att den väldigt stora och ovanliga mobilisering Demokraterna har legat bakom har planat ut. Samtidigt innebär det att de kommer att vara etablerade som en stark kraft i Göteborgs politik, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

ANNONS

Runt 40 procent av de borgerliga riksdagsväljarna uppger att de ska rösta på Demokraterna i kommunvalet, enligt undersökningen.

LÄS MER:Här är koalitionerna som kan styra Göteborg

M kan stå inför ett katastrofval

Samtidigt har Moderaterna ett fortsatt svårt opinionsläge. Partiet får i mätningen 14,2 procent, vilket är jämförbart med Vänsterpartiet som har samma siffra.

I aprilmätningen var M-stödet 19,7 procent, några procentenheter under valresultatet 2014. Sedan april går det att konstatera en tydlig nedgång.

– Moderaterna står nästan inför ett katastrofval, även om man ska vara försiktig med de orden. De har varit banerföraren för det politiska alternativet för att få bort de rödgröna, i den frågan ser de ut att misslyckas fullständigt med att få väljarnas förtroende, säger Jonas Hinnfors.

LÄS MER:Alliansväljare otrogna – med Demokraterna

Kristdemokraterna har i flera stora riksmätningar lyckats vända den nedåtgående trenden, och så tycks även fallet vara lokalt. I dagsläget uppger 3,6 procent av väljarna att de skulle rösta på KD lokalt, en signifikant uppgång jämfört med 1,8 procent i april.

Vägvalet på väg ut

Ett parti som gör en helt motsatt resa är Vägvalet. I april uppgav 5,6 procent av de tillfrågade att de skulle lägga sin röst på partiet. I dag är siffran 1,6 procent, också det en betydande nedgång. Ett sådant valresultat skulle innebära att partiet åker ur kommunfullmäktige.

ANNONS

– Om de här siffrorna står sig är det naturligtvis bekymmersamt för Vägvalet, de är på väg att ätas upp, konstaterar Jonas Hinnfors.

Socialdemokraterna ligger fortsatt på historiskt låga siffror, trots att partiet ökar till 16,7 procent i denna mätning. Partiet har dock varken haft en viktig uppgång eller nedgång i någon av GP/Sifos fem lokala mätningar.

– Det är nästan lika katastrofalt som för Moderaterna, men tyder möjligen på att deras botten är nådd. Nu är man nere på kärnväljarna och fortsätter inte att tappa, konstaterar Jonas Hinnors.

Svårt att bilda majoritet

Återigen pekar opinionsläget på hur svårt det kan bli att bilda majoritet efter valdagen.

De rödgröna, med Feministiskt initiativ inräknat, är största block med 40,3 procent. Något som inte räcker till en majoritet. Samtidigt har Alliansen halkat efter rejält, stödet för dem är endast 29,1 procent.

En majoritet av väljarna ställer sig bakom partier som är för Västlänken. Motståndare till infrastrukturprojektet mäter ett stöd på 26,3 procent.

Med det utgångsläget är det sannolikt att styret i Göteborg kommer att utgöras av en icketraditionell konstellation.

– Gapet mellan de rödgröna och Alliansen är ökande. Det är ett möjligt problem för Alliansen, säger Jonas Hinnfors.

LÄS MER:Så många mandat kan partierna få efter valet

D har öppnat för samarbeten på bägge sidor av blockgränserna, med undantag för SD och V. Samtidigt menar partiet att de inte kommer att kompromissa om Västlänken.

ANNONS

– Demokraterna verkar i första hand locka borgerliga väljare, och väljarna vill troligtvis bli av med de rödgröna. Trots att Alliansen har ett förnedrande lågt resultat så kan det vara så att Demokraterna måste välja deras sida, för väljer de den rödgröna sidan kan många väljare bli besvikna, säger Jonas Hinnfors.

FAKTA: GP/Sifos lokala väljarbarometer

Väljarbarometern innefattar intervjuer med 1274 röstberättigade invånare i Göteborgs stad.

50 procent av intervjuerna är gjorda över telefon och 50 procent är gjorda genom en slumpmässigt utvald webbpanel.

De tillfrågades åldrar sträcker sig mellan 18 och uppåt. Denna mätning har inget ålderstak till skillnad från tidigare lokala mätningar.

Undersökningen är gjord mellan 30 augusti och 4 september i år.

ANNONS