Här är koalitionerna som kan styra Göteborg

GP/Sifos sista lokala mätning inför valet bekräftar i stora drag den bild vi sett under våren och sommaren. Men den ger inget entydigt svar om hur staden ska styras. Så här ser alternativen ut.

ANNONS
Bild: Frida Winter

S+V+MP

Väljarstöd: 37,4 procent

Kommentar: Det har stormat ganska friskt i det rödgröna styret, så den första frågan är väl om det överhuvudtaget finns förutsättningar för ett nytt samarbete. Och även om skulle vara så är de rödgröna mycket långt från att nå en egen majoritet, trots att Socialdemokraterna får något starkare stöd i den här mätningen än förra och att Vänsterpartiet ser ut att gå mot ett bra val. Inte ens om Feministiskt initiativ kan övertalas att komma in i gemenskapen igen skulle det räcka särskilt långt.

Med ett valresultat i linje med mätningen kommer det rödgröna styret att falla.

ANNONS
Bild: Stefan Berg

M+L+C+KD

Väljarstöd: 29,1 procent

Kommentar: I GP:s valdebatt i förra veckan sa Moderaternas gruppledare Jonas Ransgård att det viktigaste är att sossarna försvinner från makten. Moderaterna får i GP/Sifos mätning 14,2 procent. Det är inget annat än en katastrof – och frågan är väl snarast hur säkert Jonas Ransgård sitter när partiet ska välja gruppledare efter valet.

Allianspartierna har inte klarat av att fånga upp Socialdemokraternas kraftiga tillbakagång. Drömmen om att bilda ett rent alliansstyre ser mycket, mycket avlägsen ut. Det lär helt enkelt inte hända.

Bild: Thomas Johansson

M+L+C+KD+D

Väljarstöd: 47,9 procent

Kommentar: Nu börjar det bli spännande, och det av flera skäl. Tillsammans med Demokraterna har ju Alliansen faktiskt en rimlig chans att bilda ett styre. Ja, faller rösterna lite annorlunda kan man faktiskt till och med få egen majoritet.

Moderaterna har pekat ut Demokraterna som ett parti som ligger nära dem och Demokraterna har sagt att de kan tänka sig att samtala med alla utom Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet. Demokraternas allmänt hållna politiska dokument bär också tydliga drag av M-politik. Så långt ser alltså allt lovande ut.

Men så har vi frågan om Västlänken.

Det har låtit lite annorlunda emellanåt, men Demokraternas senaste besked är att man inte kan tänka sig att sätta sig i ett styre tillsammans med partier som vill bygga Västlänken. Och det vill ju såväl Moderaterna som Liberalerna, Kristdemokraterna och Centerpartiet göra.

ANNONS

I SVT Västs debatt under onsdagen sa Jonas Ransgård till exempel att Moderaterna varken vill eller kan stoppa Västlänken.

Så: om det Martin Wannholt gett uttryck för verkligen är ett ultimatum från Demokraternas sida, så finns det inga förutsättningar för den här koalitionen heller.

M+L+C+KD+S

Väljarstöd: 45,8 procent

Kommentar: Ann-Sofie Hermansson tycks vara fullt medveten om att hon inte leder ett 40-procentsparti. Hon har heller inte uteslutit samarbete över blockgränsen. Tvärtom har hon öppnat för allt utom ett samarbete med Sverigedemokraterna.

Alliansen däremot vill ha ett maktskifte. Jonas Ransgård har ju till och med sagt att det viktigaste är att sossarna försvinner från makten. Så varför skulle Alliansens ens tänka tanken att samarbeta med Socialdemokraterna?

Det är förstås osannolikt och lär inte bli aktuellt förrän alla andra försök att bilda ett alliansdominerat styre har fallit.

Slutsats: Det troligaste är att Alliansen i första hand försöker bilda ett styre med Demokraterna. Som GP:s valexpert Jonas Hinnsfors påpekat har Alliansen trumf på hand: Demokraternas väljare är till stor del borgerliga och skulle nog ha svårt att svälja att Demokraterna inte tar chansen att störta de rödgröna.

Dessutom har partierna som är emot Västlänken endast 26,3 procent av väljarna bakom sig, enligt mätningen. En majoritet i kommunfullmäktige för att stoppa projektet är långt borta.

ANNONS

Ska man vara krass kommer Demokraterna sannolikt ha att välja mellan att ingå i styret eller stå utanför. Västlänken lär bli byggd oavsett vilket.

Skulle man välja det senare kan en blocköverskridande koalition kanske trots allt bli aktuell.

ANNONS